Новите санкции на ЕС: Русия да се готви за затягане на коланите

Очевидно ще трябва да си платим за Крим и Донецк, пише руско издание
Обновена: 28 юли 2014 14:10 | 28 юли 2014 09:24, Елка Василева
407
Новите санкции на ЕС: Русия да се готви за затягане на коланите
Снимка: архив, Reuters

ЕС готви за тази седмица поредния списък със санкции срещу Русия. Вече бе разширен кръгът на руските представители със забрани за влизане в общността; този път се очакват санкции, засягащи отделни сектори на икономиката, пише "Независимая газета".

По данни на вестника Европа иска да затрудни за Москва достъпа до кредити на европейския финансов пазар, нови технологии, оборудване с двойно предназначение и въоръжения.

Основните ръководни линии са разработени от Еврокомисията в Брюксел и ще бъдат разгледани утре от посланиците на 28-те членки на ЕС. "Въпросът е дали новите санкции ще бъдат обявени във вторник или процедурата ще мине на равнище външни министри, та дори и спешна лидерска среща", изтъква изданието.

Още по темата

Формално погледнато това още не е трети етап от мартенския план на ЕС, предвиждащ широки икономически санкции. Те ще са избирателни, по отделни сектори, но това не означава, че със сигурност ще останат без последици, предупреждава всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

"В случая санкциите не засягат само политиката и отделни лица. За пръв път се вземат на мушка икономически полета. Тук явно доста се е отразил масираният натиск на САЩ върху ЕС", пише той.

"Позициите на САЩ и на Европа по украинската криза се сближават. Риториката отсам и отвъд Атлантика звучи все по-недипломатично", отбелязва "Ведомости" в редакционен коментар.

Според вестника събитията набъбват като "снежна топка", която постепенно се превръща в лавина, набира собствена енергия, тъй че политиците и финансистите вече не могат да планират стъпки предварително.

"Само прагматични съображения може да предотвратят ескалиране на ситуацията", убеден е "Ведомости". Например ако Русия осъзнае, че ако продължи конфронтацията, тя може да изгуби завоювани вече позиции и Украйна да се сближи още повече със Запада, дори да приеме на своя територия бази на НАТО.

"За Евросъюза санкциите не са просто политическо решение, а закон. Той може да бъде смекчен или отменен в бъдеще в зависимост от отношението към Русия. Обикновено обаче законите не траят една седмица, а дълго време", подчертава "Новая газета".

Затова вариациите на тема "не ни е страх от санкции" или "ще покрещят и ще мирясат" май са преждевременни. Очевидно ще трябва да си платим за Крим и Донецк, заключава руското издание.

Русия трябва да се готви за "затягане на коланите", смятат експерти на "Новие известия". Става дума главно за руските държавни корпорации, задлъжнели пред западни финансови институции, за отбранителната промишленост, която може да остане без модерни технологии, за петролодобива, планиращ "експанзия в Арктика".

А за населението на Русия се очертават по-високи данъци и по-скъпи комунални услуги, както и нов етап от инфлационната спирала, прогнозира всекидневникът.

Евентуалните секторни санкции значително ще влошат икономическата ситуация в Русия и ще трябва Москва да задейства съвсем друг модел за развитие. Според мен обаче такъв засега няма, не са разработени механизми да реагираме при сериозна блокада от страна на Запада, заявява за електронния в. "Лента" политологът Фьодор Лукянов.

Руската икономика е специфична и никога не е потъвала тъй дълбоко в днешната глобална среда като Китай например. Но при все това тя е много тясно свързана със световните пазари, особено с Европа. И не бива Русия да пренебрегва санкциите като нещо не тъй значително. Не бих разчитал на "алчността" на Европа. Антируските санкции безспорно са чудовищно неизгодни за нея - но натискът от страна на САЩ е твърде мощен, а информационната картина около Украйна и сваления Боинг става вече крайно брутална. Фактически международните медии превръщат Русия в "държава парий", алармира руският аналитик.

"Московский комсомолец" отбелязва "все по-разпространената на Запад (. . .) вътрешна убеденост, че Русия е виновна отвсякъде". Западът "иска от Москва невъзможното - и обещава жестоко да я накаже, ако не изпълни искането. От тази политика ще пострадат всички", заявява руският вестник.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"212 прекалено си елементарен , не ставаш за спор , просто не разбираш нищо от макроикономикта за това си безинтересен"А ти па си много убаф!
143
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес се навършват 100 години от началото на ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНАТова ако не е повод да се замислим. С тези санкции какво ни чака:1. Поскъпване на горивата2. Обедняване на голяма част от европейците3. Заедно с горивата (газ) ще поскъпнат ел.енергията, храни, облекла, услуги. Факта, че след П.С.В. в Русия побеждава комунизма не е случаен, през 1918-1919г в редица европейски държави има революции не е за пренебрегване (вижте историята) Какво ни чака- отговорете си сами.
142
16
 
7
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Ще си платите и то сурово. С лихвите и лихви върху лихвите. Никой няма право да завзема чужда територия. Който го направи е откровен фашист и последовател на Адолф Хитлер. Затова и Путин е фашист. Добре е учил немски руският фашист, с радост чете всяка вечер "Моята борба" и пропагандните трудове на д-р Йозеф Гьобелс. Преди 3 години обявиха на търг оригиналните трудове на Гьобелс и някой ги купил. Да не би случайно да е бил Путин? Санкции, санкции, санскции. Само санкции ще оправят проблема.
141
2
 
