Украйна си върна контрола над Славянск

Евакуираха сградата на Донецката областна администрация
216
Украйна си върна контрола над Славянск
Снимка: Ройтерс

Украинското национално знаме бе издигнато върху кметството на Славянск, бастиона на проруските сепаратисти в Източна Украйна, след като градът бе превзет днес от правителствените сили, съобщиха военният министър Валерий Хелетей и шефът на Генщаба Виктор Муженко, цитирани от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Още по темата
Двамата новоназначени военни шефове са докладвали за успеха на украинската офанзива на президента Петро Порошенко, допълва БТА.

Проруските бунтовници са били принудени да изоставят позициите си по северния фронт на бойните действия, съобщи лидерът на самообявилата се Донецка народна република Александър Бородай, цитиран от Интерфакс.

"Наказателните отреди на Украйна предприеха широка офанзива. Поради значителното числено превъзходство на вражеските войски,части на въоръжените сили на Донецката народна република бяха принудени да изоставят позициите си в северния сектор на фронта и да се изтеглят на предварително подготвени позиции", обясни
той.

Източник, близък до бунтовниците, казал за Ройтерс, че украинските войници са ги превъзхождали по численост 50 пъти.

Започнала е евакуация на персонала от сградата на Донецката областна администрация, съобщи представител на пресцентъра на сепаратистите, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той не уточни поради какви причини се налага тази мярка.

От пресслужбата на украинския президент съобщиха също, че в съседния на Славянск град Краматорск "се намира разузнавателна рота, която да прецени възможността градът да бъде миниран с оглед на по-нататъшния ход на бойната операция".

Кореспондент на Ройтерс съобщава, че е видял автоколона от 20 военни автомобила и автобуси, пълни с въоръжени сепаратисти, да излизат от Краматорск, където вероятно са отишли след бягството си от намиращия се наблизо Славянск.

Според Интерфакс пък на артилерийски обстрел от украинска страна е подложен руският граничен КПП "Донецк", който се намира на територията на руската Ростовска област. Наложило се е големият брой хора, намиращи се там в този момент, да бъдат спешно евакуирани.

Благодарение на своевременната професионална реакция на руските граничари са били избегнати жертви. Заблудени снаряди, изстреляни от украинска територия, са попаднали и на територията на руския крайграничен град Донецк. За щастие няма пострадали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: УкрайнакиевСлавянск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
1
 
! Отговори
просветен преди 9 години
Абе не знаете ли,че Новият Световен Ред се прави и управлява преди всичко от евреи и техните предателски слуги шабец гои?Вижте правителствата на страните от ЕС и не само тях в Европа,вижте правителствата на САЩ и редица други страни от двете Америки,Австралия,Нова Зеландия и други и ще видите,че навсякъде са от едно племе хората фалшивите евреи "ашкенази" и "сафариди",които правят НОВ СВЕТОВЕН РЕД БЕЗ БЕЛИТЕ НАРОДИ!Целта на тези воини е да се избият максимално бели хора по света!
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Кашчей Безсмертний Бойни действия от неорганизирани банди без единно командване, без опознавателни знаци, в градски райони се наричат тероризъм. Няма никакво оправдание да се завреш в жилищен квартал и оттам да стреляш, ползвайки хората като жив щит. Това нито е патриоъизъм, нито е защита на права. Самият Гиркин е 43-годишен ***, който цял живот се е завирал по горещите точки да се доказва като мъж, а сега подлага на риск чуждите деца.
128
3
 
2
 
! Отговори
МОРСКИЯ преди 9 години
ХОХЛИТЕ СА ХАЙ-ГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ,ЛЪЖЦИ И ИЗМАМНИЦИ.ВСЕКИ ,КОЙТО Е РАБОТИЛ С УКРАИНСКИ ФИРМИ ЩЕ ВИ ГО КАЖЕ . НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА САМО ЗАЩО ЗАРАДИ ТЕЗИ ОТКАЧЕНИ ФАШИСТКТИ ***,КОИТО СА НА ВЛАСТ В КИЕВ ТРЯБВА ДА СТРАДАТ ГРАЖДАНИ НА ЕС?!?!?ЗАЩО БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ЗАГУБИ ИНВЕСТИЦИИ И ПАРИ,ЗА ДА МОГАТ КРАДЛИВИТЕ ХОХЛИ ДА КРАДАТ СЕГА И ОТ ЕВРОПА?!?!?
127
2
 
