McDonald’s разрешава и ГМО сандвичи в ЕС

Целта е веригата да спести по 1 евроцент на сандвич
Обновена: 28 апр 2014 16:50 | 28 апр 2014 16:50, Бойчо Попов
107
 McDonald’s разрешава и ГМО сандвичи в ЕС
източник: Reuters

От началото на април веригата за бързо хранене McDonald’s позволява на своите доставчици на пилешко месо в ЕС да използват генетично модифицирани фуражи. Говорител на веригата за Германия потвърди информацията на списание Spiegel.

Досега в Европа McDonald’s изискваше от своите доставчици на пиле да използват само генетично немодифицирани храни. Със сегашното си решение веригата прекратява въведеното от самата компания през 2001 г. ограничение да се отказва в Европа от ползването на ГМО фураж при производството на Chickennuggets и Chicken Burger.

Но сега международни и национални доставчици на пилешко месо са информирали, „че те не могат да гарантират достатъчно количество негенетично модифицирани фуражи при разумни търговски условия от началото на второто тримесечие на тази година", каза говорителят на групата.

„За McDonald’s важна е само цената", критикува Стефани Тове-Римкайт от екологичната организация Greenpeace. В всеки Chicken Burger клиентите вече ще получават меню, което насърчава използването на отрови и генно инженерство в селското стопанство, казва тя. „И това се случва, въпреки че по-голямата част от потребителите не желаят генни технологии в храните". Според изчисленията на Greenpeace всеки Chicken Burger би се оскъпил с по-малко от един цент, ако групата продължи да се въздържа от генетично модифицирани фуражи.

McDonald’s обаче подчерта, че чрез новата практика качеството и безопасността на храните няма да бъдат засегнати. Дори Световната здравна организация наскоро е установила, че генетично модифицираният фураж за животни не влияе върху качеството или безопасността на месото, млякото и яйцата, казва говорителят на американската верига.

На този фон McDonald’s Европа премахва на 27-те европейски пазари през второто тримесечие на годината ограничението за доставчици, които биха могли да използват при отглеждането на пилета негентично модифицирана храна. Решението важи за всички пилешки продукти.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: McDonald’sГМО във фуражите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
Nephrithos преди 9 години
Как така Макдоналдс разрешават ГМО сандвичи в ЕС? По принцип ако някой разрешава нещо, то е ЕС, а не Макдоналдс... Тъпня... Хахахаха
83
0
 
1
 
! Отговори
Тоня преди 9 години
Дори да не пазаруваш в McDonalds България е най-големия вноситbolgari.net/sadv_kolbasite:_suxa_kryv_i_svinska_mas__quot_na_prax_quot_-n2-8131.htmlел на суха кръв в света(?)
82
1
 
1
 
! Отговори
ss преди 9 години
Никой не ви кара да ядете там,аз лично не го правя, в интерес на истината дори не и толкова вкусно. От веригите за бързо хранене става само КФС и донякъде събуей (с абсурдни цени обаче).
81
1
 
13
 
! Отговори
Славянски Съюз преди 9 години
Алоо дупедавците на Запада - като ви е толкова приятно яжте ги тия фашкии - хем давате сериозни суми пари,хем се тровите.Като сте толкова "модерни" и не ядете боб,мусака,леща и останалите богатства на родната ни кухня умирайте млади и пълнете банковите сметки на *** американски корпорации.
80
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честит ви *** Съюз.
79
0
 
18
 
! Отговори
prokurora преди 10 години
Макдоналдц: хем скъпо, хем безвкусно, хем вредно, кой луд ще си купи гмо-то на тия ***?
78
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименИ картофи, домати и боб не трябва да се ядат - американски ***! И какао, люти чушки, слънчоглед, царевица, всичко е за чуждопоклонници! Да умрем от глад, вместо да ядем американски култури! И в църкви не трябва да се влиза - те се кланят на сина на еврейския бог! (Дано сарказмът ми се усеща още по-силно, отколкото се опитвам да го пресъздам)
77
0
 
