Спецоперацията в Донбас може да продължи и година

Метежниците не се предават, водят се боеве
Обновена: 2 юни 2014 14:07 | 2 юни 2014 11:02, Елка Василева
187
Спецоперацията в Донбас може да продължи и година
Снимка: Reuters

Въпреки че след изборите за президент на Украйна в югоизточната част на страната армията започна още по-ожесточена борба срещу въстаниците в обявилите независимост области, метежниците не се предават. В самопровъзгласената Луганска народна република местни „опълченци“ са превзели завод за муниции, щурмуват граничен отряд. По-рано беше съобщено за подновяване на боевете в Славянск.

В Киев признават, че няма да се справят бързо с метежниците, борбата с тях може да продължи месеци, дори година. Това мнение изрази командирът на батальона „Донбас“ на Националната гвардия Семьон Семьонченко по украински телевизионен канал, предаде сайтът NEWSru.ua.

Още по темата
„За разлика от мнозина, които смятат, че антитерористичната операция ще приключи буквално след няколко седмици, аз смятам, че това ще отнеме не един месец, възможно е до една година“, каза Семьонченко. По думите му е невъзможно операцията да приключи за месец, но трябва да се положат много големи усилия и да се пресекат каналите за доставки на оръжия и проникване на диверсанти от Русия в Украйна.

Семьонченко опроверга информацията за някакъв конфликт между батальона „Донбас“ и партията „Десен сектор“. Според него каквито и да са разногласия между патриотичните сили, които участват активно в защита на интересите на Украйна, са изгодни преди всичко за Русия.

Думите на командира на батальона „Донбас“ се потвърждават от новините от бойното поле. Съобщава се, че в Луганск „опълченците“ не прекратяват активните си действия. На 31 май „въстаници“ са „поели охраната“ на завода за муниции в Луганск. В понеделник са се разразили сериозни боеве в южната част на града – в квартала Мирний.

РИА Новости съобщава, че при боевете за местното гранично поделение са загинали най-малко един „опълченец“, има няколко ранени. Изпочупени са стъклата на околните сгради. Местните жители бързат да напуснат домовете си.

Луганският граничен отряд охранява участък от границата на Украйна с Русия, дълъг 746 км.

По-рано беше съобщено за подновяване на боевете в Славянск. Под обстрел са попаднали заводът "Славтяжмаш" и детска градина. След артилерийски обстрел е избухнал пожар в един от цеховете на завода. Според проруските сепаратисти обстрелът се е водил от планината Карачун, където е разположена украинската артилерия.

В отговор „опълченците“ унищожили с миномети гаубица в района на контролен пост край друг завод.

За едно денонощие при обстрела в Славянск са ранени петима души, от които един „опълченец“ и четирима мирни жители, пише NEWSru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стана ясно,че тези райони са изгубени.Те не признават централната власт дошла на щиковете на неофашистите.Затова сега гледат да избият колкото се може повече народ за да всяват страх и подчинение на останалите които не са въстанали срещу властта.Впрочем така ги съветват военните съветници от ЕС(бивши СС) и САЩ.Чувсват се недосегаеми и затова си позволяват да разстрелват ранени в болниците.
118
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
обстрела на кметсвото в Луганск сърдечно болни и деца да не гледатhttps://youtube/watch?v=evsQU9Ev8u0
117
2
 
7
 
! Отговори
ес юбералес преди 9 години
Войната в Донбас ще продължи с години. Ако направим сравнение с войната в Чечня, която продължи 4-5 години, то тази може да продължи и 10г. Чеченците бяха около милион и нямаха добра външна подкрепа. В Донбас руснаците са 3 млн. и имат широка граница с Русия. Така че, могат да воюват колкото си искат. Освен тях има и много доброволци извън Украйна ( в момента са 4500), които ще се увеличават.Имат подкрепата и на руската пропаганда. Киев трябва да разберат, че войната не е решение.
116
1
 
