Украйна предлага да спре транзита на руски газ

Киев също готви санкции срещу Русия
Обновена: 8 авг 2014 20:10 | 8 авг 2014 16:38, Миглена Иванова
580
Украйна предлага да спре транзита на руски газ
Снимка: архив, Reuters

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк предлага страната му да прекрати транзита на руски газ към Европа като санкция срещу руската икономика, съобщава AП.

Украинското правителство ще внесе в Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) списък със 172-ма граждани на Русия и други страни, както и с 65 юридически лица за налагане на санкции. Това съобщи пред журналисти в Киев  Яценюк, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Списъкът на физическите и юридическите лица е подготвен и обоснован", отбеляза премиерът, но отказа да посочи съдържащите се в него имена. Той само уточни, че повечето от юридическите лица са руски и изрази увереност, че СНСО ще одобри списъка.

Още по темата

В сферата на военно-техническото сътрудничество Украйна "ще въвежда допълнителни санкции срещу Русия", добави премиерът. Той припомни, че прието преди месец решение на СНСО предвижда забрана за военно-техническо сътрудничество с Русия. Новите решения ще бъдат приети, за да се въведат допълнителни санкции, които няма да дадат възможност на Русия да модернизира въоръжените си сили, подчерта той.

Санкциите ще бъдат гласувани от Върховната рада във вторник.

Украйна "ще сложи точка на въпроса за газовата си зависимост от Русия, макар че това няма да е лесно", обърна внимание премиерът. "Ние просто нямаме друг изход", каза той, като допълни, че страната му ще използва част от спасителния заем от Международния валутен фонд (МВФ), за да постигне енергийна независимост.

Яценюк изчислява още, че Украйна вероятно ще понесе загуби за 7 млрд. долара в резултат на секторните санкции срещу Русия – най-големият търговски партньор на страната след Европейския съюз.

„Няма съмнение, че Русия ще продължи курса по отношение на Украйна, който започна преди десетилетие – забрана на украински стоки, свиване на сътрудничеството, натиск и изнудване“, коментира Яценюк.

Още в понеделник украинското правителство обяви, че планира да въведе огледални на европейските санкции срещу руската икономика като основни цели са финансовата индустрия на Русия, както и енергетиката и сектора на отбраната.

Украйна внася половината от необходимия й природен газ от Русия, допълва АП.

Нова газова криза?

Ако Украйна спре транзита на руски газ, това ще означава още по-тежка газова криза за България и държавите от Югоизточна Европа, които нямат алтернативни трасета за доставки на синьо гориво, в сравнение с прекъсването на доставките през 2006 г. и 2009 г.

Самата Русия от месеци предупреждава за евентуална нова газова криза заради ценовия спор, който води с Украйна за доставките на синьо гориво.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


580
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
317
0
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 449- "...Не са легенди, сериозно говоря ;).." Тогава се обади на ЦУ на НАП- що не си ги уведомил?
316
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинке, предложих ти да пием по кафе, ще разбереш че не съм анонимен и не съм руски. Казах ти, че живея в северна америка. Анонимен съм бил... А ти не си анонимна? Дала си си адреса и телефона тука? Написала си си истинското име? Щ9о за украинско лицемерие ;) Обичам лицемерни сладурани, играта е по - интересна ;)Дай да пием по кафе а? ;)
315
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аххаха ***... А откъде мислиш, че те купуват бензина? Я искарай една смяна на пълначните в нефтозавода и ще останеш изненадан кой какво и откъде зарежда ;) Не са легенди, сериозно говоря ;)украинска му работа... Мисли си че в България може да купува нещо друго, освен руски петрол... аахахахахавааахахахамалоумна работа ;)))
314
1
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 445- "...Всичко е доказано украинке..."КАК? САМО ЗАЩОТО РУСКИ АНОНИМЕН *** В БГ.ФОРУМ ГО ТВЪРДИ?:D Нещо лични данни като 3 имена, ЕГН, номер на лична карта, постоянен адрес,а?;) Искаш ли да пусна в нета видео как правиш секс с магаре, а после магарето прави секс с теб?: D Знаеш ли, че българските ИТ спецове могат ВСИЧКО в областта на изработване на такива "видеоклипове",м? Много сте далеч руснаците от нас , българите в сферата на ИТ!:)
313
1
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
443- Може да зареждам в OMV или в ромпетрол, ве, ***- да не е само лукойл на бг. пазар...Ти си вторият руски ***:)
312
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко е доказано украинке. На тебе не ти е изгодно да го приемеш, защото това би срутило тотално украинското самочувствие. Отдавна Украйна е по зле от Сомалия. Няма цивилизация, законите не се спазват. Престъпността е в законодателната и изпълнителната власт. Бизнеса е рекетиран тотално, олигарсите могат буквално всичко. Казвам ти го, защото съм правил бизнес в Украйна преди години, а знам, че сега е по - зле. Приличате на хора само защото се намирате между Европа и Русия, където живеят хора.
311
0
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 436- "...Не ми отговори за автоматите и конституционния съд на Украйна. Мисля че ако се поразровя , мога да намера видеотата ;)..." Ако поровя , ще намеря в нета видео как *** прави секс с магаре и ражда малко бебе- магаренце- т.е. теб:) Но не ми се рови в нета, за да показвам наяве човешката мръсотия....
310
2
 
