"Опасността от нахлуване на Русия в Украйна расте с часове"

Получаваме информация за това, увери Доналд Туск
Обновена: 6 авг 2014 14:11 | 6 авг 2014 12:51, Елка Василева
369
"Опасността от нахлуване на Русия в Украйна расте с часове"
Доналд Туск. Снимка: Reuters

Опасността от пряка руска военна намеса в Украйна е нараснала през последните два дни, заяви полският премиер Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

"Имаме основания да подозираме - за което получаваме и информация през последните часове, че рискът от пряка интервенция (на руските военни в Украйна) със сигурност е по-висок, отколкото беше преди няколко дни", каза той на пресконференция във Варшава.

Русия провежда военни учения край границата с Украйна, което поражда загриженост за обстановката на място в редица западни столици. Москва настоя и за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради хуманитарното положение в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

"Ако се стигне до пряка намеса на руските сили в Украйна, това очевидно би създало качествено нова ситуация и по мое мнение никой няма добър, безспорен отговор как западната общност трябва да реагира на нея", отбеляза Туск.

Той каза също, че санкциите, наложени от ЕС на Русия, ще струват скъпо на европейската икономика, но липсата на реакция спрямо руските действия в украинската криза би имала "най-катастрофални последствия", пише БТА.

Властите в Полша са едни от най-яростните критици на действията на Русия във връзка с кризата в Украйна, посочна NEWSru.com. Те многократно призоваха за засилване на силите на НАТО в Източна Европа заради военна заплаха, идваща според тях от Русия. Самият премиер Туск се обяви за засилване на санкциите срещу Русия и предлага мерки, които чувствително ще ударят руската икономика. През април той предложи на европейските си колеги да се консолидират с цел намаляване на зависимостта от руския газ чрез създаване на общоевропейски енергиен съюз.

Западът обвинява Русия, че оказва помощ на сепаратистите, включително и с оръжие. След налагането на остри санкции на фона на разследването на катастрофата на малайзийския Боинг в Донецка област, свален според западни страни от подкрепяните от Москва сепаратисти, експерти заговориха за възможна подготовка на нахлуване на руската армия в източната част на Украйна.

Според западни анализатори Москва може в най-скоро време да предприеме бойни действия в Украйна. Не е изключено нахлуването да бъде наречено „миротворческа операция“, предположиха военни експерти от САЩ и ЕС. Западът посочва като тревожни тенденции продължаващото концентриране на руски войски близо до границата с Украйна, което Москва отрича, както и нарастващия брой военни учения.

Специално за отпор на наближаващата руска „агресия“ страните от НАТО спешно готвят сили за бързо реагиране, които ще отразяват заплахата от страна на Москва както по земя, така и по въздух. Генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен определи като справедливи призивите на западни лидери към ръководството и членовете на НАТО за мобилизация във връзка с изострянето на ситуацията в Украйна. „Агресията на Русия срещу Украйна накара някои да призоват за това НАТО да се подготви по-добре за отразяване на подобни внезапни атаки. Напълно съм съгласен“, написа Расмусен във „Файненшъл таймс“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
36
 
! Отговори
fsb преди 9 години
Русия трябва срочно под някакъв предлог да влиза вече в Украйна, да си вземе Донбас и Луганс и да сложи край на тези кръвопролития. Това е в интерес както на руснаците, така и на украинците и европейците. Само САШ ще са засегнати от такова развитие на нешата и подклаждат безсмислената гражданска война. Да действат сега, преди американите да обявят ъкрайна за съюзник....
32
5
 
50
 
! Отговори
лудия преди 9 години
Готов съм да се запиша доброволец в руската армия, хем ще имам работа хем ще се боря за справедливоста и ще ритам американски ***,а пък и със заплатата ще си плащам сметките
31
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
полският премиер Доналд Туск сигрно мисли че и руснаците правят като поляците - да вкарват войски..виж техниката е друго :)
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ех акоИзобретен е машина на времето? :)))
29
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Киев и Запада отказаха мирни преговори за разделяне на Украйна и остава само войната.
28
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Тервелсанкции за САЩ няма ли?---------Е, сами ли да си ги наложат? Или искаш служителите им от ЕС да им ги наложат. Все едно да уволниш шефа си или да се самоуволниш.
27
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като са толкова загрижени да се намесят и в Газа, да ги ... умиротровителите...
26
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
точно има газ в украйна затова толкова я искат мръсните руски терористи, за да могат още няколко години да оцелят без да работят само да крадат
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 39Вие сте от 70-те? Добре запазена ......
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е изключено нахлуването да бъде наречено миротворческа операция, предположиха военни експерти от САЩ и ЕС.-------------Сериозно ли така ще кажат?
23
1
 
38
 
! Отговори
jan преди 9 години
***, стига си близала американски ***. Прочете ли изказването на Пол Крейг Робъртс - бивш американски министър - че за всичко са виновни щатите, и за преврата, и за сегашната ситуация. За това, че имаш собствена позиция нищо не казвам, но за това, че манипулираш заслужаваш........
22
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доналдчо,Не знам дали ще нахлуят ама ще ви го нахлузят.
21
1
 
17
 
! Отговори
Ех ако преди 9 години
И на рассвете впередУходит рота солдат,Уходит, чтоб победитьИ чтобы не умирать.Ты дай им там прикурить,Товарищ старший сержант,Я верю в душу твоюСолдат,Третьи сутки в ***,Ветер, камни, дождиНа рассвете нам в бой,День начнется стрельбой.
20
34
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименагресивни мръсни комунисти дай ви само да убивате и грабите
19
22
 
5
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Агресията на Русия в Донбаския край на Украйна е донбаския въглищен район и огромните залежи на шистов газ.
18
1
 
31
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Г-н Премиерът изглежда се обезпокоил, че провежданите на хиляда километра учения демотивират и демобилизират атакуващите отряди, състоящи се от не само от украински граждани, ни изглежда и от полски, залавянето на които ще бъде квалифицирано, като наемничество, което е международно престъпление и забранено със съответната конвенция. И ще възникне въпроса на какво основание те са там, дали това е държавна политика на неговата страна. РФ можеше да нахлуе, още когато анексира Крим, но не го направи
17
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя поляк днеска не си е ял ябълките.
16
1
 
25
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До АнонименЛошо става, като пропуснеш хапчетата ...
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен:)))) ++++
14
3
 
50
 
! Отговори
Закъсняват вече.. преди 9 години
Общото мнение на хората е ,че даже руснаците закъсняха,трябваше много по-рано да спрът това безумие в Украйна--поне жертвите щяха да са много по-малко и градовете щяха да не са разрушени.......