Новите санкции на ЕС: Русия да се готви за затягане на коланите

Очевидно ще трябва да си платим за Крим и Донецк, пише руско издание
Обновена: 28 юли 2014 14:10 | 28 юли 2014 09:24, Елка Василева
407
Новите санкции на ЕС: Русия да се готви за затягане на коланите
Снимка: архив, Reuters

ЕС готви за тази седмица поредния списък със санкции срещу Русия. Вече бе разширен кръгът на руските представители със забрани за влизане в общността; този път се очакват санкции, засягащи отделни сектори на икономиката, пише "Независимая газета".

По данни на вестника Европа иска да затрудни за Москва достъпа до кредити на европейския финансов пазар, нови технологии, оборудване с двойно предназначение и въоръжения.

Основните ръководни линии са разработени от Еврокомисията в Брюксел и ще бъдат разгледани утре от посланиците на 28-те членки на ЕС. "Въпросът е дали новите санкции ще бъдат обявени във вторник или процедурата ще мине на равнище външни министри, та дори и спешна лидерска среща", изтъква изданието.

Още по темата

Формално погледнато това още не е трети етап от мартенския план на ЕС, предвиждащ широки икономически санкции. Те ще са избирателни, по отделни сектори, но това не означава, че със сигурност ще останат без последици, предупреждава всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

"В случая санкциите не засягат само политиката и отделни лица. За пръв път се вземат на мушка икономически полета. Тук явно доста се е отразил масираният натиск на САЩ върху ЕС", пише той.

"Позициите на САЩ и на Европа по украинската криза се сближават. Риториката отсам и отвъд Атлантика звучи все по-недипломатично", отбелязва "Ведомости" в редакционен коментар.

Според вестника събитията набъбват като "снежна топка", която постепенно се превръща в лавина, набира собствена енергия, тъй че политиците и финансистите вече не могат да планират стъпки предварително.

"Само прагматични съображения може да предотвратят ескалиране на ситуацията", убеден е "Ведомости". Например ако Русия осъзнае, че ако продължи конфронтацията, тя може да изгуби завоювани вече позиции и Украйна да се сближи още повече със Запада, дори да приеме на своя територия бази на НАТО.

"За Евросъюза санкциите не са просто политическо решение, а закон. Той може да бъде смекчен или отменен в бъдеще в зависимост от отношението към Русия. Обикновено обаче законите не траят една седмица, а дълго време", подчертава "Новая газета".

Затова вариациите на тема "не ни е страх от санкции" или "ще покрещят и ще мирясат" май са преждевременни. Очевидно ще трябва да си платим за Крим и Донецк, заключава руското издание.

Русия трябва да се готви за "затягане на коланите", смятат експерти на "Новие известия". Става дума главно за руските държавни корпорации, задлъжнели пред западни финансови институции, за отбранителната промишленост, която може да остане без модерни технологии, за петролодобива, планиращ "експанзия в Арктика".

А за населението на Русия се очертават по-високи данъци и по-скъпи комунални услуги, както и нов етап от инфлационната спирала, прогнозира всекидневникът.

Евентуалните секторни санкции значително ще влошат икономическата ситуация в Русия и ще трябва Москва да задейства съвсем друг модел за развитие. Според мен обаче такъв засега няма, не са разработени механизми да реагираме при сериозна блокада от страна на Запада, заявява за електронния в. "Лента" политологът Фьодор Лукянов.

Руската икономика е специфична и никога не е потъвала тъй дълбоко в днешната глобална среда като Китай например. Но при все това тя е много тясно свързана със световните пазари, особено с Европа. И не бива Русия да пренебрегва санкциите като нещо не тъй значително. Не бих разчитал на "алчността" на Европа. Антируските санкции безспорно са чудовищно неизгодни за нея - но натискът от страна на САЩ е твърде мощен, а информационната картина около Украйна и сваления Боинг става вече крайно брутална. Фактически международните медии превръщат Русия в "държава парий", алармира руският аналитик.

"Московский комсомолец" отбелязва "все по-разпространената на Запад (. . .) вътрешна убеденост, че Русия е виновна отвсякъде". Западът "иска от Москва невъзможното - и обещава жестоко да я накаже, ако не изпълни искането. От тази политика ще пострадат всички", заявява руският вестник.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
4
 
