Операция на САЩ за спасяване на Фоули се провалила

Американският журналист беше обезглавен от джихадистите
Обновена: 21 авг 2014 14:16 | 21 авг 2014 07:17, Елка Василева
149
Операция на САЩ за спасяване на Фоули се провалила
Снимка: БТА

Съединените щати неотдавна са предприели мисия за спасяване на  американски заложници, пленени от групировката "Ислямска държава" в Сирия, но не успели да ги открият, обяви Пентагонът.

Още по темата

"Операцията включваше въздушни и наземни елементи /.../ но приключи неуспешно, защото заложниците не бяха на определеното място", се посочва в изявление на Пентагона, цитирано от Ройтерс.

Вестник "Вашингтон пост" съобщи, че операцията била проведена от спецчасти на въоръжените сили с участието на "практически всички служби" и имала за цел освобождаване на заложници, сред които бил Джеймс Фоули, предаде ИТАР-ТАСС.

Мисията била одобрена от президента Барак Обама в началото на лятото, заяви Лиза Монако, помощничката на президента на САЩ по въпросите на борбата с тероризма.

Тези изявления бяха направени ден след като джихадисти разпространиха видео, показващо обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули, отвлечен в Сирия през ноември 2012 година, отбелязва агенцията. Джихадистите заплашиха също, че ще убият още един заложник, американския журналист Стивън Сотлоф, ако продължат американските въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Ирак.

Според висши служители в американското правителство мисията била оторизирана, след като разузнаването сметнало, че е успяло да локализира мястото, където били държани заложниците, предаде Асошиейтед прес.

Но няколкото десетки командоси, спуснати със самолети в Сирия, не ги открили и влезли в бой с бойци на "Ислямска държава", преди да се изтеглят. В престрелката били убити няколко джихадисти, но не и американци. Един американец бил леко ранен, когато хеликоптер бил улучен, уточнили източниците.

Това е първият случай, в който САЩ разкриват, че американски военни са били на територията на Сирия след началото на кървавата гражданска война, избухнала преди повече от три години, отбелязва АП. Обама отхвърля призивите да прати американски военни в Сирия и негови критици го обвиняват, че предпазливият му подход е позволил на групировката "Ислямска държава" да се укрепи там и да предприеме офанзива в съседен Ирак.

Говорителката на Съвета за национална сигурност Кейтлин  Хейдън заяви, че правителството не е възнамерявало да съобщава за неуспешната операцията, но го е направило вчера, защото станало ясно, че много медии се готвят да съобщят за спасителната мисия и правителството е нямало друг избор.

Не е ясно колко са американците, които специалните части са опитали да спасят в Сирия, отбелязва АП. Официалните източници, разказали за мисията, не пожелали да посочат точния брой, но други служители, които не са оторизирани да правят публични  изявления, казали, че Фоули е бил един от най-малко четирима американци, държани в плен в Сирия.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: САЩСирияДжеймс Фоули
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
9
 
! Отговори
. преди 9 години
Юдео-ангслосаксонски и арабски конфликт ... трите най-гнусни вида хомо сапиенс отново изненадват с безочието и жестокоста си.
76
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Chernilkite imat mnogo po probivna i agresivna krav vav venite si.Obama e proval za Amerika. Zapomnete go !
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 110Vidiah klipcheto. Policaia sashto e evrein. Tezi bradati evrei koito sa s visulki cherni shapki ne priznavat Izrael. Te dori ne iskat da govoriat ivrit. Te ne samo mraziat hristianite. tezi mraziat i evreite koito ne sa religiozni. Izraelskia narod ne gi obicha tezi religioznite zashtoto te samo se moliat, ne rabotiat, rajdat po 15 deca i jiveiat ot danacite na raboteshtite izraelci. Tezi bradatite imat nai mrazenata partia ot izraelcite. Te sa paraziti skriti zad religiata
74
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не се споменава в тази статия посланието на журналиста, към политиците в Америка и брат му, който е военослужещ?
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 112Ти си ярък пример, че със зомбирано *** спора си е чиста загуба на време.
72
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до anomim:"Официален източник? Или френското разузнаване го казва... в руските медии."Искаш да кажеш, че и руските служби и въобще цяла Русия смята, че ИДИЛ са създадени от агенти на МОСАД? хахахахахах
71
3
 