5
 
! Отговори
ronaldo преди 9 години
v ykraina se e istinska voina shtom kato zagivat i civilni vrashtane na zat niama ; tolkova li sa al4ni tezi ykrainci 4e ne spirat s atakite si zashto ne ytidat v krim ili gi e strax ot pytin ; s kakvo sa vinovni pitam zaginalite 4 4oveka civilni ;a i rysnacite kato sa po4nali pone da svarshvat do krai zashto ostavixa isto4na ykraina tam e palno s rysnaci.
115
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо преднамерено в статията се слага в кавички думата опълченци--------------Защото става дума за намници, пратени от Путин.
114
8
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Няма такава българска дума "спровоцирам". И да правите препратки към старобългарски е пълно малоумие, произхода на думата е английски. Както и огромната маса от термини във всяка областна науката и техниката, където русняците винаги са били догонващи имитатори.
113
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо преднамерено в статията се слага в кавички думата опълченци, т.е. те не са опълченци, въпреки че са точно такива, а метежници не се слага в кавички, въпреки, че хората от Донецк точно не са метежниците. Метежниците са на Майдан повече от половин година. И сега са там, щото покровителите им ги поизлъгаха и след някой и друг ден ще им сритат задниците (по традиционния израз от САЩ) и ще ги фъкнат (пак традиционен израз от САЩ). Хак им е. Заради тях сега гинат в Югоизточна Украйна мирни граждани жени, ДЕЦА, и се вихри неокиевски фашизъм.
112
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1г. ? Те тия няма да издържат до януари. Западняците трябва да им налеят някой друг милиард, който пък веднага ще бъде освоен ог Газпром. Руснаците стоят отстрани и чакат и са пълни господари на положението.Могат да смачкат Украйна военно по всяко време и я държат финансово.Стоят и чакат натовците да се бръкнат в задния джоб за кеш и с колко.
111
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Терористи, сепаратисти, метежници, бунтовници, престъпници, какви ли не нарекоха жителите на Донецк, Славянск, Луганск, Краматорск и др. А те са просто хора, силни, горди, които не искат да ги тъпчат фашисти синове и внуци на фашистите, убивали, изгаряли, измъчвали, осакатявали, насилвалиа, поробявали техните бащи и майки. Не ги искат и толкоз! Международното право, за което с разчекната уста реват западните демократи(подпалили толкова братоубийствени войни и избили милиони хора) им дава. Но САЩ и ЕС не дават. Не им изнася на експанзионистичните интереси.
110
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Демокрация по натовски.Където се намесят тия, там се пролива кръв.Дестабилизираха Украйна, заради пъклените си планчета.
109
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Боби 168Аз вече питах този въпрос. Те не могат да отговорят, много е пряк и неудобен.
108
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бранник 161А ще пораснеш ли, че с тоя ръст на гном и скелет на гърчол, си карикатура на човек. Бранник на бранище са те родили недоносен, затова е такъв и мозъкът ти закърнял произвежда само едни импулси от време на време, и непрекъснато ти причиняват гърчове, та децата се плашат като те гледат Кащей Бессмертни.
107
1
 
18
 
! Отговори
8888 преди 9 години
До БобиПрав си човече,ама тук е пълно с НПО ***.Самата логика подсказва,че Украйна я пре666аха и сега народът ще плаща.Еуфорията от Майдана отмина.Скоро и западните украинци ще се вдигнат--а резултата ще бъде само един-Фалирала и разорена УК,със много нови републики.
106
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 150Тоя пък *** с това ***. Чуло-недочуло пияндето по кръчми и дискотеки някаква дума, не знае, какво значи, кога се употребява, как се пише, но се кокорчи като петел ***, *** ау, колко знам, какъв съм начетен, познавач на руския бит (татко му е сякъл борове по Коми, да им купи панелката и жигулито). Това е руска дума бе, ***. Защо говориш на руски, при това неправилно. Ба си мухльото.
105
1
 
3
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Извинявайте-взех си хапчетата и вече няма да пиша глупости.
104
1
 
9
 
! Отговори
Случаен преди 9 години
Бранник е л* което не знае че руският език произлиза от старобългарския и не знам за какви русизми ми говори!
103
1
 
14
 
! Отговори
8888 преди 9 години
До Брaнниктова е за теб-----Браво УМЕН СИ...дано не си представител на НОРМАЛНИТЕ БЪЛГАРИ....че България от такива като теб ще се затрие.....
102
18
 
2
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
рaзкaрaй се ***- говориш ми с русизми и нaгло твърдиш, че било " бългaрскa думa"! Нямa кaкво дa ти отговaрям нa тъпaтa " логикa"! Говорех не нa тебе и подобните ти зомбите, a нa НОРМAЛНИТЕ БЪЛГAРИ, дaдох и точен пример с Кaвкaз и сегa с руското лицемерие в Укрaйнa! Едните " терористи", a " рускоговорящите"- " опълченци", ти бълнувaш зa някaкви войни нa СAЩ...
101
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БрaнникУбити е имало и от двете страни. На война е така. Потърси в нета да видиш как изглежда Грозни. Направи сравнение. После пиши. А да споря с *** няма никакъв смисъл. Ти си като украинската телевизия. Очевадните неща ги извърташ на 180 градуса.
100
1
 
8
 
! Отговори
8888 преди 9 години
Бранник,чакам те--искам отговор............а за 150--прекалено си"умен" щом незнаеш че думата спровоцирам е българска.