21
 
! Отговори
Циника преди 9 години
125, един българин, ти драги не си разбрал основният принцип на съвременния глобален економикс. За да има един пенсионер от Масачузетс, който да си хване камерата и да отиде на околосветско, трябва да има десетина други пенсионери по света, включително и в БГ, които да мизеруват. Толкова!За да има евтини стоки в западния свят трябва да има експлоатация за центове на хора, които да ги произведат на другия край на света.
103
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българинбългарският пенсионер като си получи пенсията се чуди първо сметката за тока ли да си плати или да си купи лекарства от аптеката----------------- Българският пенсионер 45 години слугува на губещата страна, слугува на мошеници и мафиоти, откъде сега да има за пенсии? Няма да има, разбира се.
102
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 126Не само, че е ***, ами е и мюсулманин. Не случайно забърка кашата с арабските пролети. Съсипа сирия и либия. Навсякъде крайните ислямисти са във възход.
101
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Интересува ме само това, че американските пенсионери като си получат пенсията, и си хващат цифровата видеокамера и тръгват на околосветско пътешествие."--Нещастнико, продадохте се за цифрови камери, смартфони, маркови дънки, кока кола и подобни високотехнологични продукти. А на запад пенсионерите са добре именно за това, защото в третия свят са зле, и сега България е зачислена в третия свят и никога няма да живеете богато като европейци, защото те трябва да живеят добре.
100
4
 
18
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
Видяхте ли каква е цената на тези невинни 300 жертви. Въпреки доказателствата на Руснаците, и обещаните доказателства, които така и не видяхме на УСА. Това показва как Брюксел здраво са се продали, дрънкат за някакви санкций, които ще ударят и самите тях. Но маи личната изгода стои над тази на народа за Европеиските....(меко казано)..продажници
99
4
 
14
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До АнонименЗАЩО АМЕРИКАНЦИТЕ МОГАТ ДА ЗАЩИТАВАТ ВСЕКИ АМЕРИКАНЕЦ В КОЯТО И ДА Е ТОЧКА НА СВЕТА ДА БЪДЕ ПЪК РУСНАЦИТЕ ДА НЯМАТ ПРАВО ДА ЗАЩИТАВАТ СВОИТЕ РУСНАЦИ В НОВОРУСИЯ..ЕТО ГО АМЕРИКАНСКИЯ ДВОЕН СТАНДАРТ КОЙТО ДРАЗНИ ЧЕСТНИТЕ ХОРА ПО СВЕТА!АКО ЛЪЖА ЗА АМЕРИКАНСКАТА ДОКТРИНА МЕ БОРИ С ФАКТИ А НЕ С МИНУСИ..
98
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Яд ме е че вместо САЩ, Европа и Русия да са в една каруца, все се карат и все делят нещо. Все нещо доказват, все нещо се блъскат и бутат. Утре може и война да си спретнат. Това са най-развитите християнски държави, политиката отвсякъде е сбъркана ако в тези държави откажеш да вземеш евроеидна раса за работна ръка си ОК, ако откажеш на друга раса, значи има дискриминация. Най-силните държави, сами дискриминират собствения вид и това е направено със закони, за да изглежда законно. В Европа скоро ще има има повече *** и мюсулмани, отколкото бели християни. Гледаме в САЩ вече *** управлява. Не
97
3
 
6
 
! Отговори
Циника преди 9 години
118, мисля че трябва да се подготвите малко по-добре.Така както сте възпроизвели риториката на Русия - това е по-скоро националистичната риторика на 19 век, не на средновековието. Докато риториката на САЩ, която се основава на антагонистичните постулати "добро-зло" е точно възпроизвеждане на средновековния стереотип за сатанизиране и анатемосване на противника и идеализиране на своя собствен модел.Разбира се зад тази реторика стои алчност и неистовия ламтеж на капитала!
96
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
янки и техните пудели от ЕС първо да върнат борчовете пък тогава да дават акъл, а колкото за "санкциите" то те са за нас и народите от ЕС , а Русия не я мислете ще и побутнат напред икономиката само (те са като нас трябва причина за работа "класик мързел").
95
3
 
10
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До ШопПРИЯТЕЛЮ ПРАВ СИ НО ДОНЯКЪДЕ..ЗАПЛАТИТЕ НИ БЯХА ПО 127ЛЕВА..КАТО БРИГАДИРИ НИ ПЛАЩАХА НА КРАЯ ПО 20-30ЛЕВА НО ПАК ВИНОВНИ БЯХА САЩ ЗАЩОТО КОМУНИСТИТЕ БЯХА КОРУМПИРАНИ И ПАК ИЗНАСЯХА ПАРИТЕ В САЩ ЗА ДА РАЗВИВАТ АМЕРИКАНСКАТА ИНДУСТРИЯ И ДА НАДУВАТ АМЕРИКАНСКИЯ БАЛОН..ДНЕС Е ДРУГО ПУТИН ИСКА ДА ИНВЕСТИРА В СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА ДА НАКАРА ОЛИГАРСИТЕ ДА НЕ ИЗНАСЯТ ПАРИ В САЩ А ДА ГИ ИНВЕСТИРАТ В РУСИЯ ДА РАЗНООБРАЗЯТ ИКОНОМИКАТА И ИНДУСТРИЯТА...ИНФРАСТРУКТУРА..ОБРАЗОВАНИЕ.ЗДРАВЕ..
94
11
 
