Руски бомбардировачи прелетели близо до Шотландия

Страни от НАТО вдигнали изтребители
Обновена: 24 апр 2014 09:37 | 24 апр 2014 08:54, Елка Василева
151
Руски бомбардировачи прелетели близо до Шотландия
Ту-95. Снимка: архив, Reuters

Няколко страни членки на НАТО са вдигнали вчера свои изтребители във въздуха, след като два руски бомбардировача прелетели над Северно море близо до въздушното пространство на Великобритания край Шотландия, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Холандското министерство на отбраната съобщи в изявление, цитирано от АП, че е идентифицирало руските самолети като Ту-95. Два холандски изтребителя F-16 били изпратени да прехванат бомбардировачите. Заедно с британски и датски изтребители те ескортирали руските самолети.

Инциденти са се случвали и преди, обърна внимание холандското министерство на отбраната. То спомена два подобни случая, датиращи от 21 март и 10 септември миналата година.

Великобритания е вдигнала във въздуха изтребители "Тайфун", за да прогонят руските бомбардировачи, съобщи говорителка на британското министерство на отбраната, цитирана от Ройтерс.

Руските военни самолети са били забелязани край Северна Шотландия. Те през цялото време са били в международно въздушно пространство и не са нарушили британското.

През миналата година са били регистрирани осем подобни инцидента, отбеляза цитираната говорителка на британското министерство на отбраната.

Според военни експерти Русия провежда такива полети с разузнавателна цел, за да напомни на света за военната си мощ и за да изпробва системите за противовъздушна отбрана на други страни, отбелязва Ройтерс. Вчерашният инцидент стана на фона на засиленото напрежение между Руската федерация и Запада заради Украйна, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕЙЙЙЙЙЙЙЙ....пийте си хапчетата...ЕЙЙЙЙЙЙЙЙ....пийте си хапчетата...ЕЙЙЙЙЙЙЙЙ....пийте си хапчетата...ЕЙЙЙЙЙЙЙЙ....пийте си хапчетата...ЕЙЙЙЙЙЙЙЙ....пийте си хапчетата...
74
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Василев, като ги хвалиш толкова западняците, това няма да те направи като тях.Искаш да минеш за лъскав, образован, цивилизован, но това не става, като правиш поклони и се дупиш на тези, които са, а когато самия ти имаш качества и достойнство.Виждали сме много нещастници, които се прилепят до някоя по лична компания и от това недостатъците им на мижитурки изпъкват още повече.Та и Василев - един от многото родни полуграмотници, попрочел и тиражиращ тук мухлясали ,,истини''.
73
0
 
14
 
! Отговори
бай Х преди 10 години
Щирлиц помисли. Хареса му и помисли пак.
72
45
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
русия е агресор и терорист.
71
4
 
45
 
! Отговори
един преди 10 години
така и не разбрах , какво е станало Били в международно пространство , къде е заплахата Аз лично се чувствам застрашен от Американските бази на наша територия
70
52
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия не произвежда, не твори и не създава. Тя е опасна за света и безполезна за себе си.
69
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей големи мъже тия англичаяни бе, гонят руски самолети от международно въздушно пространство ХАХАХА. Сигурно с подвити опашки... Ей тия платени статии. Винаги ми правят деня забавен. Русия спича тия хаховци и те се шашкат. Ако Русия тръгне да удря, не мисля, че ще е нещо, което ще може да засекат на време или направят каквото и да е освен може би да оцапат гащите.
68
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tozi 4eren prezident na Hamerika e pulen kuku,abe roba si e rob i prezident da e shtom psihikata mu e robska nishto ne struva,ako beshe sega Bush na vlast dosega Putin shteshe da se krie zad Ural
67
5
 
9
 
! Отговори
Серафимов преди 10 години
Ако бяха прелетели на Родопите щях да сваля поне един с руската зенитна ракета Стрела 2.Руснаците имат подобна-"Игла" ,но стрелата е изпитана ракета.Нали трябва да има части за нашите ястреби.
66
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Abe taz Rusia nqma nayajdane na zemi polovinata svqt okupirali oshte iskat
65
4
 
13
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Не дай Боже да се започне "патакламата".Самолетите изобщо едва ли ще имат време да излетят...Жалко ,че егото на НАТО ,САЩ , ЕС , Русия е на път да затрие човечеството.
64
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Какво толкова страшно е имало в стария СУ-24"Страшното е, че с пълното съзнание за световен хегемон си абсолютно, трагикомично безсилен пред един стар СУ-24. Следващия път, за майтап, руснаците ще пратят на подобна мисия Ан-2.
63
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредната пропагандна лъжа на запада. Подготвят за война общественото мнение в държавите си, то е ясно. Абсолютни л*ни са управленците в ЕС. При една война Европа и Русия ще са в пепел, а американците са далече. Затова мътят водата, защото икономиката им е съсипана, а така отново ще станат сила номер едно в света. Империя на злото.
62
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво толкова страшно е имало в стария СУ-24...Су-24 блокира системата "Иджис" - нещо като интернет на американския военен флот, свързваща всички техни бойни кораби и определяща и сестемите на ПВО на всеки от тях. "Иджис" блокирана, боеспособни остават само противосамолетните оръдия, те са с ограничена далекобойност и не могат да противодействат на ракетна атака. Ако вторият самолет изстреля няколко ракети, те 100% ще поразят фрегатата. Десетина убити, още голкова ранени - инцидент
61
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На борда на Доналд Кук американците изпробвали тайното си оръжие- в следствие на руската акция на СУ-24 над кораба, 27 американски моряци са депозирали молби за напускане на служба по собствено желание. Според експерти във Фашингтон, тези американски действия толкова объркали руснаците, че били тотално дезориентирани и се отказали от бойни действия.
60
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А иначе руските разузнавачи вече разузнали какво има на Централния площад в Брюксел. Пили са, яли са и не са си платили сметката. Защото са били под прикритие на български политици. Волен Сидеров и другарите му от Атака имам предвид.А иначе европейците тепърва ще се дивят на българщинАта.Росен Петров, Делян Пеевски, Бареков и оная с мазилата и джуките имам предвид.
59
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Заедно с британски и датски изтребители те ескортирали руските самолети, докато напуснат въздушното пространство." - И къде са отишли. Може би в безвъздушното пространство. Поредния шедьовър на ***
58
5
 
30
 
! Отговори
до василев преди 10 години
нещо много си объркал.. Коя е вечно гладната мечка освен американците, аз не знам други и тогава помисли откъде идва меда. Всепак Русия у дома, другите май са гости
57
8
 
42
 
! Отговори
Родопите преди 10 години
Построеният преди повече от половин век бомбардировач ги подплаши, а ако беше Ту-160 или от петото поколение изтребители на Русия! Аман, само дето чуят руски самолет скачат като ужилени. НАТО-вски зайци-гризли
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Neshtata ne varqt na ubavo !