Операция на САЩ за спасяване на Фоули се провалила

Американският журналист беше обезглавен от джихадистите
Обновена: 21 авг 2014 14:16 | 21 авг 2014 07:17, Елка Василева
149
Операция на САЩ за спасяване на Фоули се провалила
Снимка: БТА

Съединените щати неотдавна са предприели мисия за спасяване на  американски заложници, пленени от групировката "Ислямска държава" в Сирия, но не успели да ги открият, обяви Пентагонът.

Още по темата

"Операцията включваше въздушни и наземни елементи /.../ но приключи неуспешно, защото заложниците не бяха на определеното място", се посочва в изявление на Пентагона, цитирано от Ройтерс.

Вестник "Вашингтон пост" съобщи, че операцията била проведена от спецчасти на въоръжените сили с участието на "практически всички служби" и имала за цел освобождаване на заложници, сред които бил Джеймс Фоули, предаде ИТАР-ТАСС.

Мисията била одобрена от президента Барак Обама в началото на лятото, заяви Лиза Монако, помощничката на президента на САЩ по въпросите на борбата с тероризма.

Тези изявления бяха направени ден след като джихадисти разпространиха видео, показващо обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули, отвлечен в Сирия през ноември 2012 година, отбелязва агенцията. Джихадистите заплашиха също, че ще убият още един заложник, американския журналист Стивън Сотлоф, ако продължат американските въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Ирак.

Според висши служители в американското правителство мисията била оторизирана, след като разузнаването сметнало, че е успяло да локализира мястото, където били държани заложниците, предаде Асошиейтед прес.

Но няколкото десетки командоси, спуснати със самолети в Сирия, не ги открили и влезли в бой с бойци на "Ислямска държава", преди да се изтеглят. В престрелката били убити няколко джихадисти, но не и американци. Един американец бил леко ранен, когато хеликоптер бил улучен, уточнили източниците.

Това е първият случай, в който САЩ разкриват, че американски военни са били на територията на Сирия след началото на кървавата гражданска война, избухнала преди повече от три години, отбелязва АП. Обама отхвърля призивите да прати американски военни в Сирия и негови критици го обвиняват, че предпазливият му подход е позволил на групировката "Ислямска държава" да се укрепи там и да предприеме офанзива в съседен Ирак.

Говорителката на Съвета за национална сигурност Кейтлин  Хейдън заяви, че правителството не е възнамерявало да съобщава за неуспешната операцията, но го е направило вчера, защото станало ясно, че много медии се готвят да съобщят за спасителната мисия и правителството е нямало друг избор.

Не е ясно колко са американците, които специалните части са опитали да спасят в Сирия, отбелязва АП. Официалните източници, разказали за мисията, не пожелали да посочат точния брой, но други служители, които не са оторизирани да правят публични  изявления, казали, че Фоули е бил един от най-малко четирима американци, държани в плен в Сирия.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: САЩСирияДжеймс Фоули
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Събитията които се случват в този район не са ли следствие на активната намеса на САЩ за сваляне на "лошите" управници и налагане ценностите на Западната цивилизация,на подкрепата за някои били преди свои(партньори) е сега оказали се чужди.(противници).Нима сега е по-справедливо и по-спокойно от преди. Много жалко за.журналиста,но оказва се че подобен акт е предизвикан.По време на война и бойни действия хуманността,законността,справедливостта отиват далеч назад,на последно място или съвсем ги няма,но това е жестоката реалност.Не е ли така и в Газа,Украйна и ...
36
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Запада се бори с тероризма с радикалния ислям , путинистите за по-лесно свалят цивилни самолети !
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
58, и САЩ веднага ще ви я внесе зорлям.
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 9На какво разстояние от Русия е Чечня и на какво Ирак от САЩ тикво проста?
33
1
 
17
 
! Отговори
123 преди 9 години
Имате ли петрол? Значи нямате демокрация!
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
48 Той Обама от една страна е Барак (Ехуд Барак-екс военен министър на Израел), а от друга - Хюсеин.
31
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ФИНАНСОВ ПЪНКАРСАЩ може да усвояват трилиони долари за военщина, но нищо не правят като хората! Може да имат много техника, но човешкият им фактор е калпав, затова и все се издънват, рано или късно!Американският войник отива да се бие не за "демокрация" и идеи, а за пари, затова и всичко завършва плачевно,най-вече, за по-слабите народи!
30
1
 
21
 
! Отговори
Той е преди 9 години
САЩ да са свършили нещо някога,като хората?Разбутаха Близкия изток,изпълзяха тия диваци,сега ще се чудят,как да ги усмиряват!Ами защо бе,мистър Обама,с такова настървение поддържахте същите тия джихадисти срещу Асад,тия,дето сега режат главите на американци?Май,изпуснахте духа от бутилката,сега мнооого трудно,ще го върнете пак там!И вместо да се дръвчите на Русия,вземете си оправете собствените мръсотии,тия,дето ги натворихте в арабския свят!
29
1
 
13
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Фоули е оставен за мъченик ! Живеем в 2014г. САЩ усвояват по един трилион за военщина на година и имат всички необходимо като техника и специални части за да го спасят него или който и да е заложник в света !
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я как ги подкрепяхме срещу Асад. Бяха ни първи приятели. Боко Тиквуня и Николайчо не ги ли приемаха в Правец.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименто е ясно ,че е *** и той !
26
0
 
20
 
! Отговори
До 45 преди 9 години
Да не мислиш, че на американците кожичките са по местата им?!
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Просто в опита си да налапат петролните кладенци - налапаха нещо друго, дето май не са го очаквали.-----------Налапаха на Путин оная работа
24
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аллах е велик......който не мисли така , да бъде заклан.......това се подразбира от някои пишещи тук
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е какво толкова, поредния провал, стана им навик.
22
1
 
17
 
! Отговори
до Влади преди 9 години
То тъпия май си ти.Ако американците не бяха завзели Ирак под предлог, че там имало оръжие за масово унищожение (а се оказа че няма) и небяха подкрепяли с пари/оръжие/обучение дейците на "арабската пролет" (или по-скоро мюсюлманската зима), то сега нямаше тази измислена мюсюлманска държава въобще да съществува. Просто в опита си да налапат петролните кладенци - налапаха нещо друго, дето май не са го очаквали.И като за капак британец реже глава на американец
21
1
 
19
 
! Отговори
някой преди 9 години
САЩ да направят справка в нета какво направиха Руснаците когато отвлякоха техен дипломат в Близкият Изток.Просто изпратиха рота вежливи хора които отрязоха главите на близките на извършителите и ги забодоха на оградата на организатора на отвличането.От тогава до сега да се е чуло да отвличат Руснаци някъде .....Просто и ефикасно,но трябва да имаш дупе за да няма други прецеденти повече.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Джихадистите заплашиха също, че ще убият още един заложник, американския журналист Стивън Сотлоф, ако продължат американските въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Ирак.-----------------------На САЩ им запари!На евреите им отъня гласчето
19
9
 
9
 
! Отговори
Влади преди 9 години
Какво се зъбите на Щарите, бе ***? По-добре ли е *** да упраявляват? То бива да си захлупен, ама такова късогледство... В света винаги е имало световен полицай за поддържане на реда. Попрочетете история и ще видите, че милата ви Русия е била жандарма на Европа през 19 век. Все някой трябва да натиска диваците, иначе лошо
18
4
 
7
 
! Отговори
да ама не преди 9 години
Точно сега *** ще хапнат дръвчето!Още малко масло в огъня всички Американци да се настроят на вълната анти *** и стой та гледай смлени *** с томахавки.