9
 
! Отговори
Либерален Демократ преди 9 години
И на децата вече стана ясно, че Русия не може да живее без външен враг, иначе комунистическият режим в Кремъл ще се разпадние - факт. Затова съветският диктатор-терорист Путин постоянно се стреми да подклажда нови войни по целия свят, защото знае, че рейтингът му е на нулата, а тероризмът и войните са единственият му шанс да запази властта. Но и неговото време идва - ако продължи санкциите ще са бавни и постепенни, но жестоки и неотменими във времето - Русия ще бъде задушена икономически!
93
5
 
10
 
! Отговори
До един българин преди 9 години
Ааааа, браво! Най-после руско издание да напише нещо вярно. Да, Русия трябва и ще си плати за Крим и Донецк.-В Русия е пълно с НПО-та, повече отколкото в БГ. За тях запада заделя милиарди, както и на нашите добре им плащат. Само трябва да се регистрират като чуждестранни агенти и могат да си отркиват медии и да си пишат каквото си искат, но никой в Русия не им се хваща за разлика от БГ, където те определят общественото мнение. А това за санкциите е точно така - нямат никакъв ефект, само врякат
92
11
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
До ivailo1403 (107)Няма как Господ да е с тиранина Путин. Бъркаш категориите. Путин се е съешил с Дявола и започна Война за да погъделичка егото си.
91
3
 
16
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До АнонименСАНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ ЩЕ Я ПРИНУДЯТ БЪРЗО ДА ДИВЕРСИФИЦИРА СВОЯТА ИКОНОМИКАДА ИНВЕСТИРА В ДРУГИ ОТРАСЛИ ОСВЕН ДОБИВНАТА И ЕНЕРГИЙНАТА..СТРАНА ГОЛЯМА МОЖЕ ДА СЕ САМОЗАДОВОЛЯВА..ДА КРАДЕ ТЕХНОЛОГИИ КАТО КИТАЙ И ТУРЦИЯ..ДА ПРОИЗВЕЖДА ВСИЧКО.ТОВА Е РАЗКОВНИЧЕТО НА УСПЕХА..ДА ИЗХВЪРЛИ ДОЛАРА ОТ УПОТРЕБАДА ГРАДИ БЪРЗО ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ С КИТАЙИНАЧЕ КИТАЙ ЩЕ Е СЛЕДВАЩИЯ НА МУШКАТА..ВИЖТЕ АМЕРИКАНЦИТЕ КАК УДРЯТ ЗАПАДНИТЕ БАНКИ..СЕГА ПЪК ЗА СРЕБРОТО.ДОЙЧЕ БАНК..БЕШЕ ПАРИ БА..АМЕРИКА ПОТЪВА
90
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия вече намери на кого да си продава газа------------Сериозно ли? На кого?
89
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо 6млрд. да затягат коланите, не може ли да ви избесим половината албанкери и финансови измамници, а другата половина да затягат коланите по затворите и да си решим проблемите.
88
3
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До до 85какво правиш на бригадите в Америка - бачкаш като животно в селското стопанство--------------Защо, проблем ли е ако един млад човек се напъне малко и си изкара собствени пари? Едно време нали ни карахте под строй да се учим да бачкаме - само че за 50 долара на месец. Шегувам се, 50 лева...всъщност. За толкова съм се гърбил на полето, за да има на масата на комунистите.
87
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ес да се готви за затягане на кранчето. Русия вече намери на кого да си продава газа. Да му мислят затлъстелите европудели като почнат хората да остават на студено и без работа. Русия също ще пострада, но те могат да издържат много повече.Накрая всички ще отправят горещите си благопожелания към кенийската *** в белия дом.
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 85 (95)Абе, само така се казва - бригада. Работиш за това за което си се договорил. Може да си спасител на басейн, монтьор (ако можеш), строител, крупие(ако имаш лиценз), продавач. Може и да береш плодове, ако си като теб.
85
4
 
10
 
! Отговори
Циника преди 9 години
105, един българин, я да видим сега на територията на "демократичните" световни медии дали ще се появи статия, която да излезе от мейнстрийма на негативния стереотип по отношение на Русия. Защото е достатъчно да отвориш сайта на Гардиън, Индепендънт и пр., за да видиш водопада от статии, в които се използва стилистиката на зле разказана приказка и използването на средновековни понятия за "добро" и "зло".