Швейцария махна квотите за разрешителни за работа на граждани на ЕС

Ограниченията обаче остават за граждани на България и Румъния
30 апр 2014 17:16, Елка Василева
7
Швейцария махна квотите за разрешителни за работа на граждани на ЕС
Снимка: архив, Reuters

Швейцария премахна ограниченията за издаване на разрешителни за работа на граждани на Европейския съюз, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на правителството.

Временната ограничителна мярка беше въведена на 1 май 2003 година под натиска на десните политически партии, опасяващи се от влиянието на европейската криза върху пазара на труда в Швейцария. Тя се отнасяше за 25 страни членки, с които Берн е сключил споразумение за свободно движение на граждани и предвиждаше строги квоти за европейците.

От днес отпадат ограниченията за осем източноевропейски страни - Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения, Чехия и Естония - а от 31 май - за останалите 17 страни членки.

Още по темата
Квотата за разрешения за работа остава в сила за граждани на България и Румъния, които се присъединиха към ЕС по-късно.

Правителството реши системата на работни квоти да се отнася и за Хърватия, с която през февруари Берн прекрати преговори за споразумение за свободно движение на граждани.

Решението беше взето на референдум в Швейцария на 9 февруари, на който мнозинството се изказа за въвеждане на квоти за работна ръка от ЕС, което противоречи на подписаното през 2002 година двустранно споразумение с Брюксел за свободно движение на граждани. При тази ситуация Берн реши да спре преговорите със Загреб.

Днес стана известно, че Швейцария се е съгласила да издава на хърватски граждани 50 дългосрочни и 450 краткосрочни разрешителни за работа годишно, както и да признава издадени в Хърватия дипломи в областта на здравеопазването, образованието, селското стопанство, спорта и строителството.

Очаква се до края на юни швейцарското правителство да представи законопроект с неговите предложения за промяна на законодателството в съответствие с волята на народа.

Одобрените днес мерки се очаква да помогнат на Берн да облекчи преговорите за участие на швейцарски студенти в европейски научни програми. Брюксел замрази сътрудничеството с Швейцария в тази област в отговор на резултатите от референдума.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
Orlin преди 9 години
Няма защо да се лъжем: в България и Румъния има най-много ***. Да не говорим, че и българите съвсем циганясаха напоследък с тая чалга.
4
0
 
0
 
! Отговори
shoggi преди 9 години
mda...ja da popasa malko kakao sega... posle malko palmovi klonki...ei tam otgore na baira jura ima svejo kakao i hrupkavi palmi :)nali iskate madal bal za otslabvane posle s hot chili? :)
3
4
 
21
 
! Отговори
dmx преди 9 години
Искам да чуя сега нещо за европейската солидарност от някоя мазна брюкселска чиновническа гнида.
2
1
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Ще ти пращат картички. :)
1
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво ще правят там