Украйна: Антитерористичната операция ще продължи

Остапенко: Зависи от това колко време терористите ще останат на територията ни
Обновена: 18 апр 2014 18:07 | 18 апр 2014 13:22,
145
Украйна: Антитерористичната операция ще продължи
Снимка: БТА

Водената от украинските сили за сигурност операция срещу проруски сепаратисти в източната част на страната ще продължи, въпреки постигнатото вчера в Женева споразумение между САЩ, Русия, ЕС и Украйна.

Това обяви днес пред репортери в Киев говорителка на Украинската служба за сигурност, съобщи Ройтерс.

"Антитерористичната операция продължава и времетраенето й зависи от това колко дълго терористите ще останат в нашата страна", заяви Марина Остапенко.

Още по темата
В приетата в Женева съвместна декларация се посочва, че всички незаконни въоръжени формирования трябва да се разоръжат.

В документа се призовава също за връщане на всички незаконно завзети сгради на законните им собственици и за освобождаване на всички незаконно окупирани улици, площади и други обществени места в украински селища.

Сепаратистите от провъзгласената в Източна Украйна "Донецка народна република" не се чувстват обвързани от споразумението, сключено вчера в Женева, което не е било "подписано от тяхно име". Те все още имат намерение да организират в региона референдум за автономия, заяви днес техен представител, цитиран  от Франс прес.

Сепаратистите са съгласни да опразнят окупираните сгради, както предвижда споразумението, но проевропейските власти в Киев "трябва първо да напуснат сградите, заемани от тях незаконно след държавния им преврат", заяви пред журналисти в Донецк Денис Пушилин, един от "министрите" на т. нар. Донецка република.

Според Пушилин хората му подготвят референдум за разширена автономия на региона от Киев на 11 май, посочва Ройтерс.

Независимо от женевските договорености сепаратистите нямат намерение да се разоръжат. "Първо Киев трябва да разоръжи  "Десен сектор" (паравоенното националистическо движение, бел. на АФП), Националната гвардия (обединила т. нар. самоотбрана на Майдана) и другите нелегални формирования, а после може и да сложим оръжие", каза пред АФП Кирил Руденко, един от говорителите на въстаниците.

Той осъди решението да не бъдат поканени делегати от източноукраинския минен басейн Донбас на вчерашните първи международни преговори за украинската криза, състояли се в Женева с участието на Русия, Украйна, САЩ и ЕС.

Киев обяви в края на миналата седмица началото на подкрепяна от армията операция срещу проруските бунтовници, които превзеха държавни сгради, включително милиционерски участъци, в района на Донбас, припомня агенцията. 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
1
 
! Отговори
пешо преди 10 години
Сега в кремъл трябва да застанат мирно, да изпънат ръце, да благодарят и да помолят учителят за прошка след като почетат памета му. Днес е рожденият ден на оригиналният фюрер от който *** и другите *** днес копират начинът на взимане на решения и анексирането на територия.
85
1
 
1
 
! Отговори
мария преди 10 години
Много правилно са го превели. 'Дума' си била казала думата? ДА ,ама НЕ! В 'Дума' Путин допусна само 3 партии- своята, на Зюганов и Жилиновски, които са негови пажове и заедно с тях взима решения. Да не напомним, че си фалшифицира изцяло изборите за президент. И това ако не е диктатура?Е, не прилича на тази на Хитлер, но много прилича на тази на Сталин, където се взимаха решения само в Политбюро избирано между тях си! Ти ,щото си живял до сега в България само диктатурата на комунистите преди и ср
84
0
 
1
 
! Отговори
радо преди 10 години
Ама някои медии направо са взели за балъци посетителите си...Вадейки от контекста приказки или просто необразован "преводач" и си мислят че голяма "работа" са свършили в подкрепа на роско и сие, западняци и американци..Давайте в същия "дух" и утре можем да прочетем че Путин "еднолично" е обявил война на света:)))))
83
1
 
