Financial Times: Киев заслужава подкрепата на Запада

Поредица корумпирани правителства доведоха Украйна до сегашното тежко състояние
163
Financial Times: Киев заслужава подкрепата на Запада
Премиерът на Украйна Арсений Яценюк. Снимка: Ройтерс

Целите на хилядите, които протестираха в Киев в началото на годината, остават достойни и постижими, посочва Гидиън Рачман в материал за британското издание Financial Times.

Когато поемат поста, повечето политици се стараят да кажат нещо вдъхновяващо. Арсений Яценюк възприе друг подход. Приемайки поста и.д. премиер на Украйна през февруари, първите му думи бяха: "Добре дошли в ада".

През миналата седмица бях в кабинета на Яценюк в Киев и го запитах дали работата се е оказала толкова адска, колкото е очаквал, разказва авторът на статията. 39-годишният и.д. премиер свали очилата си и уморено потри лице: "По-лошо", каза той.

Изправени сме пред руската армия, пред подкрепян от Русия тероризъм, икономиката е неплатежоспособна, собствената ни армия е разпусната, а полицията – дезориентирана. Последното правителство открадна всичко, което можеше", предава БТА.

В деня след разговора украинското правителство реагира на отчаяната ситуация, като предприе офанзива, за да си върне контрола над сградите и териториите на изток, попаднали в ръцете на проруски сепаратисти. Властите в Киев почувстваха, че ако не отвърнат на удара, рискуват да загубят източната половина от страната си поради безпомощност.

Но боевете в градове като Славянск и Донецк крият собствени рискове. Големият брой цивилни жертви, особено в Одеса, излага правителството в Киев на риска от обвинения в бруталност.

Фактът, че голяма част от боевете са между украинци, налива вода в мелницата на руската версия – че Украйна е дълбоко разделена страна, много от чиито граждани очакват "защита" от Русия. И преди всичко, боевете рискуват да дадат на Русия извинение да изпрати войски в Украйна под претекста за "миротворческа мисия".

Украинското правителство знае, че ще загуби една конвенционална война с Русия, чиято армия е по-голяма и по-добре екипирана. Русия има и въздушно превъзходство с повече от 80 към 1. Украинците биха искали НАТО да обяви забранена въздушна зона над страната им в случай на руска инвазия. Но това е напразна мечта, американците няма да свалят руски бойни самолети.

Целият анализ прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: УкрайнаРусияЕСкиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
31
 
! Отговори
Чичоу преди 10 години
Американците и да искат трудно ще свалят бойни самолети. Видяхме какво се случи на свръхмодерната "Ирбис" която сваляше всичко наред. Едно Су-24МП й разказа играта. Су-24 безспорно е мощен самолет, но е стара платформа. Какво ли ще стане ако пуснат Су-34 над Украйна? Помня как Саакашвили заплашваше руснаците със Бук, а Су-34 на третия ден отключи грузинското ПВО.
41
0
 
22
 
! Отговори
Илюзии преди 10 години
Петка и Чапаев хванали Яйценюк...Какво е станало? Западът му помогнал!?!?
40
0
 
29
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
От края на декември 1999 г. до януари 2001 г. Тимошенко е заместник министър-председател, отговарящ за енергийната политика в правителството на Виктор Юшченко.В средата на февруари 2001 г., Тимошенко е арестувана по обвинения в подправяне на документи и митническа контрабанда на газ между 1995 и 1997 г. (като президент на Обединени енергийни системи на Украйна) Тимошенко министър-председател на Украйна от 24 януари до 8 септември 2005 и за втори път от 18 декември 2007 до 4 март 2010 г
39
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не Путин,господ вече не може да спре войната и отделянето на югоизтока.От тук нататък не можеш да накараш тези хора да живеят в една държава-не са един народ да се помирят,и да продължат напред.Само ще се разрастват нещата,докато пламне и се отцепи целия югоизток.Не можеш да накараш в една държава да живеят хора,които на едната улица правят парад на ветераните от съв. армия за 9 май,а на другата ветераните от СС-Галичина.Няма как да стане.Лошото е,че ще се пролеят реки от кръв,докато се разделят.И за това е виновен само запада и никой друг.
38
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма власт,която е тръгнала да избива народа си, да е прокопсала. В броя на жертвите няма наши и ваши, всички са жертви. За геноцида в Одеса тепърва ще излизат данни.Досега жертвите са над 40 човека,Дневник пише, че 40 са в неизвестност.Значи дотук са над 80 човека.Има бременна жена удушена с кабел.Този акт не може да бъде оправдан с никаква свобода и демокрация. Пак повтарям,няма нищо нормално в човешко същество,което смята, че изтреблението на хора е победа и заслужава адмирации. Нацисткия режим в Киев мина всякакви граници.
37
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Na Velikobritaniq i USA se klanq samo Monkata Pasi Solomon4o na6 predatelqt
36
0
 
