Новите санкции на ЕС: Русия да се готви за затягане на коланите

Очевидно ще трябва да си платим за Крим и Донецк, пише руско издание
Обновена: 28 юли 2014 14:10 | 28 юли 2014 09:24, Елка Василева
407
Новите санкции на ЕС: Русия да се готви за затягане на коланите
Снимка: архив, Reuters

ЕС готви за тази седмица поредния списък със санкции срещу Русия. Вече бе разширен кръгът на руските представители със забрани за влизане в общността; този път се очакват санкции, засягащи отделни сектори на икономиката, пише "Независимая газета".

По данни на вестника Европа иска да затрудни за Москва достъпа до кредити на европейския финансов пазар, нови технологии, оборудване с двойно предназначение и въоръжения.

Основните ръководни линии са разработени от Еврокомисията в Брюксел и ще бъдат разгледани утре от посланиците на 28-те членки на ЕС. "Въпросът е дали новите санкции ще бъдат обявени във вторник или процедурата ще мине на равнище външни министри, та дори и спешна лидерска среща", изтъква изданието.

Още по темата

Формално погледнато това още не е трети етап от мартенския план на ЕС, предвиждащ широки икономически санкции. Те ще са избирателни, по отделни сектори, но това не означава, че със сигурност ще останат без последици, предупреждава всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

"В случая санкциите не засягат само политиката и отделни лица. За пръв път се вземат на мушка икономически полета. Тук явно доста се е отразил масираният натиск на САЩ върху ЕС", пише той.

"Позициите на САЩ и на Европа по украинската криза се сближават. Риториката отсам и отвъд Атлантика звучи все по-недипломатично", отбелязва "Ведомости" в редакционен коментар.

Според вестника събитията набъбват като "снежна топка", която постепенно се превръща в лавина, набира собствена енергия, тъй че политиците и финансистите вече не могат да планират стъпки предварително.

"Само прагматични съображения може да предотвратят ескалиране на ситуацията", убеден е "Ведомости". Например ако Русия осъзнае, че ако продължи конфронтацията, тя може да изгуби завоювани вече позиции и Украйна да се сближи още повече със Запада, дори да приеме на своя територия бази на НАТО.

"За Евросъюза санкциите не са просто политическо решение, а закон. Той може да бъде смекчен или отменен в бъдеще в зависимост от отношението към Русия. Обикновено обаче законите не траят една седмица, а дълго време", подчертава "Новая газета".

Затова вариациите на тема "не ни е страх от санкции" или "ще покрещят и ще мирясат" май са преждевременни. Очевидно ще трябва да си платим за Крим и Донецк, заключава руското издание.

Русия трябва да се готви за "затягане на коланите", смятат експерти на "Новие известия". Става дума главно за руските държавни корпорации, задлъжнели пред западни финансови институции, за отбранителната промишленост, която може да остане без модерни технологии, за петролодобива, планиращ "експанзия в Арктика".

А за населението на Русия се очертават по-високи данъци и по-скъпи комунални услуги, както и нов етап от инфлационната спирала, прогнозира всекидневникът.

Евентуалните секторни санкции значително ще влошат икономическата ситуация в Русия и ще трябва Москва да задейства съвсем друг модел за развитие. Според мен обаче такъв засега няма, не са разработени механизми да реагираме при сериозна блокада от страна на Запада, заявява за електронния в. "Лента" политологът Фьодор Лукянов.

Руската икономика е специфична и никога не е потъвала тъй дълбоко в днешната глобална среда като Китай например. Но при все това тя е много тясно свързана със световните пазари, особено с Европа. И не бива Русия да пренебрегва санкциите като нещо не тъй значително. Не бих разчитал на "алчността" на Европа. Антируските санкции безспорно са чудовищно неизгодни за нея - но натискът от страна на САЩ е твърде мощен, а информационната картина около Украйна и сваления Боинг става вече крайно брутална. Фактически международните медии превръщат Русия в "държава парий", алармира руският аналитик.

"Московский комсомолец" отбелязва "все по-разпространената на Запад (. . .) вътрешна убеденост, че Русия е виновна отвсякъде". Западът "иска от Москва невъзможното - и обещава жестоко да я накаже, ако не изпълни искането. От тази политика ще пострадат всички", заявява руският вестник.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците повече да не обръщат внимание на бръщолевенията на US и наистина да свалят всички ограничения за оръжие на Новорусия.Залога е --> фашизъм 2 + световна 4 - срещу - неудобството от умиращите от яд янки прилагащи "санкции".
123
2
 
6
 
! Отговори
независим преди 9 години
Руската преса е свободна,всеки пише,каквото си иска.Важно е и каквоп е подбрала момата ***,а би трябвало да има и противни мнения.Гледам руската телевизия,трите канала ,чета тук и нашите медии и сравнявам.
122
12
 
4
 
! Отговори
ген. Луков преди 9 години
КОНФЕРЕНЦИЙ, ПЛЕНУМИ И КОНГРЕСИ.БАНКЕТИ ПОСЕЩЕНИЯ И МЛЯСКАНЕ ПО БУЗИТЕ.ТОВА ПРЕВЪРНА РУСИЯ ОТ СУПЕР СИЛА В САПУНЕН МЕХУР.
121
0
 
