Русия ще помага на Куба да съживи добива си на петрол

Путин се срещна и с бившия кубински лидер Фидел Кастро
12 юли 2014 11:01, Анисия Иванова
84
Русия ще помага на Куба да съживи добива си на петрол
Владимир Путин и Фидел Кастро. Снимка БТА

Русия и Куба създават нови условия за развитието на двустранните отношения, заяви в Хавана руският президент Владимир Путин след среща с кубинския президент Раул Кастро, предадоха ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

"Обсъдихме развитието на търговско-икономическите връзки", каза Путин, отбелязвайки, че е станало дума и за нови проекти, например строежа на четири блока за ТЕЦ на обща стойност 1,2 милиард евро, и за перспективни отрасли като морския транспорт, медицината и фармацевтиката.

Путин също така обеща Русия да помогне за съживяването на офшорния петролен добив на Куба чрез споразумение за проучвания на морските райони край северното крайбрежие на комунистическия остров.

Раул Кастро благодари на руски език на Путин за сътрудничеството във всички сфери. Той също така подчерта, че Куба изцяло подкрепя външната политика на Русия.

Путин също разговаря в продължение на един час с 87-годишния бивш кубински лидер Фидел Кастро, който се оттегли от президентския пост през 2008 г. след 49 години на власт. Двамата говориха за международни въпроси, глобалната икономика и двустранните отношения.

Путин промени плана на южноамериканската си обиколка и направи кратко работно посещение в Никарагуа на път от Куба за Аржентина.

Президентите на Русия и Никарагуа Владимир Путин и Даниел Ортега обсъдиха целия спектър на двустранното сътрудничество, включително доставки на руска селскостопанска техника и пшеница, съобщи говорителят на Путин Дмитрий Песков след среща на двамата лидери в Манагуа, предаде ИТАР-ТАСС.

Други обсъждани теми са били разполагането на наземни станции на руската спътникова навигационна система ГЛОНАСС на територията на Никарагуа и сътрудничество в сектори като фармакологията, както и по линия на правоохранителните органи.

Сред членовете на руската делегация са били външният министър Сергей Лавров, сътрудникът на Путин Юрий Ушаков и шефът на "Роснефт" Игор Сечин.

По време на шестдневната си южноамериканска обиколка, в която Куба е първи етап, Путин също ще посети Аржентина и Бразилия. В Бразилия той ще участва в среща на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
7
 
1
 
! Отговори
габито преди 9 години
Е тоя и през Атлантическият океан ли ще прекарва тръби бе? Така,като ги е започнал от нас чак до Куба нали и там ще им вкарат монополистите, като Гаспром и Лукоийл.
52
0
 
14
 
! Отговори
Житан преди 9 години
Имам усещането ,че докато американците опитват да се наврат близо до западните граници на Русия,Путин прави същото по южните граници на САЩ , та в скоро време може да се окаже че разтоянието до Вашингтон е по-близко от това до Москва
51
21
 
2
 
! Отговори
Свински преди 9 години
Путин е кумира на изостаналите държави
50
0
 
8
 
! Отговори
комунист=идиот преди 9 години
да им помогнат и за ракетите. Щита в полша срещу иранските ракети ще хване ли руските ракети в куба?
49
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той Путин и на Венецуела помага и оная клоунада Чавес-Мадуру, така им помогна, че преди няколко месеца се биеха с каманИе за ролка тоалетна хартия
48
14
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
*** основно се е консълтирал с Фидел как да доживее до 87 години.
47
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До fripp Ние като опростихме дълга на Ирак, каква изгодна сделка сключихме.------------Да си отишъл и да си сключил.Ти каква фирма имаш?
46
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** е комасон, като всички комунисти.Комунистическата партия е комасонска организация - позволява да влизат в масонската ложа и жени.Сега искат да върнат комунизма под вид на демокрация.А нашите Гейове тук още даже не са скъсали с комунистическата партия.В Русия поне ком. партията беше забранена за две години (1992-94 г.), и едва после беше създадена нова ком. партия с лидер Зюганов.А тук нямаше никаква забрана.По-зле сме и от Русия.
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
според обстоятелствата може и да помогнат на куба да си възстанови ядрения стратегически потенциял.
44
8
 
1
 
! Отговори
sas преди 9 години
Rusiya ve4e e naqsno 4e nqma nikakvi priyateli i partnyori i vijte do kadestigna Putin.a nikoy ne se se6ta6e za Cuba.Putin 6te strada mnogo,ne toy de ruskiqt narod
43
0
 
22
 
! Отговори
fripp преди 9 години
А бе те руснаците и на Ирак опростиха дълга, дето е несъбираем, ама Лукойл разработва находище за 90млрд. долара с петрол - Западна ***, а къде са нашите обещани от Паси милиардни сделки с Ирак. Мостове ли строим там, пътища, училища, жилищни сгради, виадукти, язовири. Русия ще сключи изгодни сделки с Куба (за шелфа), Аржентина, Чили (за внос на суров петрол). Ние като опростихме дълга на Ирак, каква изгодна сделка сключихме.
42
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До LoshkoВажно е да се отбележи, че Русия опрости дълг на стойност 35 милиарда долара.--------за несъбираемия дълг ли говориш ?и ние на ирак 2 милиарда опростихме:)
41
0
 
11
 
! Отговори
Loshko преди 9 години
Важно е да се отбележи, че Русия опрости дълг на стойност 35 милиарда долара.
40
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
0 1 Анонименпреди 2 минутиДокато *** се събират на безсмислени срещи за санкции на Русия, Путин действа!------до куба опря :)вече другаде не го искат
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Десерт към менюто, предложено от 57.politikus.ru/video/24206-podarki-ot-opolcheniya-luganska.html
38
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато *** се събират на безсмислени срещи за санкции на Русия, Путин действа!
37
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е велик!
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До гръцкия ***.Нали се сещаш, че вече трябва да се махате от беломорска Тракия.Чувал ли си нещо за Нйой
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"а какво яде преди да кацне ?"Не яде, а гледа видео.youtu.be/MWIJanDTMo8
34
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВладимир Путин преди 3 часа кацна в Буенос Айрес.------- а какво яде преди да кацне ?