"Опасността от нахлуване на Русия в Украйна расте с часове"

Получаваме информация за това, увери Доналд Туск
Обновена: 6 авг 2014 14:11 | 6 авг 2014 12:51, Елка Василева
369
"Опасността от нахлуване на Русия в Украйна расте с часове"
Доналд Туск. Снимка: Reuters

Опасността от пряка руска военна намеса в Украйна е нараснала през последните два дни, заяви полският премиер Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

"Имаме основания да подозираме - за което получаваме и информация през последните часове, че рискът от пряка интервенция (на руските военни в Украйна) със сигурност е по-висок, отколкото беше преди няколко дни", каза той на пресконференция във Варшава.

Русия провежда военни учения край границата с Украйна, което поражда загриженост за обстановката на място в редица западни столици. Москва настоя и за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради хуманитарното положение в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

"Ако се стигне до пряка намеса на руските сили в Украйна, това очевидно би създало качествено нова ситуация и по мое мнение никой няма добър, безспорен отговор как западната общност трябва да реагира на нея", отбеляза Туск.

Той каза също, че санкциите, наложени от ЕС на Русия, ще струват скъпо на европейската икономика, но липсата на реакция спрямо руските действия в украинската криза би имала "най-катастрофални последствия", пише БТА.

Властите в Полша са едни от най-яростните критици на действията на Русия във връзка с кризата в Украйна, посочна NEWSru.com. Те многократно призоваха за засилване на силите на НАТО в Източна Европа заради военна заплаха, идваща според тях от Русия. Самият премиер Туск се обяви за засилване на санкциите срещу Русия и предлага мерки, които чувствително ще ударят руската икономика. През април той предложи на европейските си колеги да се консолидират с цел намаляване на зависимостта от руския газ чрез създаване на общоевропейски енергиен съюз.

Западът обвинява Русия, че оказва помощ на сепаратистите, включително и с оръжие. След налагането на остри санкции на фона на разследването на катастрофата на малайзийския Боинг в Донецка област, свален според западни страни от подкрепяните от Москва сепаратисти, експерти заговориха за възможна подготовка на нахлуване на руската армия в източната част на Украйна.

Според западни анализатори Москва може в най-скоро време да предприеме бойни действия в Украйна. Не е изключено нахлуването да бъде наречено „миротворческа операция“, предположиха военни експерти от САЩ и ЕС. Западът посочва като тревожни тенденции продължаващото концентриране на руски войски близо до границата с Украйна, което Москва отрича, както и нарастващия брой военни учения.

Специално за отпор на наближаващата руска „агресия“ страните от НАТО спешно готвят сили за бързо реагиране, които ще отразяват заплахата от страна на Москва както по земя, така и по въздух. Генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен определи като справедливи призивите на западни лидери към ръководството и членовете на НАТО за мобилизация във връзка с изострянето на ситуацията в Украйна. „Агресията на Русия срещу Украйна накара някои да призоват за това НАТО да се подготви по-добре за отразяване на подобни внезапни атаки. Напълно съм съгласен“, написа Расмусен във „Файненшъл таймс“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
54
 
! Отговори
морски преди 9 години
Ами А ,,миротворческата" операция на Израел в ивицата Газа,където евреите избиха 1 600 мирни палестинци...........защо няма санкций срещу Израел?!!А ,,миротворческите"операций на САЩ в Авганистан,Сърбия,Ирак,Либия,Алжир........къде са санкцийте срещу американците!!!Двоен стандарт.Затова България трябва час по-скоро да напусне НАТО.РЕФЕРЕНДУМ за излизане от НАТО.
12
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има един лафВие ни казахте - ние повярвахме.Вие ни го повторихте - ние почнахме да се съмняваме.Вие ни го натяквате - ние разбрахме, че ни лъжете.Продължавайте да ни убеждавате...
11
2
 
36
 
! Отговори
-*- преди 9 години
Тези така наречени руски маневри,са всъщност на 1000 км.от Украйна....
10
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Факт е че като отидеш в Полша, Унгария, Чехия, Хърватия или Словакия и заговориш на руски не те гледат добро око.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руската не е самоубийство. Защо е, че Западът иска така, че той е бил нападнат?
8
2
 
24
 
! Отговори
макето преди 9 години
ситуацията е малце напрегната требе да я олабиме с 300 грама ракийка
7
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия вече се чудят как да оправдават варварството на чуждестранните легионери и шпиц командите на бандеровците. Имаме основания да подозираме...!!!
6
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Специално за отпор на наближаващата руска агресия страните от НАТО спешно готвят сили за бързо реагиране, които ще отразяват заплахата от страна на Москва както по земя, така и по въздух И започва трета световна война!
5
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой му дреме за тия бе нека нахлува кой където иска ,важното е тук да не нахлува никой сега е на дневен ред да се оправим от наводненията, че водата изтри един български град , а пък алфаджиите ако искат да слагат по един камофлаж и да отидат да се самовзривят.
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До номер1 Един от редките му смислени коментари.
3
6
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Русия провежда военни учения край границата с Украйна" - ако сме по точни на 800-1000 км от нея и на своя територия."Западът обвинява Русия, че оказва помощ на сепаратистите" - остана само да го докаже, ама нещо не им се получава."НАТО да се подготви по-добре за отразяване на подобни внезапни атаки" - НАТО е май малко шах, че руснаците не го бръснат за нищо. Все пак се надуваха лукуми колко е страшно НАТО, а на РФ не и пука.
2
8
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците бяха един път в Полша,гледайте да не дойдат и сега!
1
11
 
71
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Сега кара всеки поляк да рупа по 4 кг. ябълки на ден(без да слагам и другите зарзавати) С тая негова голяма уста,да не лапне и нещо друго освен ябълки и зарзават Аман от тия прости поляци,но хак да им е ,да им фалират масово фермерите и да му спретнат на тоя ,земеделски Майдан