"Форбс": Ангела Меркел - най-влиятелната жена в света

Световните войни затвърдили позицията й за Крим
Обновена: 28 май 2014 22:24 | 28 май 2014 22:15, Веселина Йорданова
61
"Форбс": Ангела Меркел - най-влиятелната жена в света
Ангела Меркел. Снимка: архив, Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел остава най-влиятелната жена в света, изпреварвайки председателката на американската централна банка (УФР) Джанет Йелън, показва публикуваната днес годишна класация на американското сп. "Форбс", предаде Франс прес.

Меркел заема престижната челна позиция за четвърта поредна година и за девети път в разстояние на 11 години.

Както и миналата година съпругата на Бил Гейтс - бизнесдамата и филантроп Мелинда Гейтс - се нарежда трета, а президентката на Бразилия Дилма Русеф минава от втора на четвърта позиция. Пета в класацията е директорката на Международния валутен фонд, французойката Кристин Лагард, която миналата година беше на седмо място.

"Форбс" класира Хилари Клинтън на шеста позиция, на седма е новата директорка на "Дженерал мотърс" Мери Бара, а Мишел Обама е осма по влияние.

Списъкът съдържа девет жени, изпълняващи функцията на държавен глава, 28 шефове на предприятия и 13 милиардерки. В него фигурират 18 нови имена, сред които и Джанет Йелън. Най-младият член на класацията остава ексцентричната певица Лейди Гага (на 67-о място), а най-възрастна е 88-годишната британска кралица Елизабет Втора, която е 35-а.

Стоте най-влиятелни жени в света работят в областта на технологиите, политиката, бизнеса, медиите, финансите, шоубизнеса, в благотворителни организации или са милиардерки. "Форбс" ги подрежда в класацията си в зависимост от авоарите, медийното им присъствие, въздействието и сферата им на влияние.

Днес Меркел заяви, че световните войни са затвърдили позицията й за Крим. Тя обаче добави, че е жизненоважно да се продължи да се разговаря с Москва, предаде Ройтерс.

В реч пред учащи при откриването на изложба, посветена на Първата световна война, Меркел каза, че нейното настояване руският президент Владимир Путин да се присъедини към нея и другите западни лидери в Нормандия на церемониите на 6 юни по случай 70-годишнината от десанта там, било, за да се избегнат грешки.

"Има моменти, когато нямаш желание да говориш повече, както е сега с Русия", заяви Меркел. "Карам се сама себе си да говоря. Изненадвам се всеки път да видя гледната точка на другата страна".

По думите на канцлера руското анексиране на Крим е неприемлив ход, защото е нарушил следвоенния ред в Европа. "Затова съм толкова стриктна, когато стане дума за кримския въпрос", каза тя.

"Териториалната цялост е основополагащият стълб на нашия следвоенен европейски ред. Ако започнете да говорите неща като мое право е, и после просто вземете нещо, ще се окажете в невероятна беда. Това просто не работи", посочи канцлерът.

Путин ще се срещне с Меркел, Барак Обама и други лидери – за пръв път след избухването на кризата в Украйна - във Франция за отбелязването на годишнината на Десанта в Нормандия през 1944 г., отбелязва Ройтерс.

"Работих много усърдно, за да направя така, че руският президент да дойде", заяви Меркел.

По отношение на Първата световна война канцлерът каза, че в Източна Германия, където е израснала, не се е говорело често за нея.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
все пак, пръднята има огромно влияние върху околните.
34
2
 
2
 
! Отговори
аа преди 9 години
До aaНе бе, шото се .ат с меркел и й викат феркел, на немски "прасе". много изтъркан виц, мутито добре се справя за момента. айде не ме питайте кво означава "мамчето", вече се изнервям.
33
1
 
1
 
! Отговори
SWJA преди 9 години
До позорни именапредният ми пост не визираше уважение към никого.изказах мнение до пост 37 и целта ми беше да кажа,че първо сме човеци а не хора.че одавна се знае кой какво прави е ясно. и у нас настъплението е сериозно(визирам мозъчни тръстове).хубавци са наще,че се лашкат на запад(саш),на изток(русия)...на нас се стегат колани,но на тех се стегат примки и то модерни-червени,сини...
32
3
 
9
 
! Отговори
позорни имена преди 9 години
Глупости,какво уважение заслужава политик който снабдява ционисткия режим с подводници способни да пренасят ракети с ядрени глави.Ех лицемерни дяволи ,какъв следвоенен ред се е нарушил след холокоста над Дрезден,Хамбург,Хирошима.От създаването на"Израел"не се ли окупират чужди териртории и се заселва окупационно население,колко войни се водиха за защита на ционистки интереси и да пазят съседите на"Израел"слаби за да не се пречи на демоничната ционистка експанзия.
31
2
 
1
 
! Отговори
SWJA преди 9 години
До Анонимен37ще требва много време......а и не всички евреи са ционисти (сионисти).не ги защитавам,проявявам човещина - православен християнин съм.
30
8
 
4
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Да,тя наистина е жена,която цял свят уважава и заслужава доверието на хората,които я избират!
29
8
 
10
 
! Отговори
aa преди 9 години
Г-жа праскиня. така и викат немците, па не знам.
28
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най влиятелната крава.... ама не пуска мляко...
27
4
 
10
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
такава си е!!Все пак оная *** Хилъри дъртата за нищо не става и за *** за зеле :D
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шарлийз Терон е 1 в света.
25
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Желязна логикаЛека нощ, и не се връзвай. Не ти говоря с лошо. Хайде със здарве!
24
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ne mi hvalete jena bez deza!
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
nai nekadyrnia politik za smetka na tova e stanishev
22
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СашоТам ли беше? Видя и чу ли? По - добре си вземи пакетче семки и ги люпи пред входа на панеленосто обиталище, но люспите слагай в джобчето си, за да пазиш чисто. Поне германиците ъака биха направили.
21
1
 
10
 
! Отговори
трол преди 9 години
Най-влиятелнате на света според Ротшилд.....
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жените от с. Подуяне са, къде, къде по-влиятелни.
19
3
 
2
 
! Отговори
bg-deutsch преди 9 години
Zashto nyama edin normalen komentar,,,koito e uspyal si e uspyal stiga ste plyuli
18
1
 
4
 
! Отговори
/ преди 9 години
Много е красива тази жена, много ме възбужда :)
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаци Американци Германци истреляха спитник
16
3
 
2
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Е как тая ще е по-влиятелна от Мишел Обама, след като Барак Обама прави каквото Мишел му каже, а Меркел прави каквото и каже Обама! Нищо че я подслушва, това е друга тема за самоуважението! Тия класации са пълна бутафория. Според мен са дело на комплексари които харесвайки и идентифицирйки се с определени политици ги поставят на чело в тези класации за да им хвърлят светлина върху тях. Няма как да блести това що не свети. Въпрос на време е Меркел да изяде дървото от немците, помнете ми думата.