McDonald’s разрешава и ГМО сандвичи в ЕС

Целта е веригата да спести по 1 евроцент на сандвич
Обновена: 28 апр 2014 16:50 | 28 апр 2014 16:50, Бойчо Попов
107
 McDonald’s разрешава и ГМО сандвичи в ЕС
източник: Reuters

От началото на април веригата за бързо хранене McDonald’s позволява на своите доставчици на пилешко месо в ЕС да използват генетично модифицирани фуражи. Говорител на веригата за Германия потвърди информацията на списание Spiegel.

Досега в Европа McDonald’s изискваше от своите доставчици на пиле да използват само генетично немодифицирани храни. Със сегашното си решение веригата прекратява въведеното от самата компания през 2001 г. ограничение да се отказва в Европа от ползването на ГМО фураж при производството на Chickennuggets и Chicken Burger.

Но сега международни и национални доставчици на пилешко месо са информирали, „че те не могат да гарантират достатъчно количество негенетично модифицирани фуражи при разумни търговски условия от началото на второто тримесечие на тази година", каза говорителят на групата.

„За McDonald’s важна е само цената", критикува Стефани Тове-Римкайт от екологичната организация Greenpeace. В всеки Chicken Burger клиентите вече ще получават меню, което насърчава използването на отрови и генно инженерство в селското стопанство, казва тя. „И това се случва, въпреки че по-голямата част от потребителите не желаят генни технологии в храните". Според изчисленията на Greenpeace всеки Chicken Burger би се оскъпил с по-малко от един цент, ако групата продължи да се въздържа от генетично модифицирани фуражи.

McDonald’s обаче подчерта, че чрез новата практика качеството и безопасността на храните няма да бъдат засегнати. Дори Световната здравна организация наскоро е установила, че генетично модифицираният фураж за животни не влияе върху качеството или безопасността на месото, млякото и яйцата, казва говорителят на американската верига.

На този фон McDonald’s Европа премахва на 27-те европейски пазари през второто тримесечие на годината ограничението за доставчици, които биха могли да използват при отглеждането на пилета негентично модифицирана храна. Решението важи за всички пилешки продукти.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: McDonald’sГМО във фуражите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
25
 
! Отговори
МРАВКА преди 10 години
ТОВА Е НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД.ИНТЕРЕСНО Е ДА СЕ ЗНАЕ ОТ КЪДЕ СЕМЕИСТВО ОБАМА ,МЕРКЕЛ И ОСТАНАЛИТЕ ЛОБИСТИ ЗА НОВ СВЕТОВЕН РЕД СИ ПАЗАРУВАТ ХРАНИ И НАПИТКИ? МИСЛЯ ЧЕ ТРЯБВА ДА ЗАПАЛИМ И ПОТРОШИМ ВСИЧКИ McDonald's В БЪЛГАРИЯ .ПРЕДПОЛАГАМ ЧЕ НИКОИ НЕ ИСКА ДА ЯДЕ Г.М.О. ПРОДУКТИ,ДОСТАТЪЧНО СА ДРУГИТЕ ОТРОВИ КОИТО НИ ПРЕДЛАГАТ ГОЛЯМИТЕ ВЕРИГИ.АКО ИМАХМЕ СВЕСТНИ УПРАВЛЯВАЩИ ЩЯХА ДА ИЗГОНЯТ МАГДОНАЛДС ОТ БЪЛГАРИЯ.
23
2
 
26
 
! Отговори
Лошо преди 10 години
В щатите 95% от храните които ядат са абсолютно отровни, естествено напълно умишлено. Потърсете в гугъл Dangerous US foods that have been banned in other countries - за жалост империята на злото започва с пълна сила да си пуска пипалата и в Европа вече с отровите си. До сега много от отровите им под формата на храна бяха забранени но явно забраните започват да отпадат.
22
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е капитализма - за 1 евроцент ще нахакат храните с ***, с които ще тровят хората, които пък после ще си пръскат парите за скъпоструващи лекарства.
21
4
 
10
 
! Отговори
f преди 10 години
nikoga ama nikoga ne sam wlizal w taq skapana ygoitelna weriga i nqma i a wlqza
20
1
 
17
 
! Отговори
Стефка преди 10 години
Така или иначе само шейка им става за нещо.Другото е все едно дъвча подметка!
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Фифи МухатаПросто съвет--смени си приятелите---не се обиждай,но щом на черното-викат бяло,значи е време да се замислиш
18
1
 
26
 
! Отговори
do 19 преди 10 години
Точно това си мислех! Хората, които се хранят в Макдоналдс, надали мислят за ГМО при положение, че този вид храна е абсолютна отрова.
17
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
McDonalds не е подходящ за ядене. Подходящ е за уговаряне на срещи с непознати девойки, защото е на самообслужване и няма да им плащате сметките.
16
5
 
15
 
! Отговори
iKoko преди 10 години
нема проблем. аз у макшнитяц не съм ял от години и следващите 102 години не възнамерявам да ям :) не че не е фкусно.. просто храна не предлагат :)
15
7
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
тия дето ги е страх от гмо така или иначе не ходят в макдоналдс, така че нищо кой знае какво не е станало
14
2
 
24
 
! Отговори
3456 преди 10 години
А тея *** български журналисти, толкова ли не можаха да напишат "пилешки сандвич" или поне "пилешки бургер", ми се правят на PRO, като пишат на english. Освен това, пилешкия бургер и без това им е най-гадния - толкова сух и безвкусен, че човек или започва да хълца, или му пресъхва устата.
13
4
 
41
 
! Отговори
похапващ преди 10 години
Само веднъж съм влизал и се питам , за какво всъщност ходят хората там? В съседното ресторантче си хапвам шкембе чорбица и ми е добреее.
12
3
 
30
 
! Отговори
shady преди 10 години
Замислих се и честно казано средно веднъж в годината ям в Макдоналдс. Но вече тотално ги отрязвам - както номер 7 правилно казва то ГМО-то им е последния проблем в ***, които предлагат.
11
5
 
34
 
! Отговори
Фифи Мухата преди 10 години
Имам двама приятели, които се скъсват да ми обясняват как там продуктите били чисти, как се поддържала перфектна хигиена...Вече им препратих тая статия, казаха, че е пасквил и нищо от написаното не е вярно... *** хората :D :D :D
10
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еврогеците да оценят тези почти-истински продукти и да им се наслаждават почти-инсински през целия си почти-истински живот!А аз смятам да пасувам!
9
4
 
34
 
! Отговори
Я преди 10 години
Долна американска *** !
8
3
 
52
 
! Отговори
:D преди 10 години
Те, щото до сега всичкото им беше екологично чисто :D За това ли кучетата не ги ядат бургерите им? И бактериите не ги ядат, та стоят като непокътнати с години... всичкото е екологично чисто, те за генно инженерство никога не са чували... само дето сега и сами си признават.
7
5
 
42
 
! Отговори
Omnia Mea преди 10 години
Айде сега пак да ми обясни някой *** коя била империята на злото
6
4
 
55
 
! Отговори
мм преди 10 години
ха ха, то ГМОто е последният проблем на тези вредни буклуци
5
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Целта е веригата да спести по 1 евроцент на сандвич---НЯМАМ ДУМИ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,А НЯКОЙ ДА СЕ Е СЪМНЯВАЛ???????? ЛАКОМИЯТА И АЛЧНОСТА НА ЧИЧО САМОВЦИТЕ НЯМА ГРАНИЦИ,,,,,,,,