Руският език със специално място в новата украинска конституция

Някои региони ще могат да го ползват като официален
Обновена: 18 апр 2014 21:15 | 18 апр 2014 19:02,
73
Руският език със специално място в новата украинска конституция
Снимка: архив, Reuters

Новата украинска конституция ще децентрализира властта и ще позволи на региони да използват руския за официален език, обявиха днес изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов и премиерът Арсений Яценюк, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

В съвместно телевизионно обръщение Турчинов и Яценюк обещаха конституционна реформа от голям мащаб, която ще предостави широки правомощия на регионите и специален статут на руския език - ключово искане на рускоговорящите жители на страната.

Още по темата
Целта на този ход е да бъде намалено напрежението в Източна Украйна, чието население е предимно рускоговорящо и която е обхваната от проруски бунт, отбелязва АФП. Турчинов и Яценюк призоваха за национално единство и за въздържане от насилие в Украйна.

Турчинов и Яценюк направиха съвместното изявление ден след постигнатото споразумение за деескалиране на ситуацията в Украйна на четиристранната среща за страната в Женева. То предвижда конституционна реформа в бившата съветска република. Турчинов изрази готовност да бъдат внесени промени в бюджета и данъчния кодекс, за да бъдат осигурени финансови ресурси за всяка украинска територия.

Украинското правителство вече е внесло в парламента законопроект за амнистиране на участниците в протести, които предадат своите оръжия на властите, съобщиха и. д. президент и премиерът, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Споразумението от Женева предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване на всички незаконно окупирани административни сгради в Украйна, както и амнистиране на всички демонстранти, с изключение на онези, които са извършили тежки престъпления.

Украинският премиер обяви, че стои начело на правителство на цяла Украйна, както на западните националистически области, така и на източните проруски региони, включително на анексирания миналия месец от Русия полуостров Крим. "Ние сме в състояние да запазим украинската държава", увери Яценюк.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И двамата са сатани.
14
28
 
0
 
! Отговори
Путиноиди преди 10 години
***, чакате ли рублите?
13
2
 
23
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Единият от тези двамата е баптист, а другият е сциентолог. Православна държава трябва да бъде управлявана от православни, а не от хора, изповядващи американските секти, освен това - Украйна е измислена държава.
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Саудитска Арабия си иска обратно 5-те милиарда долара от ЦРУ за неуспелия метеж. Путин заплашил с масивни бомбардировки и преместване на Мека и Медина в Сахара.
11
4
 
20
 
! Отговори
психотрилър преди 10 години
някои да ми каже има ли нещо нормално в тия двамата на снимката-100% душевно болни болни хора
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ААА, да се раберем!Първо изборите и тогава конституцията!
9
1
 
23
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Действия трябват а не приказки,трябва да изтеглят се фашистките отряди и остатъците от армията и да започнат преговори.........
8
2
 
38
 
! Отговори
Ицо преди 10 години
На про-фашистки режим дошъл с преврат и подкрепян от САЩ,вяра да нямаш!!!
7
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И според мен вече е късно, не трябваше да изпращат военните и наемниците в проруските региони. И най малкото не трябваше да наричат мирни граждани сепаратисти и терористи.Ходи им обяснявай че си им премиер и президент...
6
3
 
35
 
! Отговори
антимайдан преди 10 години
Клекнахте ли мекерета майдановски, май някой се поизплаши от руската мечка...
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
otawna trqwa[e da se syglasuwa towa a ne da se nagnetqwa obstanowkata
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия да подават ОСТАВКА ако имат капка патриотизъм в тях!
3
2
 
23
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
Опппааааа, май нещо напълниха гащите пред Путин и измисленото премиерче и измисленото президентче.Даже и това няма да ги спаси!Путин напада с пешките и ще даде много коварно Мата с тях накрая.
2
3
 
28
 
! Отговори
РОСОМАХ преди 10 години
ТЕЗИ ДВАМАТА ОЧИЛАТИ УРУДИ ЩЕ СИ ЯДАТ ОТРАЗАНИТЕ ЧУРКИ.РОССИЯ Е МАЙКА НА КИЕВ....КИЕВ....ИДВАМЕ ДА СИ ПРИБЕРЕМ ГРАДА НА КИЕВСКА РУС !!
1
2
 
33
 
! Отговори
Чичо преди 10 години
В техен интерес е да го направят. Но си мисля че вече е късно. Тези двамата са тотално компрометирани. Струва ми се, че нарочно дават лъжливи обещания, само и само да заблудят Русия. Кой може да докаже, че това не е част от плана на западните (американските) служби, с който целят Русия да изпадне в летаргия, колебание и бездействие, докато апетитно западните държави си разпределят вкусния пай наречен Украйна. Само, че не знаят, че Путин е винаги с 2 хода напред.