Сътрудничеството с Русия трябва да бъде подновено, смята Меркел

"ЕС не носи отговорност за избухването на кризата в Украйна"
Обновена: 16 май 2014 09:15 | 16 май 2014 09:11,
84
 Сътрудничеството с Русия трябва да бъде подновено, смята Меркел
Ангела Меркел

В средно- и дългосрочен план сътрудничеството с Русия трябва да бъде подновено, но има нужда от определен минимум общи ценности, които да се изразят в конкретна политика, заяви германският канцлер Ангела Меркел в интервю за германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", предаде Франс прес.

За ситуацията с Украйна канцлерът отрича Европейският съюз да има каквато и да е отговорност за избухването на кризата, както намекна нейният предшественик на поста, социалдемократът Герхард Шрьодер.

Шрьодер смята, че ЕС е направил грешка, като е накарал Киев да избира между Европа и Русия. Тази гледна точка сподели и германският министър на икономиката и лидер на Германската социалдемократическа партия Зигмар Габриел.

Не бива да забравяме, че все пак бившият украински президент Виктор Янукович обмисляше да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, подчертава Меркел. Той се отказа в последния момент. През цялото време на преговорите ЕС постоянно правеше предложения за сътрудничество на Русия.

Винаги е добре да гледаш на собствените си действия с критично око, отбелязва тя, но това не променя факта, че нищо не оправдава действията на Русия срещу териториалната цялост на Украйна, заяви Ангела Меркел.

Германският канцлер коментира нагласите на нейни колеги, които показват разбиране към Путин и политиката му. По нейно мнение това се дължи на голямото желание на хората да видят мирно уреждане на конфликта. Това желание го разбирам добре, казва тя.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
25
 
! Отговори
Родопите преди 9 години
Държанието на Германия е похвално и факта, че приемат грешките си и се опитват да намерят балансиран подход е пример за държавничесто и отговорно поведение, само дето наш Росен не разбира нещата, не е за този пост
57
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 58.Меркел се изказа пред Белия Дом , че е за 3 -ти вид санкции срещу Русия , но не може да каже сега , защото държи много на изборите в Киев. Дипломатично ?Но защо се изказва преди изборите?Защо лъже че Европа не е натиснала Украйна да избира мужду ЕС и Русия , от което Украйна се разпада ..САЩ се бяха приготвили с военнибази , да обхванат Черно морието ?Но само си вкара вътре спец. части , което още повече задълбочи кризата ./Хубавото е че малко си казват от плана !
56
0
 
13
 
! Отговори
Лоша работа преди 9 години
Меркел може и да си вярва, че балансира, но ако прочетете коментарите на читатели в немската преса ще видите, че немците я смятат за фурнаджийска лопата. Партията и ще потъне на следващите избори.
55
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия вече не е брат, Русия вече е империя, каквато е била преди 1917 г.Вече няма да влачи разни разнебитени ремаркета като нас, а ако историята се повтори, ще дойде тук наистина като завоевател, а не освободител.Тогава ще разберете каква е разликата и ще оцените ползата от европейската си лична карта.Защото бързо ще трябва да си спасявате гузните задни части.
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напразно хулите г-жа Меркел! Тя се старае да балансира.Изказва се дипломатично, а преведено на *** език, не е съгласна Европа да се конфронтира с Русия по какъвто и да е начин.Ако нещата не ескалират, догодина на 9 май ще стои на трибуната до Путин и Медведев.Както бе на 65 годишнината.Китаеца също бе там горе, другите важни западняци бойкотираха.Първанов бе долу при редицата други по маловажни гости президенти, поставен най - открая , но и най - сербез сред разни изкълчени дъртаци.
53
1
 
23
 
! Отговори
Castor преди 9 години
Носи отговорност и то много голяма! Прекалено силно натиснахте Украйна да избира между ЕС и Русия, а тя е нестабилна и силно поляризирана държава!
52
3
 