36
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До Анонимен 43 Да и аз чух това. А има и друга причина. В Краматорск са забелязани и итлиански наемници,може да са изчезнали и да си ги търсят. Нещо западните наемници,много взеха да изчезват в щгоизточна Украйна ,ми се струва.
35
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
XORA NE VQRVAITE NA ANGLOSAKSONSKI PEDEGEISKI KRUVOSMEISTELNI LYJI.TIQ PROTESTANTI SA NI VRAGOVE POMNETE.
34
0
 
42
 
! Отговори
Миролюб преди 10 години
До Доктор Сър ПичукКакви комунисти, какво КГБ, приятелю? Това са митове от преди над 20 години. Комунистите отдавна са мъртви...Иде реч за създадените и подкрепяни от САЩ фашистки структори както е подкрепян и Ленин и Тротцки, а и Хитлер и много други диктатори. Да не забравяме, че САЩ създадоха и Саадам и Бен Ладен, и Мошараф и...
33
0
 
45
 
! Отговори
Валери преди 10 години
ЕС така ще ги подкрепи та години няма да могат да извадят тази подкрепа от задниците си. Така ни подкрепиха и нас, съсипаха ни печелившите предприятия, взеха ни пазарите и ни оставиха да мизеруваме.
32
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Na britanski spisaniq ne vqrvam az i na britanci.Mrazqt ni ot syrce i sa s Turciq bili vinagi.A 4yr4il nai golqmoto mu jelanie e bilo da nqma Bylgariq typanyt mrysen.Ne vqrvam na anglosaksonci kakvo i da pi6at.
31
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Военно учение на НАТО Spring Storm в Естония,в което участвуват 6хил.войници.Италианският министър на отбраната Pinotti заявява,че Италия е готова да изпрати мироопазващи сили в Украйна,за да се гарантира запазването на мира и стабилността в страната,ако това е решено.Той казва,че не могат да направят това от само себе си,а чрез ООН, НАТО и Европейския съюз,ако това е необходимо.И НЕЩО МИ ЗАМИРИСВА НА ВОЙНА...(цитирано от гръцката преса)
30
0
 
33
 
! Отговори
1234 преди 10 години
Този е получил на последните избори 6% от гласовете в Украйна като какъв са застанали да го защитават на базата на какво!? Че руснаците ги е..ват ясно ,но ако този беше хванал да изхвърли радикалните и да не ги допуска до парламента и силовете структури ако бяха направили правилните стъпки за национален консенсус нямаше да се стигне дотук, а те тръгнаха на конфронтация. Еми ейго получи се тъпнята и за нея никой не им е виновен ,а самите те.
29
1
 
38
 
! Отговори
Българин преди 10 години
"'Поредица корумпирани правителства доведоха Украйна до сегашното тежко състояние''Забравили сте да кажете, че всички тези корумпирани правителства са действали заедно със Запада. Едно от тях е на Тимошенко. ЕС справедливост и *** ценности и медии. Какво да правиш. Истината за тях има малко значение. Жалкото е, че са и у нас в България и не спират по "водещите медии" да пропагандират про-западни идеолигии.
28
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Иначе инвестициите във фашистката структура на украйнската хунта ще са напразни. САЩ иска възвращаемост от износа на революции.
27
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Святый славный и всехвальный великомучениче Георгие!Укрепи данной тебе благодатию во бранех воина Игоря и дружину его!Разруши силы восстающих врагов, да постыдятся и посрамятся, и дерзость их да сокрушится!Призри на братий наших и яви воину Игорю и дружине его, и всем жителям града Славянска многомощное твое заступление!Да всегда прославляем Отца и Сына и Святого Духа и твое исповедуем предстательство, ныне и присно и во веки веков.Аминь.
26
0
 
44
 
! Отговори
#$% преди 10 години
Така ще ги подкрепи запада, както подкрепиха Югославия навремето.. Аман от *** и заблуден народ .. а Русия ако има някакви намерения да завзема Украйна, то това ще приключи за един следобед.. все едно човек да почисти отдавна запустелия си заден двор...
25
0
 
36
 
! Отговори
да ги изгоним преди 10 години
Орбан каза: Днес колониализмът в Унгария си отива завинаги!
24
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фашистите финансирани от ЦРУ. Слава на Русия.
23
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Край Мегдана шум се вдигаЛъсват шпаги,щитовеЕто Яйценюк пристига и забелил е ду.***