"Опасността от нахлуване на Русия в Украйна расте с часове"

Получаваме информация за това, увери Доналд Туск
Обновена: 6 авг 2014 14:11 | 6 авг 2014 12:51, Елка Василева
369
"Опасността от нахлуване на Русия в Украйна расте с часове"
Доналд Туск. Снимка: Reuters

Опасността от пряка руска военна намеса в Украйна е нараснала през последните два дни, заяви полският премиер Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

"Имаме основания да подозираме - за което получаваме и информация през последните часове, че рискът от пряка интервенция (на руските военни в Украйна) със сигурност е по-висок, отколкото беше преди няколко дни", каза той на пресконференция във Варшава.

Русия провежда военни учения край границата с Украйна, което поражда загриженост за обстановката на място в редица западни столици. Москва настоя и за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради хуманитарното положение в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

"Ако се стигне до пряка намеса на руските сили в Украйна, това очевидно би създало качествено нова ситуация и по мое мнение никой няма добър, безспорен отговор как западната общност трябва да реагира на нея", отбеляза Туск.

Той каза също, че санкциите, наложени от ЕС на Русия, ще струват скъпо на европейската икономика, но липсата на реакция спрямо руските действия в украинската криза би имала "най-катастрофални последствия", пише БТА.

Властите в Полша са едни от най-яростните критици на действията на Русия във връзка с кризата в Украйна, посочна NEWSru.com. Те многократно призоваха за засилване на силите на НАТО в Източна Европа заради военна заплаха, идваща според тях от Русия. Самият премиер Туск се обяви за засилване на санкциите срещу Русия и предлага мерки, които чувствително ще ударят руската икономика. През април той предложи на европейските си колеги да се консолидират с цел намаляване на зависимостта от руския газ чрез създаване на общоевропейски енергиен съюз.

Западът обвинява Русия, че оказва помощ на сепаратистите, включително и с оръжие. След налагането на остри санкции на фона на разследването на катастрофата на малайзийския Боинг в Донецка област, свален според западни страни от подкрепяните от Москва сепаратисти, експерти заговориха за възможна подготовка на нахлуване на руската армия в източната част на Украйна.

Според западни анализатори Москва може в най-скоро време да предприеме бойни действия в Украйна. Не е изключено нахлуването да бъде наречено „миротворческа операция“, предположиха военни експерти от САЩ и ЕС. Западът посочва като тревожни тенденции продължаващото концентриране на руски войски близо до границата с Украйна, което Москва отрича, както и нарастващия брой военни учения.

Специално за отпор на наближаващата руска „агресия“ страните от НАТО спешно готвят сили за бързо реагиране, които ще отразяват заплахата от страна на Москва както по земя, така и по въздух. Генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен определи като справедливи призивите на западни лидери към ръководството и членовете на НАТО за мобилизация във връзка с изострянето на ситуацията в Украйна. „Агресията на Русия срещу Украйна накара някои да призоват за това НАТО да се подготви по-добре за отразяване на подобни внезапни атаки. Напълно съм съгласен“, написа Расмусен във „Файненшъл таймс“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
7
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи първо наеха снайперисти да убиват хора.После наеха нацисти пак да убиват хора.После нахакаха самолет с 300 невинни и ги убиха(косвено).А сега Русия ще ги напада.Това ми звучи като някакви психично болни хора :)Като ония дето вика - в русия съм, в русия съм ...
52
5
 
40
 
! Отговори
Нострадамус преди 9 години
Горда Стара планина до ней Дунав се синей, слънце Тракия огрява, над Пирина пламеней.Мила родино, ти си земен рай, твойта хубост, твойта прелест, ах, те нямат край!Паднаха борци безчет за народа наш любим. Майко, дай ни мъжка сила пътя им да продължим!Дружно, брати българи! С нас Москва е в мир и в бой!
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименИма много роми
50
3
 
