ЕС замрази преговорите с Швейцария по програми

Швейцария не вдигна миграционните ограничения за Хърватия
Обновена: 17 фев 2014 12:13 | 17 фев 2014 09:40, Елка Василева
6
ЕС замрази преговорите с Швейцария по програми
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз замрази преговорите с Швейцария за участието й в научноизследователски и студентски програми, след като швейцарците се произнесоха на референдум за ограничаване на имиграцията, предаде ДПА.

По силата на резултата от референдума швейцарското правителство ще наложи квоти над имиграцията, с което ще наруши споразумението с Европейския съюз за свободно движение на хора, напомня ДПА.

"Свободното движение на хора между ЕС и Швейцария е основен принцип, който ние няма да поставяме под въпрос", каза говорителят на Европейската комисия Джо Хенън.

Още по темата
ЕС и Швейцария водеха преговори за обмен на учени в изследователската програма "Хоризонт 2020" и на студенти в образователната програма "Еразъм". Техният развой зависеше от съгласие на Швейцария да вдигне миграционните ограничения над граждани на Хърватия, най-новата членка на ЕС. Но резултатът от референдума задължава швейцарското правителство да не сключва международни договори, които ще влязат в противоречие с квотите над имиграцията.

Швейцарската министърка на правосъдието Симонета Сомаруга информира хърватските власти, че ограниченията над миграцията няма да бъдат вдигнати веднага, както се очакваше, и че се обсъждат решения, които да не дискриминират Хърватия, отбелязва ДПА.

В отговор Европейският съюз реши да отложи преговорите с Швейцария за програмите "Хоризонт 2020" и "Еразъм". "Преговорите се отлагат, докато Швейцария подпише протокола с Хърватия", каза Хенън. Той добави, че засега няма ясни политически сигнали от Берн.

Европейският съюз отложи и преговорите с Швейцария по ново всеобхватно споразумение за укрепване на отношенията, посочва ДПА.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
ЕС лицемерие преди 10 години
ЕС има проблеми с решението на Швейцария,но няма такива за да включи неевропейската т.нар.д-ва израел в 80 милиардния проект Хоризонт 2020.Окупацията на палестински земи и заселване на окупационно население не е проблем,нито систематичния терор над палестинците,нито арестите на деца нощно време,но Швейцария трябва да е е по-лошата страна?
5
1
 
2
 
! Отговори
Най-голямата преди 10 години
наглост и смешка, която опитват да наложат на коренното население на държавата наемник."Икономиката се крепяла на миграцията" Хм, коя., сивата ли, ще попитам аз. Нали сега има и в Бг бол мигранти: закрепиха ли икономиката. Или нарастна престъпността и и без това големият дял в сивата икономика. Мигрантите са добри само за депутатите, а познайте сега кои партии изобщо искат да няма ЕС-никои-просто се използват настроенията сред масите,масите, те за друго не им служат-освен да ги избират.
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Икономиката на Швейцария е изцяло зависима от висококвалифицираните им имигранти. Ще видят откъде изгрява слънцето много скоро, не е добра идея да се е**ват с най-голямата икономика в света.
3
3
 
4
 
! Отговори
st преди 10 години
Каквото каже райха това ще е,разбрахте ли.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ШвейцарецКогато не си информиран за.ситуацията,не е редно дасеправят *** коментари,ако не са имигрантите икономиката на швейцария ще колабира,на рефврендума всички големи градове гласуваха да остане статуквото,селата и малките градчета бяха срещу имиграцията-простите и ограничени хора са предимно т.н. националисти
1
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Евробюрократите се опитват да наказват Швейцария защото се е проявила като независима страна (каквато си е) и защото нейните хора не искат страната им фа се пълни с ***.