Украинският премиер призова ЕС да блокира "Южен поток"

Украйна е надеждна транзитна страна, увери Яценюк
3 юни 2014 16:49, Елка Василева
184
Украинският премиер призова ЕС да блокира "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че Украйна е надеждна транзитна страна, която винаги е изпълнявала задълженията си и призова ЕС да блокира проекта "Южен поток", чиято цел е да бъдат диверсифицирани маршрутите на износа на руски газ, предаде РИА Новости.

Газопроводът "Южен поток" се изгражда през акваторията на Черно море към страните от Южна и Централна Европа.

Още по темата
"Ние призоваваме ЕС да блокира "Южен поток". Украйна е надежден транзитьор, ние изпълняваме и ще изпълняваме задълженията си", заяви Яценюк на заседание на парламента.

По-рано Русия подаде иск в Световната търговска организация по третия енергиен пакет на ЕС. Този документ не разрешава на компаниите, които добиват газ, да бъдат собственици на магистралните тръбопроводи, разположени в района, което създава сериозни препятствия пред проекта "Южен поток", отбелязва РИА Новости.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви през май, че Русия възнамерява да изпълни проектите "Северен поток" и "Южен поток", но ако ЕС възпрепятства изграждането на "Южен поток", то Русия ще разгледа други вариант за прокарване на газопровода през страни, които са извън ЕС, припомня руската информационна агенция.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
21
 
! Отговори
Нагли преди 9 години
Това украинско племе е от нагло, по-нагло! "Те били надежден партньор по транзина!! Абсолютни ***! Ами 2009 година, дето замразиха Европа.Сега се разбра, че те са виновни за кризата защото пак не искаха да плащат, а го крадяха и принудиха Русия да спре газта.Абе какво искаш, виждаш ли как водят преговорите.Обещават сутрин едно, след обяд на пресконференцията друго и накрая свършат трето.Чак европата се хвана за главата.Ама те са си виновни като се водят по акъла на хамериканците,ама ние......
67
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна е надеждна транзитна страна, увери Яценюк---------------Това е вица на годината!!!Не един път вече крадоха от газта за Европа, всячески пречат на транзита и в същото време с какви лозунги излизат само?!?Личи си кой име ментора - USA, само те могат по-нагло, по-двулично и по-бомбастично от учениците си в Украйна да наричат черното бяло!
66
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Южен поток"- едно недоносче родено от ЗЛОБАТА на Кремъл към непослушна Украйна !
65
19
 
3
 
! Отговори
Крадушка преди 9 години
Крадушките виждат вече коравото. Искат да изнудват колкото се може повече, както изнудват Украйна, така да изнудват вечно и нас да им плащаме най-скъпата газ в ЕС. През 2009-а година изнудването на Украйна се отрази и на нас. Спряха ни газта руските крадушки. Сега наглостта им е колосална. Ограбиха Украйна с Крим и и наложиха космически цени на газта (нали са им "братя"). Взеха им рафинериите за шистов газ по Черноморския шелф. нагли крадушки ... грабежите ви скоро ще свършат :)
64
2
 
27
 
! Отговори
майорски преди 9 години
мадааа ..спираме не само Южен поток спираме даже и северен поток ....и се заклеваме следващите 100 години само украинския да ползваме...и да си платим за най малко 50 години напред...Абе тези В украйна не станаха ли много нагли ....заради тях Европа си докара проблемите с Русия ....сега и съвети дават на Европа ... ?Нагли та нагли
63
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази новина май не е предназначена за България, която остана без газ посред зимата на 2009-та, заради "надеждната" транзитна страна, а тази зима като нищо пак ще се повтори сценарият.
62
2
 
35
 
! Отговори
ПОМИЯР преди 9 години
Не стига, че крадат руски газ и не плащат, не стига, че ни изнудват и нас както зимата 2009 ни оставиха на студено, ами пак иска с чужда пита помен да прави. ЮЖЕН ПОТОК за нас, а на ХУНТАТА американски газ от БАЙДЕН. ОПАААА, забравих, че синчето му се гласи за вицепрезидент на шистовите находища в Славянск, ама още не са го превзели, и не са избили жителите му както индианците едно време. ДА, АМА НЕ както казваше един дърт пръч преведен много в кръста , ръкувайки се с другаря Живков
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ф-1ако е твой газопровода ..да прав си ...ама ако го е правил някой друг можеш да му искаш само такса наем за земята ....и това се договаря
60
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украина е много надежна страна че като почнат да крадат газа не се спират,и сметките си не плащат ха ха ха
59
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато първата газ потече към България, искам да публикувате изражението на украинския ***.
58
15
 
1
 
! Отговори
Ф-1 преди 9 години
Както не е фиксирана цената на Газа, така не трябва да е фиксирана и таксата за пренос през България.Или таксата за пренос трябва да бъде обвързана с формула /процент/ с цената на газа.Само така държавата ни би имала някаква полза, но много се съмнявам, че червените *** мислят за БГ, тази *** играе на страната на Русия.
57
2
 
26
 
! Отговори
1 преди 9 години
Ха, ха! КОЙ каза, че газта трябва да минава САМО през Украйна???
56
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ф-1Малее чак украйна започна да ни командва и да ни казва какво да правим ....ами те имат интерес да сме зависими от тях ....ами нашия интерес какъв е ?
55
31
 
4
 
! Отговори
СЛАВА УКРАIНА преди 9 години
Украйна в ЕС и НАТО.
54
1
 
3
 
! Отговори
14/88 преди 9 години
До яцкоЕдна бира имаш от мен . Стабилен и точен коментар !
53
22
 
4
 
! Отговори
Ф-1 преди 9 години
Южен поток е поредната ***...шка за България, не без активното участие на продажните *** от Позитано 20.Успокояващото е , че ЕС защитава интересите ни и няма да допусне осъществяването на имперските амбиции на Путин!
52
2
 
0
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
До 74>>> А може ли и в консулставата Русе,Варна и т.н.т......
51
1
 
27
 
! Отговори
Градски преди 9 години
Южен поток ни е необходим на всяка цена.Не съм червено-партиец,но на работното място сме изцяло на газ.При предишното спиране,бяхме на косъм да спрем производството.Сега трябва да направим Южен поток и след това да търсим алтернатива,за да не ставаме заложници на Русия.
50
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що ми се струва че и собствените му кукловоди не му вярват на ЯйцеНюк...
49
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дай тогава да забраним на Русия да продава на Китай и Индия.Украйна вече един път остави Европа без газ, да не говорим, че в момента има гражданска война там.В допълнение, тази държава не си плаща сметките - нещо като *** в Столипиново, но нека да не ги обиждаме и сравняваме с украинци защото и те започнаха да си плащат тока и водата от няколко години.