5
 
! Отговори
До 94 преди 10 години
Като изхождам умствените ти възможности, ще се учудя ако си в състояние да проследиш и мида.
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
90, тая *** би яла всичко за пари. като в шоуто страх. те не са фили. те не го правятпо убеждение, а за каквото им плащат. слуги :))) и л**** биха мяскали. майка си биха продали. това не е човек а ***
75
2
 
2
 
! Отговори
До 90 преди 10 години
Само БАН ежегодно създава десетки ГМО за твоя информация.
74
0
 
3
 
! Отговори
До 90 преди 10 години
Какво общо има научния прогрес със САЩ или която и да е друга държава? Науката няма националност, тя движи цялото човечество напред, а такива неграмотни фанатици дърпат човечеството единствено назад.
73
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НА АМЕРИКАНОФИЛИТЕ И ОТ ТОАЛЕТНАТА ДА ИМ ГО ИЗКАРАТ ЩОМ Е АМЕРИКАНСКО ЩЕ ГО ЯДЪТ
72
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всъщност човека от десетки хиляди години модифицира организми - като започнете от кучетата, минете през добитъка и завършите с всички земеделски култури, всички те се модифицирани от човека, така че да служат и задоволяват неговите потребности. Днес благодарение на научния напредък ние просто сме състояние да ускорим процеса на генно модифициране.
71
15
 
2
 
! Отговори
До 87 преди 10 години
Ако не бяха изкуствените торове, пестицидите и механизацията в земеделието, щеше да се молиш за коричка хляб на ден. Без ГМО света е обречен на глад, но както се казва не става само с ядене трябва и акъл, а твоя акъл за съжаление е на нивото на пещерния човек.
70
1
 
14
 
! Отговори
дсадас преди 10 години
не ям такива ***! спортувам яко и си ям здравословни храни
69
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този свят за съжаление е пълен с прости фанатици. ГМО било отрова!? Това е все едно да кажеш, че бозайниците са отровни. Генно модифицираните организми няма как да са отровни, защото са създадени съвсем съзнателно и преднамерено от човека - всъщност генното модифициране е съвсем нормален процес, чиито продукт са всички организми живеещи днес на Земята. Но за какво ни е науката при положение, че може да сме фанатизирани закостенели кречетала, повтарящи една и съща глупост до посиняване.
68
0
 
11
 
! Отговори
афдг преди 10 години
До ВЪПРОСТи как не си разбрал,че консумацията на Макдоналдс е вредна и тук и в Камбоджа и на остров Бали,Киншаса и навсякъде.
67
1
 
14
 
! Отговори
аха преди 10 години
Да погледнем от тази страна,колкото повече отровни хамбургери ядат,толкова по-бързо си затриват нацията,щото света няма време да ги чака толкова много време за да се затрият.Еврейската алчност ще ги затрие.Добре че сме бедни и тези отрови се продават само на 40 места в цяла България,толкова колкото подобните "специализирани заведения затлъстяване и затъпавяне" има само в един квартал на Лондон.
66
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НИКОГА НЕ СЪМ ВЛИЗАЛ В МАКДОНАЛДС ТОВА Е ЗА ЧУЖДОПОКЛОННИЦИ
65
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КАТО СИ ИМАМЕ ТОЛКОЗ ХУБАВА ХРАНА И КРЪЧМЕТА, РЕСТОРАНТИ, ДОРИ НАЙ-КОФТИЯ ХРАНИТЕЛЕН "***" ОТ ТЯХ Е ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ ПО ЗДРАВОСЛОВНИ И ЕТИЧНИ ПРИЧИНИ. НА МАК САМО ВИЗИЯТА/ РЕКЛАМАТА МУ Е В РЕД НИЩО ДРУГО. ТУК ВСЕ ОЩЕ ЯДЕМ ПРИЛИЧНА, БЪЛГАРСКА ХРАНА