2
 
! Отговори
кони преди 10 години
Тоя Путин щом толков Ви кефи, що не заминавате при него в Масква ами сте тръгнали за Немачку:)
82
0
 
1
 
! Отговори
куби преди 10 години
Те навремето и за Рейгън говореха, че е празен холивудски актьор...
81
0
 
1
 
! Отговори
киро преди 10 години
На Кличко му е доста празна главата, пък е получил и повреди от ударите с боксови ръкавици.
80
0
 
1
 
! Отговори
еми преди 10 години
Кличко нещо съвсем се скри ...
79
0
 
1
 
! Отговори
ели преди 10 години
Ее идолът ти Путин си е направо Гигант, но ако Кличко застане до него май джуджето ще напълни гащите:)
78
0
 
1
 
! Отговори
пешо преди 10 години
Първо, не ме интересува Меркел, второ - тя все пак е жена и трето - визирах Хитлер, Сталин, Наполеон, а за Путин ти сам се сети. Браво!
77
1
 
1
 
! Отговори
мария преди 10 години
КАТО ЗАСТАНАТ ЕДИН ДО ДРУГ МЕРКЕЛ И ПУТИН , ТЯ Е ПО-НИСКА ОТ НЕГО С ЕДНА ГЛАВА :)
76
0
 
1
 
! Отговори
радо преди 10 години
Начело на държавите трябва да застават само хора, които имат поне среден ръст за народа си.
75
0
 
1
 
! Отговори
кони преди 10 години
Отново родните "анализатори" се плющят над бълнуванията на родните "журналисти"! Бравос, шъ предложим за награждаване! Ей Алеко, много си далеко, но твоят бай *** все тъй си остана. Чеда мои, не вдявате ли, че Чалгария е в n-регионална група, докато баба ви Меркел и другарите Путин и Обонго се клатят в шампионската лига. Освен да люпите семки и да попържате съдията друго ви не остава. Ако искате някакво развитие, като за начало спрете да люпите семки и наблегнете на книжките.
74
0
 
1
 
! Отговори
куби преди 10 години
Може да се очаква позициониране на руски военни мощности така близко да САЩ както те се навират в Черно море и северните морета.
73
0
 
1
 
! Отговори
киро преди 10 години
Как може да измисляте такива статии, бе...?Това не е дело само за един мъж!!Ако беше Ебамата... ***-доди!!??
72
0
 
1
 
! Отговори
ели преди 10 години
Всяко чудо за 3 дни. Или както се казва още - като пили - пели, а като плащали - плакали.Погледни, че икономиката им вече трета година върви надолу, погледни рублата с колко се обезцени в последните месеци, погледни международната изолация, в която изпадат и ще разбереш, че националистическата ишовинистичната агресия, която верните на Путин организации и медии раздухват е само опит за отвличане на вниманието от наистина важните неща. Рано или късно ще изтрезнея и ще разберат, че са по-бедни, жи
71
1
 
1
 
! Отговори
еми преди 10 години
Каквото замисли Руският Президент, то се случва. Каквото реши, го прави ... Никой не може да му попречи. Сега руският народ е невероятно сплотен около своя Президент, а рейтингът на Путин в света достигна невиждани и нечувани висоти ... Самите хамериканци желаят да имат президент като Владимир Владимирович, вместо Барак Хюсеин ...
70
0
 
1
 
! Отговори
пешо преди 10 години
Крайна време беше да се каже STOP на НАТО.
69
1
 
4
 
! Отговори
младен преди 10 години
"... ще продължи, въпреки постигнатото вчера в Женева споразумение между САЩ, Русия, ЕС и Украйна"Къде се бутат УСА бре мамка им?!?!? Некой от гореспоменатите страни и съюзи бучи ли им нещо за Мексико например. Що си дават мението и се бутат неканени?
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До кукуМного тъпо изказване
67
20
 
6
 
! Отговори
demosten2 преди 10 години
До 90: Срещу имперските интереси на *** и зелените му човечета. Айде МАРШ у твойта матушка россия!!