ЕС ще наложи икономически санкции на Русия

Газовият сектор обаче ще бъде изключен заради енергийната сигурност
25 юли 2014 21:19, Миглена Иванова
83
ЕС ще наложи икономически санкции на Русия
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз (ЕС) постигна предварително съгласие да наложи първите икономически санкции на Русия заради ситуацията в Украйна, съобщава Ройтерс. Те обаче няма да се отнасят до газовия сектор, който е от ключова важност за много европейски държави, отбелязва информационната агенция.

Санкциите по отношение на достъпа на руски компании до капиталовите пазари и високотехнологични стоки също вероятно ще се прилагат за бъдещи договори. Това означава, че Франция е свободна да си достави втория хеликоптероносач „Мистрал".

След месеци на колебание ЕС изглежда най-сетне втвърдява позициите си по отношение на Москва, след като миналата седмица пътнически самолет на Малайзийските авиолинии беше свален в Източна Украйна. Загинаха всички близо 300 души на борда.

Стесняването на предложените мерки обаче подчертава трудностите за постигане на съгласие за по-строги санкции сред страните от ЕС, някои от които имат тесни икономически интереси и разчитат в различна степен на руския природен газ.

След дискусия, продължила през целия ден в четвъртък и по-голямата част от днешния ден постоянните представители на държавите от блока в Брюксел поискаха от Европейската комисия (ЕК) да изготви правен текст, с който да се определят икономически санкции. Предложението може да бъде одобрено още следващата седмица.

Ключовите мерки включват затваряне на капиталовите пазари на ЕС за руски банки с държавно участие, ембарго върху продажбите на оръжие на Москва и ограничения върху доставките на стоки с двойна употреба, както и енергийни технологии. Това обаче няма да се отрази на текущите доставки на нефт, газ и други стоки от Русия.

Председателят на Съвета на ЕС Херман Ван Ромпой е написал писмо на лидерите на ЕС, в което посочва, че дискусията между посланиците е довела до “зараждането на компромис по някои ключови принципи”. Един от тях е, че мерките в областта на чувствителните технологии ще засегнат само петролния сектор с оглед на необходимостта от запазване на енергийната сигурност на ЕС, посочва се в писмото, цитирано от източник на информационната агенция, пожелал анонимност.

Комисията вече предложи да се наложат ограничения пред движението на оборудването за дълбоководно сондиране и проучването за енергийни източници в Арктика.

Ако санкциите засегнат газовия сектор, то неминуемо това щеше да засегне мащабния проект за газопровод “Южен поток” и съоръжението за втечнен газ на Novatek в Арктика, отбелязва агенцията. Това от своя страна щеше да удари големи доставчици и производители на енергия в ЕС, които имат интерес от проекта, включително Германия, Австрия и Италия.

Отделно от това ЕС включи още 15 физически лица и 18 фирми в “черния списък”, с което им забранява пътувания и замразява активи. С това броят на физическите лица, обект на санкции, нарасна до 87 души, а на фирмите – до 20.

Според друг дипломат, пожелал анонимност, държавите-членки ще получат проектодокумента за икономическите санкции срещу Русия през почивните дни и в понеделник ще трябва да отговорят на ЕК. Преработеният проект може да се обсъжда от постоянните представители на ЕС в Брюксел още от вторник.
 

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тя Русия накрая ще им врътне кранчето и ще ги гледа как ще изпукат мършите.
14
0
 
14
 
! Отговори
КуРти преди 9 години
До 11 АнонименКо речИ? Къде няма зима бе смешен? В Германия, Австрия или в северна Италия, Белгия и Франция? Т по-далеко от Пирот излизал ли си някога?
13
9
 
6
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Kakvi 200 miliona v RUsiq vi gonqt bre. Te sa 120 miliona, i to podlojeni na oligarhichen grabej, kude sravnqvate teq s oneq.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не разбрахте ли, че никой никакви тополи никъде няма да забива? Войните ще бъдат хибридни, каквато е сега войната в Украйна. Пропагандата насъсква хората и най-откачените отиват и се изтрепват като кучета. Броят на населението все някак трябва да се регулира, а и да се елиминират буйните глави, които иначе ще станат престъпници и ще тероризират обществото.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
идва чистачката недейте да пишите
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС налага санкции на Русия, а преди време отпусна санкциите срещу Ислямска държава в Ирак и Леванта. Сами си правете изводите.
9
3
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 9 години
До АнонименАми ще им е за последно. :)
8
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Китайците ще забучат фаталния удар в гърба на руснаците. Цяла Руся има по-малко от 200 млн. души, а в Китай само 200 млн. чакат на границата да се заселят там. Мечката ще я оглозгат до кокала.
7
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Западна Европа зимата НЯМА отрицателни температури. Сняг почти не вали. В Англия ходят по бермуди от март до ноември. Не знам кого плашите със спиране на газта.
6
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименРусия вече го усеща яко.
5
3
 
24
 
! Отговори
До 2 преди 9 години
Абе то е ясно, че всичко не е някаква си война за "демократични ценности", а война на ограбването.Ей,не могат да простят на Русия,че е толкова богата.Но знаеш ли, мисля си, че руснаците пък не са толкова ***,колкото искат да ги искарат и мисля, че са проиграли всички, или почти всички варианти.Знаеш ли, мисля,че европата е тръгнала към разпада си! Виж,укропите вече почнаха да си цакат номера, а тази група от 500 милиона народ,дали ще се разберат с тези санкции от които най-много те ще пострадат
4
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС ще наложи икономически санкции на РусияГазовият сектор обаче ще бъде изключен заради енергийната сигурностЕ, може ли някой да ми посочи по-голям цинизъм и лицемерие?Или отново някои ще се упражняват в ... (да кажем по-прилично подмазване) на новия голям брат?,
3
1
 
4
 
! Отговори
аде преди 9 години
ти виждал ли си 300 какво....... и толкоз ракети ......
2
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целта е да конфискуват и заграбят парите на Русия в европейските банки както стана с фалшивата криза, където руските вложители останаха без влогове при фалита на кипърските банки. Сега е момента ЕС да сложат ръка върху около 300 милиарда евро активи на Русия както стана с Иран преди.
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а имали санкции за окопаторите в газа