26
 
! Отговори
аналог на омразата преди 9 години
Омразата на ЕС към Русия мога да я сравня с тази на Валери Симеонов към Волен Сидеров:)
120
1
 
4
 
! Отговори
Циника преди 9 години
155, това, че Едисон "нищо не е свършил в своя живот" как да го разбираме? Ако той не е свършил нищо в живота си къде отиваме ние останалите?
119
1
 
4
 
! Отговори
Циника преди 9 години
155, достопочтеният Хъмфри Дейвид от първия си опит ли е свършил работата?
118
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците повече да не обръщат внимание на бръщолевенията на US и наистина да свалят всички ограничения за оръжие на Новорусия.Залога е --> фашизъм 2 + световна 4 - срещу - неудобството от умиращите от яд янки прилагащи "санкции".
117
4
 
10
 
! Отговори
Lenin преди 9 години
Do koga s vashite proamerikanski i proevropeiski nastroeniq? Stavate ve4e smeshni. Vie rusofobite i tezi glupci ot ES ne se nau4iha 4e tazi strana ne moje da se sankcionira i ne moje da bude izolirana! Bratushkite 6te go vurnat tupkano na wsi4ki. Poshli vse v jopu :))))))))))
116
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЦиникаСамо дето Едисон нищо не е свършил в живота си, а крушката е изобретена от английски физик на име Хъмфри Дейви век преди Едисон.
115
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа е под ботуша на САЩ от втората световна война та до сега. Германия мило и драго би дала да изгони Американските войници от територията саи но дори те немогат да го направят...Какво остава за нас....Русия не веднъж е спасявала Европа. За ОбразУваните историци справка -Историята....Ако са я учили изобщо.
114
5
 
20
 
! Отговори
Циника преди 9 години
Това, което ти наричаш "провал" за социалистическата система е първия опит за изграждане на комунистическо общество.Нормално е системата да не се наложи от първия път.Та на Едисон са му трябвали 1000 опита,докато го докара до светеща крушка.Какво остава за нещо толкова сложно като социалния инженеринг.
113
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 141Ще се научи да яде и пие газ?--Русия снабдява европа не само с газ, но и с жито. Ако спре и житото какво на Путин ще лапат европейците. А Русия е самодостатъчна, има всичко и можеда живее изолирано, но ако врътнат кранчето зимата икономиката на ЕС ще рухне за няколко седмици, което разбира се няма да го направят защото ще има обратен ефекта за Русия - кой ще внася мерцедеси и поршета за руснаците тогава.
112
2
 
10
 
! Отговори
Циника преди 9 години
143,шопе, мнение от типа "ако беше толкова хубав социализма нямаше да се срине" издава лаически подход от типа бай Пешо у кръчмето на шестата ракия.Виж сега, не ме замервай с журналистически стереотипи. Една система се изгражда векове наред.През този период се преминава през многократни експерименти и усъвършенствания.ТТака се е изграждала и кап. система-от 14-15 век до 19 век е имало революции,отстъпления,реакции и пак революции, докато през 19 век се наложи.
111
10
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Аз само се моля Путин да врътне кранчето, това само ще улесни фалита им.Не че ако не го врътне, Украйна тази зима няма да му скрои номер. Само *** човек ще го остави да мине метър вашия ***.
110
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин трябва нападне Украйна да обеси фашисткия режим , Ако запада и САЩ мръднат да заплаши с ядрена война.. Друг изход не му остава.. Иначе руския народ го чака геноцид , концлагери по американски резервати.
109
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
a putin kato zavyrti kran4eto na gazta kakvo stava?
108
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом купените медии там почват да се оплакват, значи наистина иде глад за руснаците. БРАВО!!!!!
107
6
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Не виждам защо плачете за циврови камери и екскурзии? Православната цивилизация е цивилизация на висши ценности - това, че ядеш постна чорба и ходиш с кърпени чорапи, не бива да ви притеснява. Важното е, че государството е велико, че Царят се вози в мерцедес със позлатени тасове на джантите и врагът се бои от ракетите ни! Ура, товарищи!
106
4
 
13
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
АМЕРИКА НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА БЕЗ ДА СЪЗДАВА БАЛОНИ..ДА ПРИВЛИЧА КАПИТАЛИ ЗА ДА СЕ РАЗВИВА..ДА ПЕЧАТИ БЕЗКОНТРОЛНО ЗЕЛЕНА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ....ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО СТОТИЦИ МИЛИАРДА ФАЛШИВИ ДОЛАРИ ЦИРКУЛИРАТ В СВЕТА И КОИТО СЕ ПРИЗНАВАТ ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ ЗАЩОТО СА НАПЕЧАТАНИ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ БАНКИ..САМИТЕ АМЕРИКАНЦИ ПЕЧАТАТ И СТИМУЛИРАТ ДА ИМА ФАЛШИВИ ДОЛАРИ В ЦИРКУЛАЦИЯ.ТОВА Е ЕДНА ДРУГА ТЪМНА СТРАНА НА ИСТИНАТА ЗА САЩ...ПОКАЖИ МИ КЪДЕ САЩ ЗАЛАГАТ ДА СЕ ВРЪЩА ДЪЛГА..
105
1
 
3
 
! Отговори
st преди 9 години
Браво браво.