Руски бомбардировачи прелетели близо до Шотландия

Страни от НАТО вдигнали изтребители
Обновена: 24 апр 2014 09:37 | 24 апр 2014 08:54, Елка Василева
151
Руски бомбардировачи прелетели близо до Шотландия
Ту-95. Снимка: архив, Reuters

Няколко страни членки на НАТО са вдигнали вчера свои изтребители във въздуха, след като два руски бомбардировача прелетели над Северно море близо до въздушното пространство на Великобритания край Шотландия, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Холандското министерство на отбраната съобщи в изявление, цитирано от АП, че е идентифицирало руските самолети като Ту-95. Два холандски изтребителя F-16 били изпратени да прехванат бомбардировачите. Заедно с британски и датски изтребители те ескортирали руските самолети.

Инциденти са се случвали и преди, обърна внимание холандското министерство на отбраната. То спомена два подобни случая, датиращи от 21 март и 10 септември миналата година.

Великобритания е вдигнала във въздуха изтребители "Тайфун", за да прогонят руските бомбардировачи, съобщи говорителка на британското министерство на отбраната, цитирана от Ройтерс.

Руските военни самолети са били забелязани край Северна Шотландия. Те през цялото време са били в международно въздушно пространство и не са нарушили британското.

През миналата година са били регистрирани осем подобни инцидента, отбеляза цитираната говорителка на британското министерство на отбраната.

Според военни експерти Русия провежда такива полети с разузнавателна цел, за да напомни на света за военната си мощ и за да изпробва системите за противовъздушна отбрана на други страни, отбелязва Ройтерс. Вчерашният инцидент стана на фона на засиленото напрежение между Руската федерация и Запада заради Украйна, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
10
 
8
 
! Отговори
Хо преди 10 години
Аз и моята приятелка СърГей Станишевна ще сключим брак.Кръстници ще ни бъдат Азис и Аамет-агент Сава почитен председател на съюза на хидро-инженерите в България!
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 100 A те потенциалните жертви ще чакат бомберите да се приближат до място от което ракетите ще стигнат тяхна територия, нали :) Това са просто игри на нерви, 2 от тези самолети не могат да пробият ПВО, нито пък излитат от базите си без да ги видят спътниците - това си е в сила и за двете страни в конфликта. Навремето ние така дразнехме Турция и Гърция след време техните ВВС ни връщат жеста... По подобен начин съветските ВВС изпробваха ПВО на Варшавския договор..
93
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Новина няма. А тези, че са се побъркали от страх, вече не е новина, но ако са пуснали рапорти за напускане е друга работа.
92
19
 
6
 
! Отговори
Хо преди 10 години
Ехоооо....."мОсквичи"...тази "легенда" и опорна точка за 27-те американски моряци, които са "депозирали" молби за напускане след "страховитото" прелитане на музейния експонат Су-24 е плод на жалката руска пропаганда....Вие наистина ли "вервате" на световно безизвестните и "обективни" новини на karp.planeta2.org или sdelanounas.ru...?!?! Егати и наивните пионерчета.......
91
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Летят си хората, ако решат да стрелят тия бомбери пускат ракетите далеч извън зоната на ПВО. Първо ще почнат да юскат бомбите и ракетите и чак тогава ингилизите ще се сетят да вдигат самолети, ако е останало нещо за дигане.
90
1
 
35
 
! Отговори
БоСимеонов преди 10 години
И как се прогонва от международно въздушно пространство...викат им "къш, къш " ли?
89
7
 
29
 
! Отговори
Аничка- Червена -Аня преди 10 години
Тц тц тц 2 бомбардировача минали и Фашагите се посрали Путин пак докара до разстройства Фашагите не само умственни ами и като ги гледам сюргюна вече им тече и през крачолите. Мамини златни тръгнали една орда на Русия ултиматуми да слагат :-) Смях ,смяхМай Бързо забравиха ,как Фюрерът им докараха до самоубийство и как Червезият флаг побиха връз Райхстага :-)
88
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ШОТЛНДЦИТЕ СИ ДРАПАТ МАКАРИТЕ ПОД ПОЛИТЕ , НО ЩЕ ИМ СТАНАТ НА СТАФИДИ СКОРО !
87
0
 
1
 
! Отговори
ppq преди 10 години
До 23 Анонименти и другите като теб , не разбраха ли че това е една игра с постоянни провокации, както от едната страна, така и от другата. И така докато не стане белята)
86
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"за да прогонят руските бомбардировачи" :) смех и как? изтребителите пляскат с крила ли?
85
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Помислете, защо ще рискувам с изтребител за стотици милиони, когато една ракета от С400 ще свали същата цел за няколко хилядарки? Системата се обслужва от руски сателити и пиле не може да прехвръкне, янките се пробваха в Сирия и видяха, че не вървят!!!
84
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За какво са ни изтребители, когато има С400 ПВО? Само това ни е нужно, всичко друго е пълна американска глупост и Плевнелиев е дупедавец!Да знаете случайно по колко имигранти нахлуват в България от Турция за последните 24 часа? Няма и да разберете, будали!
83
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И защо еврогейците наричат всеки руски полет инцидент? Май си го търсят този инцидент, ама после няма връщане назад! НЯМА!
82
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Америка има най - мощната армия в света, така е. Обаче, помните ли онези командоси, дето ги бяха заловили в Сърбия преди години, как само подсмърчаха пред обективите.
81
4
 
19
 
! Отговори
1984 преди 10 години
До ВасилевЧовече, ако сравниш руски, американски и японски АЕЦ, ще приема доводи като "избиване на средства". Но за самолети, при това 10-на броя неспособни да се противопоставят на нито една съседска армия освен МОЖЕ БИ македонската, това си е чисто пилеене на пари и коленичене пред поредния Голям брат.
80
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ингилизите са напълнили гащите, а шотландците- не, защото дедите им са решили този проблем отдавна, заменили са гащите с поли!)))
79
2
 
26
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Не върви на добре ! Едните пращат кораби ,другите самолети......Да не си смениме доставчика на радиация ? (Аз предпочитам обикновена слънчева)
78
6
 
20
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
До Василев момче, момче, що не си копаш картофите и не пасеш прасета, ами се изказваш из дълбоко за неща дето си виждал само на кино, F16 за който гербавите бяха договорили рушвет е на почтена възраст така къде 50г. или води ти се дядо, и това трета ръка, и е набор на МИГ-21 а това колко харчи ;) във изтребителите сметка за горивото държат такива недоразумения като *** там приоритетите са други, ама няма от къде да знаеш.
77
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тя работата ясна. Светът ще се разбута пак сериозно, само тоя път да сме на правилната страна. На братската страна. Стига национални катастрофи.
76
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези руски самолети са посланици на мира, дружбата и уважението между народите.Като щъркелите.Щом се появят и след известно време идват и бебетата.