10
 
! Отговори
rm преди 9 години
"Обама отхвърля призивите да прати американски военни в Сирия и негови критици го обвиняват, че предпазливият му подход е позволил на групировката "Ислямска държава" да се укрепи там и да предприеме офанзива в съседен Ирак."Какво тънко лицемерие, спомняме си обаче, че САЩ имаха големи мераци да бомбят Сирия, но срещу асад, т.е. на страната на същите тези терористи. Нещо, което чрез този цитат тънко се променя в това, че едва ли не обама не е щял да се занимава с терористите, но сега е друго.
70
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е хайде вижте ги любимите ви евреи как се отнасят с християните: youtube/watch?v=5jG6kJm-50kРазгледайте и другите клипове.
69
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
комуто е писано да бъде обезглавен няма как да се удави........ сега жена му ще вземе застраховката и всичко е 6 ... нему ли гайле да берем - междувпрочем тва в поучително за журналягите...
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Абе, мухъл, шефът на МОСАД ли ти се обади да ти каже, че това са агенти на МОСАД? Ами ако някой твърди че са агенти на руските служби? Аман от нещастници!"Ако не си разбрал Френското разузнаване го каза.Френското разузнаване каза, че лидера на ИДИЛ е евреин, агент на МОСАД.
67
2
 
4
 
! Отговори
1 + 1 = 3 преди 9 години
На Обама да му отпорят ухото за назидание
66
1
 
18
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Истината е, че Саддам и Кадафи, въпреки че бяха диктатори знаеха как да се справят с тези диваци. На тези хора им трябва железен контрол. По време на тяхното управление не си спомям да е имало подобни безредици, а и дори хората ходеха там да работят и учат. След това естествено САЩ се намесиха и отвориха кутията на Пандора. Сега просто не могат да се справят с кашата, която забъркаха. Лошото е, че както винаги нормалните хора си го отнасят.
65
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе като толкова много ги разбирате нещата и глобалната политика, може ли някой от Вас да ми посочи едно място на тази планета, където е стъпил американец и след него са настъпили мир и любов?Пак казвам- едно единствено място на тази планета! Ако това стане ще настъпи мир в душите на много хора, пишещи в този форум.
64
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето ви ги любимите евреи, които много ги обичате: youtube/watch?v=fAZfbMccO3A
63
6
 
1
 
! Отговори
! преди 9 години
пентагон е вътрешната част на пентаграма !
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Tulski"Като гледам действията на ислямистите, не ми приличат на много мирни хора."Тулски, защото това което гледаш не са мюсюлмани. Това са агенти на МОСАД.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен това да не забравяме, че САЩ и Израел са почти едно и също.САЩ е голямата еврейска държава.Питате какво прави САЩ там? Ами това е все едно питате какво правят Израел там.САЩ били създали ИДИЛ? Ами значи Израел го е създал! То е същото!
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе защо все американците са на мушката където и да отидат? :)
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 70Чечня има обща граница с Русия.Украйна има обща граница с Русия.Къде е Ирак и къде са САЩ та правите *** паралели за толкова различни неща?
58
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой друг освен Израел няма сметка да създава изкуствени фанатизирани държави, които да колят хора, да изкормват бременни жени и да режат ръце. Израел има сметка от това защото: 1.Прецаква имиджа на мюсюлманите и ги описва за пред примитивните хора като "диваци". 2.Печели позиции в региона и отслабва другите държави там.3.Позира пред камерите като врага на "ислямската чума".Ислям означава МИР!Пак помислете дали това са истински мюсюлмани! Това са евреи и безмозъчни наемници. Не са мюслими!