Руски бомбардировачи прелетели близо до Шотландия

Страни от НАТО вдигнали изтребители
Обновена: 24 апр 2014 09:37 | 24 апр 2014 08:54, Елка Василева
151
Руски бомбардировачи прелетели близо до Шотландия
Ту-95. Снимка: архив, Reuters

Няколко страни членки на НАТО са вдигнали вчера свои изтребители във въздуха, след като два руски бомбардировача прелетели над Северно море близо до въздушното пространство на Великобритания край Шотландия, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Холандското министерство на отбраната съобщи в изявление, цитирано от АП, че е идентифицирало руските самолети като Ту-95. Два холандски изтребителя F-16 били изпратени да прехванат бомбардировачите. Заедно с британски и датски изтребители те ескортирали руските самолети.

Инциденти са се случвали и преди, обърна внимание холандското министерство на отбраната. То спомена два подобни случая, датиращи от 21 март и 10 септември миналата година.

Великобритания е вдигнала във въздуха изтребители "Тайфун", за да прогонят руските бомбардировачи, съобщи говорителка на британското министерство на отбраната, цитирана от Ройтерс.

Руските военни самолети са били забелязани край Северна Шотландия. Те през цялото време са били в международно въздушно пространство и не са нарушили британското.

През миналата година са били регистрирани осем подобни инцидента, отбеляза цитираната говорителка на британското министерство на отбраната.

Според военни експерти Русия провежда такива полети с разузнавателна цел, за да напомни на света за военната си мощ и за да изпробва системите за противовъздушна отбрана на други страни, отбелязва Ройтерс. Вчерашният инцидент стана на фона на засиленото напрежение между Руската федерация и Запада заради Украйна, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Централният площад на Брюксел. Всякакви хора дошли от всякъде. Всеки снима всичко и всички. Оживление, усмивки, доброжелателност. Изведнъж си представям тук руските танкове. То е нещо като Делян Пеевски в Европейския парламент, само че не смешно и отблъскващо, а страшно и ужасяващо.
54
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Направо да ги свалят следващия път! И ще се научат да че не може да разузнават така случайно без да искат
53
2
 
38
 
! Отговори
:) преди 10 години
какво значи инциденти????????? Нали летят в международното въздушно пространство????
52
3
 
41
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
Пропуска се една малка,но съществена подробност-съгласно договореност между Русия и САЩ,руски стратегически бомбардировачи патрулират над Атлантическия океан.Имат си маршрут покрай Норвегия и Шотландия.Това е малка компенсация за разполагането на американски ядрени ракети в Европа.Така че на практика новина няма.Е,може леекинко да са променили трасето,но стават "грешки".Все пак не са влизали в чуждо въздушно пространство.
51
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До патриот-Кой ми сря в гащите?-Русия.-Защо да е Русия?-Защото от там духа вятъра.-Вятърът носи миризмата, но тя е от насряния "Доналд Кук".
50
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво толкова страшно е имало в стария СУ-24...Имало е електронна система за блокиране на радарите и средствата за управление на ПВО на американския кораб. Су-24 е летял заедно с друг самолет - въоръжен. Основно значение има и глупавата западна пропаганда, колко свирепи са руснаците. Моряците янки в живота си са гледели стотици филми за жестокостта на комунистите - набито им е в главата като видят сърп и чук да напълват гащите. Което е вярно впрочем, но не в този случай...
49
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"след като два руски бомбардировача прелетели над Северно море близо до въздушното пространство"" Заедно с британски и датски изтребители те ескортирали руските самолети, докато напуснат въздушното пространство."След като не са навлизали, то кое е трябвало да напускат ?Редактирайте си матрялчето.
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия тества колко бързи реагират. Провокации!
47
1
 
37
 
! Отговори
фсб преди 10 години
До патриотПатриоте, аз например не съм русофил, но мога да ти кажа, че повечето проблеми на българите идват от самите българи и техния манталитет, начин на мислене и пр. - виж какво е казал за Българите А. Константинов преди 130 години и ще видиш, че промяна няма... ние сме си виновни че сме продажни всине, гледаме винаги личния интерес за сметка да общия, не са ти виновни руснаците
46
39
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички знаем, че Русия, всъщност е една бензиностанция, маскирана като държава, само Путин не знае и вместо да раздава бензина и да си прибира паричките, колкото е отчел брояча, той се мисли за Наполеон и мрънка !
45
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От всички най-пострадал Расмусен, който сменил два чифта панталони преди да се успокои обстановката.
44
1
 
30
 
! Отговори
иха-а преди 10 години
Ето какви работи четем: "...Заедно с британски и датски изтребители те ескортирали руските самолети, докато напуснат въздушното пространство..."Кой е напуснал въздушното пространство и къде е отишъл? В космоса? Там няма въздух.
43
5
 
45
 
! Отговори
дегизиран преди 10 години
Ето това е перверзията в политиката на западняците. Те самите нагнетяват напрежението в Украйна, чрез отказа си на практика да разоръжат и да разформироват фашистките банди. След това, за всичко им е виновна Русия.
42
5
 
28
 
! Отговори
fsb преди 10 години
винаги ме е очудвало ограниченото и просто мислене на българина и крайните му мнения по всички въпроси - Западът щял да съсипе икономиката на Русия, Руснаци и самолети.. и тн - мислете бе хора, проблема Русия го има само в главите на САЩ, Европа е прекалено обвързана с Русия, за да предприеме каквито и да е сериозни икономически действия, защото ще прецака собствената си икономика... А относно пилотите - справка Корейската война
41
42
 
12
 
! Отговори
патриот преди 10 години
Кажете "братя" милизащо сте русофили?Затуй ли, че Русияни върна до просия?След туй "освобождение"селата ни са празни,народа в напрежение,а младите - в чужбинаберат, берат маслини...
40
2
 
23
 
! Отговори
над Черно море преди 10 години
Найденов: Български руски изтребители летят постоянно над Черно море, заради руски, руски изтребители!
39
1
 
37
 
! Отговори
Omnia Mea преди 10 години
Ако може някой да ми обясни защо са "ескортирали руските самолети, докато напуснат пространството", щом са летели в международна въздушна територия?
38
35
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази държавица, Русия, се появи на картата в средата на XVI-ти век и само простотии от нея! Три измъчени опита Русия да бъде изтръгната от варварството за се превърне в развита държава /при Петър Първи, при Керенски и при Горбачов/ завършват с провал. Прехвалената индустриализация на Сталин завършва с милиони жертви и повсеместна нищета. Без нефта и газа това печално обществено образувание отдавна щеше да е рухнало./
37
4
 
10
 
! Отговори
bg преди 10 години
Shotlandia da stane voenen sauznik s Rusia.Katalonia sushto.
36
5
 
43
 
! Отговори
До 35 преди 10 години
Според теб защо 27 души са подали рапорти за напускане, това си е потвърден от НАТО факт? Какво толкова страшно е имало в стария СУ-24, който не е бил невъоръжен, а Доналд Кук е кораб основно за борба със самолети и ракети? СУ-то дори не е летяло над американското корито, а на километър от него.