2
 
! Отговори
ганю преди 9 години
интересно ми е кой дава оръжие на тези тъй наречени проруски сепартисти . за да се свали самолет се иска сериозно въоръжение , а това струва майка си и баща си в зелено.
126
0
 
1
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
До Анонимен 151 И къде в Женевската конвенция пише, че партизанската война е забранена?Аре, чакаме точно кой параграф го забранява!
125
0
 
2
 
! Отговори
Браво, Шахтьор! преди 9 години
Решението на шампионът на Украйна "Шахтьор" (Донецк) е оглушителен шамар за Порошенко и неговата камарила, за политическите покровители на Порошенко в САЩ, както и за техните васали в страните от ЕС. Всеки сам ще си отговори защо донецкият гранд избира да играе в Букурещ, а не в Киев, Лвов или друг контролиран от хунтата украински град. Сега и без онемелите уж свободни европейски медии, хората ще разберат, че проблемите на днешна Украйна са преди всичко в Киев.
124
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма правила в женевската конвенция срещу партизанската война. Взехте да си ги смучите от пръстите доводите вече. А и ако Путин я организираше, партизаните вече нямаше да са партизани ;), а управляващите в Киев вече нямаше да са управляващи ;)
123
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Леле че народ На това ли се радваш, че ще има битки в градовете? И после кой е виновен, че има цивилни жертви... А знаеш ли, че партизанската война е забранена от Женевската конвенция и ***, който я подклажда, е един военнопрестъпник?
122
2
 
0
 
! Отговори
неотрален преди 9 години
И от двете страни се бият най вече месни такаче каквото могат едните го могат и другите ще спечелят тези който са повече и с повече въоръжение За партизанската война доста е надценена и освен ако не се намеси друга армия партизаните винаги губят
121
4
 
4
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Adam1966Ахахахаха *** . Цялата работа е да се разтегнат линиите на укропите . А междудругото,украински танк седи около Краматорск и не смее да влезе А битки ще има и в уж "очистените " градове На всяка армия й е било трудно с партизанска тактика А ако е осъществявана от професионалисти и имат за враг укр. армията,то нещата не изглеждат добре Сега ще трябва да си разтеглят линиите със муниции още десетки километри
120
0
 
0
 
! Отговори
неотрален преди 9 години
Зачиска се прави винаги като се овладе населено място на дали е оставил деверсанти по скоро са разсеяни негови части който не са оспели да се изтеглят Но определено е минирал някой згради
119
0
 
2
 
! Отговори
неотрален преди 9 години
ще се стреля още поне два дена казвасе зачиска Стрелков си каза че неможе да одържи повече Славянск на него му вярвам повече отколкото на русофилите по форумите
118
0
 
0
 
! Отговори
МАРАДОНА преди 9 години
АДАМ 666 НИШТО НЕРАЗДИРАШ ОТ ВОЕНА ТАКТИКА
117
1
 
3
 
! Отговори
ЧЕ ГЕВАРА преди 9 години
В тези моменти Славянск, които се контролира от украинските войски, отново има битка. Местните хора казват, че изстрелите се чуваха в няколко района на града.
116
8
 
8
 
! Отговори
RAD преди 9 години
"Мирните" про-руски тежко въоръжени жители напуснали позиции и се изтеглили към предварително подготвени места...Дотук с руската пропаганда за "мирни протестиращи"Още един въпрос - кактъй "мирни жители", "жени и деца" свалят военни самолети, взривяват гаубици и БТР-и и са изключително добре професионално организирани ???Айде феновете на чибурашките и *** да се замислят !
115
1
 
0
 
! Отговори
гожа преди 9 години
1 по жени не се стреля изнасилватсе 2 пленици без пари не се взимат 3 ранени и пленици не се разтрелват колят се щото патроните ти трябват 4 победителите не ги съдят Това са реалностите на войната
114
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Da ne zabravyame che rusnacite srinaha s MIG-ove ruskia grad Grozni! Posledni te mogat da davat saveti za voina po pravilata.
113
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега на жителите на Славянск предстоят три дни и три нощи, които не са разказване... Сигурно затова там благоразумно няма западни журналисти, след като изтребиха няколко техни руски колеги.
112
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на украинския народ който се бори с терористичните комунистически руски сепаратисти!!!
111
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може ли да знам защо "опълченците" не са в гората, а стрелят от жилищните квартали, където живеят жените и децата им? Кой кого ползва за жив щит? Главният "опълченец" Гиркин си е обикновен стар ерген, на когото не му пука, когато се крие зад чуждите деца.