27
 
! Отговори
Полека преди 9 години
***, ***, почвай да учиш руски, за да можеш да даваш обяснения за глупостите които пишеш всеки ден, скоро ще ти ги поискат
49
19
 
6
 
! Отговори
Бурж преди 9 години
Бакшиша *** се обиди.Казват, че Истината боли.
48
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бурж"Русия която е виновна за всеки упадък в старата , че и настоящата история на Б-я."Чакам да обяви референдум за присъединяване към Турция, защото много сме "упаднали" след като османците са ни лишили от "присъствието си" благодарение на гадната Русия.Да ти припомня, че Сталин е грузинец, така, че ако го смяташ за нещо да е виновен по отношение на България, виновни са грузинците. Брежнев пък е украинец!
47
41
 
10
 
! Отговори
торко преди 9 години
Този Путин ще излезе голям *** . Комплексар долен .
46
3
 
47
 
! Отговори
Крадецът вика - дръж преди 9 години
МНОГО ИМ СЕ ИСКА! ОПЕРАЦИЯТА им РУХВА."Специално за отпор на наближаващата руска агресия страните от НАТО спешно готвят сили за бързо реагиране, които ще отразяват заплахата от страна на Москва както по земя, така и по въздух." !!!!! Т.Е. ТЕ АТЛАНТИците преврантивно ще се нахакат първо около КИЙВ, а в последствие, след като бъдат ПРОВОКИРАНИ, и на ЮГ-ИЗТОК. Е-ех! смешкОВЦИ ... Самолет гръмнахте, не стана. Сега Русия след часове ще ВИ напалмне. Събудете се, и си хвърлете малко вода на очите.
45
6
 
36
 
! Отговори
Тусковизми преди 9 години
Руската армия се готви не за Украйна, а директно за Полша !Вече е определена датата на Парада на РА във Варшава !
44
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 63---------Ама те поляците какво да мислят. Добре знаеш как стоят нещата! Ти може да си умен и свестен човек, ама като те управлява бацето, файда! Той е лицето на България - бацето и цецо ухото! за теб никой не знае дали си жив или, че си искал нещо. Освен ако не действаш по въпроса ...
43
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да влязат...ама после как ще излезат?Като в Афганистан.
42
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ да не се занимават с Украйна ами спешно да отиват да си ремонтират демокрацията във Либия.
41
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е и какво че ще влязат. Путин не е Елцин който продаде Сърбите в Косово. Поляците да мислят, че ако дойдат бандеровците в Полша ще са по зле от през войната.
40
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Terror Russia
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТервелТе са *** ..... За да направите това, ние трябва да признаем, Донецк и Луганск. Русия не ги признава.
38
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Охо лудия *** пак без работа спами тука.
37
4
 
26
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Гадни руски плагиати. Досега само НАТО и САШ нахлуваха като "миротворческа мисия", ето сега руснаците не искат да спазват авторските права.А туй с нахлуването го слушаме от доста месеци. Престанахме да се надяваме :)
36
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БуржИма и нормални хора сигурно, но много малко.---------Има ама ти не си сред тях
35
23
 
10
 
! Отговори
Бурж преди 9 години
Четейки някои глупави коментари тук става ясно, че Българите не заслужават да бъдат част от Обединена Европа, а по-скоро се асоциират с Русия. Русия която е виновна за всеки упадък в старата , че и настоящата история на Б-я. Лошото е, че и Кремъл не ви иска. Защо ли? Заради продажничеството, слабия обществен интелект и философията на бакшиш. Има и нормални хора сигурно, но много малко.
34
1
 
35
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До АнонименРазграничавам се от мръсните комунисти, но ако Вие считате разрушаването на болници, убийството на деца, жени и възрастни хора от Укр. армия, демокрация, то Вие изглежда имате проблеми със смисъла на употребяваните думи. МЧК вече официално констатири, че има вътрешно военнен конфликт, т.е прилага се хуманитарното право, което забранява употреба на определени видове оръжие срещу гражданското население и обстр. на граждански обекти. Демокрация не означава нарушаване на право, а защита.