27
 
! Отговори
Москва преди 9 години
Турчинов, Тимошенко и Лвов са ваши, дами и господа от запада! Грижете се за тях!Няма Русия да ги хрантути, а да си лягат вечер с вас.Социализма и СССР приключиха и е дойде време Русия да си гледа собствените интереси и хора.За това бе разпуснат СССР.На Русия и омръзна да обгрижва разни неблагодарни мекерета, които при първия проблем бързат да се надупят на нов брат.
51
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е що така Меркел , нали искашеда говориш след 25 май.изборите в Украйна ?Хунтата ви изнудва вече да купувате газ за Украйна , Обаче трябва да мислиш и за Германия ? А това ЕС , какво става пък там ?Не става май да ходиш по гайдата само на САЩ!
50
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Получиха най-после сводките с резултатите от допитванията на статистически агенции!!!Резултатът е МНОГО,МНОГО ТРЕВОЖЕН за фрау Меркел и компания!!!Очаква се около 30-35% в европейският парламент да влязат депутати на НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ от цяла Европа!!!Този ход,обаче на Меркел едва ли ще промени нещо в бъдещият вот!!!Очакват ни ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА!!Сайта на ЕП за предложения на гражданите ВРИ И КИПИ,и то не в ПОЛЗА НА ЕС!!!!!!
49
2
 
25
 
! Отговори
Патка такава преди 9 години
Меркел ти нали до оня ден лъмтеше като съдрана за санкций срещу Русия. Не става вече да протягаш ръка. Казаната дума хвърлен камък, никой ти няма доверие повече.
48
1
 
16
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
руснците обраха сметаната и останаха трохите за европейците
47
5
 
12
 
! Отговори
Детектор на хора преди 9 години
Ето затова е от изключително голямо значение какъв лидер застава на една държава.Ако като човек е неадекватен като Меркел неусетно държавата нагазва в лай*ата без значение коя е и каква е!СССР я знае тая особенсот най-добре.Българино не си вкарвай повече автоговолове с неадекватни хора за лидери. Игнорирай ги превантивно без значение какво ти говорят.В Бг политиката такива са:Кунева,Дянков,Плевнелиев,Петков,Овчаров,Първанов и много други.А човека за България се казва Волен Сидеров.
46
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Меркел се прави на ударена !Да не би Русия да ви е спряла доставките на ГАЗ!Само ви чака да се анализирате малко , и да разбереш че ЕС ще се разпадне , не от Русия , а от САЩ.
45
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами да - 2 тръбопровода идват от Русия - Путин!А от Обама - 0.
44
0
 
21
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
15.05.2014. Украйна отново пита за пари Русия ( $15 млрд!) Защо? За да се плати за руския газ! Голям цинизм, не е ли така?
43
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз писах 100 пъти преди някоя друга седмица, че Германия и Русия са в добри отношение и има в Русия много немски инвестиции. Нито ЕС, нито Русия има интерес да се меси в конфлик, разпален от един *** боксьор, от една украинска крадлива к**ва и няколко националистично настроени популисти. САЩ са прекалено далече, че да се месят и конфликтът е в Европа, а не някое беззащитно място на планетата! Тук има Германия, тук има Русия, Франция, Англиля, Италия. Всички без Германия са ядрени сили!
42
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемът г-жо Меркел е, че вие европейските лидери сте неадекватни и както винаги, чак когато опре ножа до кокала започвате да мислите рационално, ама дотогава обикновено вече сте нагазили до шия в ла*ната. Ето дотам ви водят американските ви "партньори".
41
0
 
15
 
! Отговори
Ще си кажете преди 9 години
Меркел , уж не сте се намесили ?Ама да избират ЕС или Русия ?А ти кой избра : Обама или Путин ????
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И на кака Меркел май са и обещали работа при Шрьодер, и после да не кажат пак че сме троянския кон на Русия
39
8
 
1
 
! Отговори
алилиии преди 9 години
таа за газ и че легне с *** ако требе. само дето е дърта а вовката ни го дърви вечи, та за това и се показва като ноо голем мъж по снимки и филми, ха ха ха ха, а ве,от секъде се си е картофен и капуста!!