0
 
! Отговори
До софииндеанеца 419 преди 9 години
Дето не ползвал руски стоки .Ти ли беше тоя , който яздеше магарето (понеже не ползваш гориво ) или си самото магаре.Аз пък не купувам нищо полско от Кауфланд( ябълки, лук ,печурки и т.н.) и камо ли пък окраинско.
309
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не съм украинка за да съм *** и невежа. Аз съм Българин и защитавам България от вредите, които украинците нанасят на страната ми. Не аз си измислям роли в интернет пространството. Не аз влизам с няколко ника за да минавам за различна личност. Не аз изпитвам шизофренна омраза към Русия. Аз само защитавам България от украинските олигарси. Всичко, което казвам е истина и може да бъде доказано ЛЕСНО. Нямаш нужда от доводи - не ги приемаш. Приемаш само това, което потдържа зададената ти линия.
308
0
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
437- Няма да Ви отговори. Троловете са така- пускат коментари с недоказани твърдения по такъв начин, все едно са факти. Факти обаче НЯМА и понеже тролът отлично знае това, пише по-силно въздействащи обиди с цел отклоняване от темата:)Най-смешното е, че този *** е продажник- за рубли е готов да продаде и майка си, тъй като е полуграмотен бараба без социален и личен живот, с ниско ниво на емоционална интелигентност и не владее професия или занаят:)Свършат ли парите за коментарите - той е нещастен
307
0
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
439- Прегледай се при психиатър!438 - Недоказани твърдения= ЛЪЖА И КЛЕВЕТА! Ако продължиш така, просто доказваш по най-обикновеният начин простащината и невежеството си. Освен това си платен руски ***, чиято цел е да внушава недоверие към всеки коментар, който не отразява руската пропаганда.
306
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, другата украинка от шопски произход се появи ;) Здрасти шопе, до тоалетната ли беше или софиянеца ти се обади да му помагаш ;)?
305
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма нужда да изтъквате на украинката(софиянеца е жена от украински произход) правни факти. Нито ги разбира, нито ги признава. Минал съм по този път. За да разбираш правото трябва интелект, а тя е украинка ;). Тоест чернокоса блондинка ;) Иначе е секси 40 годишна мадама ;)
304
0
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Анонимен 431 Кой украински съд е бил заплашван с автомати, може ли да уточниш?
303
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами законът беше спазен и това го признаха наблюдателите. Венецианската комисия излезе със становището си за незаконност в момента, в който Крим подаде заявление за членство в Руската федерация. Много прозрачно украинке. Не ми отговори за автоматите и конституционния съд на Украйна. Мисля че ако се поразровя , мога да намера видеотата ;). Фактите са факти и с приказки не можеш да ги измениш, украинке. От 20 години нивото на Украйна е сомалийско. Няма цивилизация, няма закони, няма право.
302
1
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
430 И 431- След като "умната" ти глава НИЩО НЕ РАЗБИРА, поне отиди за съвет при юрист! Нямам задължение да обяснявам на полуграмотен *** човек основни положения на ОУД , ОТП , конституционно право, международно публично право. КАКВОТО И ДА НАПИШЕШ, НЯМА стойността на мнение на специалист, Плоските ти заяждания издават само комплекси:)
301
0
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
Един референдум с над 90% еднпзначен отговор Е ВИНАГИ ЗАКОНЕН- АБСУРД! ЗАКОНЕН ЗНАЧИ, ЧЕ ЗАКОНЪТ Е СПАЗЕН!
300
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой украински конституционен съд? Онзи дето го заплашваха с автомати пред камерите на националната телевизия? аахахаха софиянке, нмого ти е разтегливо понятиети за право и си го нагаждаш откъдето искаш. Типична украинка си ;)
299
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Венецианската комисия може да каже много неша, но те са след дъжд качулка. Наблюдателите признаха референдума за напълно законен в момента, в който завърши. Включително и българските наблюдатели. Един референдум с над 90% еднпзначен отговор Е ВИНАГИ ЗАКОНЕН, защото изразява волята на народа. А демокрацията е именно това - управление на народа. Юрист си, а не са ти ясни основни положения в правото ;) Казах ти, че първия випуск не става за нищо ;)
298
0
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
425- за порошенко питай украинския конституционен съд