7
 
! Отговори
Белята преди 9 години
До Анонимен-9 : Я вземи прочети повече за икономиката на Русия. Само да ти подскажа--45 % от европейските коли се правят там. Ти си мислиш, че караш френско Рено, но то е руско производство. И най-важното - виж колко е относителния дял от БВП от продажбата на нефт и газ ! За да не пишеш неверни неща, де ! И вместо да ти набиват информация в главата -- вземи сам да мислиш с нея.
140
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виждам пак сумати Русофоби... не ви ли писна от комунизъм бе... ей тоя народ няма оправия... !
139
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"208 а кво ще ядат руснаците като спрат газта"Ти не се грижи за руснаците какво ще ядат, руснаците снабдяват цяла европа с пшеница, какво ще яде еврпопа ако руснаците спрат пшеницата, с какво ще се грее европа ако руснаците спрат газта. Газта я продават скъпо не за да ядат, а за да купуват скъпи западни стоки като мерцедеси но може и без мерцедеси да живеят. А европа не може без газ. И запада беснее че купува скъп газ вместо да го източва без пари от третия свят, но Русия не е третия свят.
138
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съвремения свят е така устроен, че соловите играчи несъобразяващи се с интересите на останлите са обречени на неуспех, така че Путин и Русия с това непрекъснато противопоставяне спрямо останалия нормален свят рано или късно ще доведе до нов колапс руската икономика
137
4
 
13
 
! Отговори
до 204 преди 9 години
Защо през декември?Още през октомври спират газа за Европа и да ги видим тогава кво ша правят.Техния газ не им стига и ще трябва или да затварят предприятията или да спрат газа за домакинствата.А руснаците може да заявят като хамериканците,че имат жизнено важни национални интереси в Украйна и да си влязат,та да не влиза НАТО.
136
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента Русия е най-големия потребител на хай-тек продукти от ЕС и САЩ(но не смартфони и лаптопи) а промишлен хай-тек.Програмата им предвижда около 1 трил. в следващите 5-10 години за развитие на тази сфера в Русия.Не мисля че с лека ръка която и да е европейска компания ще отхвърли възможността за потенциална печалба в милиарди.Като относителен дял хай-тек сектора е малък в търговския баланс ЕС-Русия,но в абсолютен е най-голям.ЕС политиците и медиите представят само относителния дял.
135
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През декември да им спрат газта на еврогейците и тогава ще падат правителства вече. Братушките всячески се опитват да спрат избиването на народа от югоизточна украйна, а еврогейците на бой налитат.
134
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Новите санкции на ЕС: Русия да се готви за затягане на коланитеда не стане накрая ЕС да затяга коланите.
133
10
 
5
 
! Отговори
Борнео преди 9 години
За всяко удоволствие се плаща, за Крим още повече.Най лошо е, че за кефа на Путин ще плати пак мужика.Животът в Русия е в постоянна хиперинфлация-докато се обърнеш и пак се обезценил в пъти.
132
1
 
4
 
! Отговори
@№$ преди 9 години
До СпонгиДа, спонго, ама от тоя всичкия народ имато повече образовани и конкурентни от колкото например население имат съединените щати.. промито мозъче ограничено:)
131
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако руснаците издържат до октомври,санкциите ще паднат.ЕС не може да си позволи никакъв икономически растеж през 2015.Растежа идващ от Китай и дърпащ европейските икономики,ще бъде минимален в такъв случай,защото ще компенсира загубите от санкциите срещу Русия.
130
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
186 Такова че трябва да пишеш година за 3-4 дневните ми джобни . *** си остава тъпо като лютите чушки в една бг. песен.
129
7
 
6
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
До Анонимен 191Индия човешки ресурси. Ха ха ха ха ха . Един и половина милиарда ***, от тях един милиард и 400 милиона неграмотни и слабограмотни. То и България е с човешки ресурси като тях - има 10000000000 роми. Ха ха ха ха ха ха .
128
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия,Китай и Индия-страните,които дърпат икономическия растеж на ЕС и САЩ.Русия природни ресурси,Китай и Индия човешки.Миналата година китайците прокараха закон,ако чужда компания иска да произвежда в Китай трябва да създаде смесена компания с китайско участие и да сподели технологиите си.Европейските и американските компании безропотно го приеха,защото ако китайците ограничат пазара си,икономиките им щяха да изпаднат в дългосрочна рецесия.С Русия е подобна ситуацията,но в по малък мащаб.
127
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
177 и кой е собственик на Юкос (Леонид Невзлин и Владимир Дубов) не ни занимавай с търканици м/у олигарси.
126
9
 
5
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
До независим 167Свободна? Колко да е свободна. Колкото да убият някоя журналистка или да вкарат някой Главен Редактор в затвора, толкова е свободна руската преса.Русия ще си плати за варварския акт със свалянето на самолета и със започ1ването на войната в Източна Украйна. Жалък Тиранин е Путин. Всички диктатори имат един и същ край. Джуджето няма да направи изключение. за сега остава презрението на Цивилизования Свят.
125
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Даам виждам,че руските медии финансирани от НПО организации започват да вещаят тежка картина за Русия.Което ме навежда на мисълта,че Путин и руснаците са си го преместили от единия крачол в другия след разтръбените санкции по всички западни медии от миналата седмица.В момента икономиката на Европа е много по зависима от Русия отколкото някога е била.Играе се ва банк,ако стане стане да пробваме,ако ли не пак ще си търгуваме с Русия.