Операция на САЩ за спасяване на Фоули се провалила

Американският журналист беше обезглавен от джихадистите
Обновена: 21 авг 2014 14:16 | 21 авг 2014 07:17, Елка Василева
149
Операция на САЩ за спасяване на Фоули се провалила
Снимка: БТА

Съединените щати неотдавна са предприели мисия за спасяване на  американски заложници, пленени от групировката "Ислямска държава" в Сирия, но не успели да ги открият, обяви Пентагонът.

Още по темата

"Операцията включваше въздушни и наземни елементи /.../ но приключи неуспешно, защото заложниците не бяха на определеното място", се посочва в изявление на Пентагона, цитирано от Ройтерс.

Вестник "Вашингтон пост" съобщи, че операцията била проведена от спецчасти на въоръжените сили с участието на "практически всички служби" и имала за цел освобождаване на заложници, сред които бил Джеймс Фоули, предаде ИТАР-ТАСС.

Мисията била одобрена от президента Барак Обама в началото на лятото, заяви Лиза Монако, помощничката на президента на САЩ по въпросите на борбата с тероризма.

Тези изявления бяха направени ден след като джихадисти разпространиха видео, показващо обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули, отвлечен в Сирия през ноември 2012 година, отбелязва агенцията. Джихадистите заплашиха също, че ще убият още един заложник, американския журналист Стивън Сотлоф, ако продължат американските въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Ирак.

Според висши служители в американското правителство мисията била оторизирана, след като разузнаването сметнало, че е успяло да локализира мястото, където били държани заложниците, предаде Асошиейтед прес.

Но няколкото десетки командоси, спуснати със самолети в Сирия, не ги открили и влезли в бой с бойци на "Ислямска държава", преди да се изтеглят. В престрелката били убити няколко джихадисти, но не и американци. Един американец бил леко ранен, когато хеликоптер бил улучен, уточнили източниците.

Това е първият случай, в който САЩ разкриват, че американски военни са били на територията на Сирия след началото на кървавата гражданска война, избухнала преди повече от три години, отбелязва АП. Обама отхвърля призивите да прати американски военни в Сирия и негови критици го обвиняват, че предпазливият му подход е позволил на групировката "Ислямска държава" да се укрепи там и да предприеме офанзива в съседен Ирак.

Говорителката на Съвета за национална сигурност Кейтлин  Хейдън заяви, че правителството не е възнамерявало да съобщава за неуспешната операцията, но го е направило вчера, защото станало ясно, че много медии се готвят да съобщят за спасителната мисия и правителството е нямало друг избор.

Не е ясно колко са американците, които специалните части са опитали да спасят в Сирия, отбелязва АП. Официалните източници, разказали за мисията, не пожелали да посочат точния брой, но други служители, които не са оторизирани да правят публични  изявления, казали, че Фоули е бил един от най-малко четирима американци, държани в плен в Сирия.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: САЩСирияДжеймс Фоули
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 90Ти си евреин, нали?
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИДИЛ е създадена от Израел с любезната подкрепа на САЩ, Великобритания и еврейска Русия.
55
0
 
5
 
! Отговори
НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ преди 9 години
да отиде да преговаря с ПРИЯТЕЛИТЕ НА СИРИЯ. Нали той ги организираше по заръка на САЩСЕГА СЕ СКРИ КАТО МИШКА В ООН. Нали отговаря точно за ИРАК - да отива да си приказва с "ПРИЯТЕЛИТЕ НА ОБАМА"
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аре пък сега за един обезглавен хамериканец да правим проблем - това пак е пристрастие на западняшките медии. Дори и да не е човечно нека се замислим за над 1000-2000 убити в Палестинските територии от съюзника на САЩ израел дали е човечно. Какво ще кажете за това, скъпи политици от Щатито? Нищо. Ще мълчите и ще подкрепяте безгласно. А само да напомня, че там е имало и деца и жени. Само че ислямистите са ви хванали за топките, защото всяват страх с такива публични екзекуции на един човек.
53
2
 
9
 
! Отговори
до 77 преди 9 години
Зaщото е.... мaйкaтa нa ислямистите.Тaкa се прaви. И зaщото тези стрaни могaт дa се упрaвлявaт единствено от диктaтори. Без тях стaвa aнaрхия и тaлибaнизъм.
52
2
 
5
 
! Отговори
мисли преди 9 години
До Анонимен 74САЩ и Англия
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма ли да направят американците и един филм за провалилата им се операция? Както направиха за Осама бин Ладен.
50
1
 
10
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
Ееее па тез що плашат хората с тез измишльотини бе,то пръста кат си порежеш кръв теква,па гърло да срежеш направо ща олей бе,то да покажат туй на некой касапин ша умре от смех бе...ама лошо,че с човяшки живот зели са задеват и е срамно,че толкоз хора гледат таз гавра...Тез журналисте дет са научиха сичко на показ да турят ша леят горчиви сълзи скоро,пък то вече гневатчука на вратата щото на хората им доде до гуша страх и кьор-фишеци да им продават
49
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Милиарди долари за шпионаж, сателитно наблюдение и техника, а накрая не можаха да намерят къде черните амуджи са скрили журналиста хаххаха
48
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 30 години сaщ сa нaй големия крепител нa ислямa. Aвгaнистaн - създaдохa aлкaйдa.Нa бaлкaните боснa и косово - източник нa непрекъснaт трaфик нa нaркотици, оръжие, ***, оргaни. Aрaбските пролети. Буквaлно оср... пейзaжa в целия близък изток. Тунис, либия, египет, сирия, ирaк. Единствено египет успя дa се спaси. Остaнaлите държaви сa съсипaни и провaлени, a ислямистите сa в рaзцвет.
47
3
 
10
 
! Отговори
ИСТИНА преди 9 години
Какво се правите на луди нима не знаете кой създаде ,финансираше и въоръжаваше тази групировка?зада колят и бесят деца,жени,старци в Сирия!да това са САЩ и Англия,и стига сте ронили крокодилски сълзи а помислете до къде води намесата на САЩ!?
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 48Така е когато човек няма хигиенни навици и го мързи да се мие.Да вземат тогава да си режат и топките, за да елиминират гравитацията и да им е вечно вирнат!
45
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
59 пак питам какво праеи Русия в Чечня и доколкито си спомням Ирак не е анексуран от Сащ
44
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука гъмжи от атакистки ислям!!!
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВладиИ какво ги натискат щатите? Май само ги грабят и разлайват!
42
1
 
24
 
! Отговори
Факт преди 9 години
Само във филмите американците изтрепват всички и спасяват заложниците, иначе са пълни мишкари!
41
1
 
11
 
! Отговори
:)))) преди 9 години
на всички ви ще кажа едно нещо, което трябва да си много кух за да не разбираш. сащ могат да решат проблема за един ден точно, но нямат сметка от това. На всяка империя са и нужни войни и размирици, но на чужди територии, които те самите разпалват и после уж решават проблемите и го правят с години. всичко това е за да може в Америка да е добре. Ако Ирак е здрава държава и няма размирици и си хванат здраво петрола американците няма сметка от това.Толкова е просто.
40
7
 
2
 
! Отговори
наистина ли? преди 9 години
Колеги, само аз ли виждам зле режисирано и заснето клипче? Това не е екзекуция, в Холивуд по-добре ги снимат.
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичката тази радикална *** трябва да се озапти!! Иначе ще ни изколят!
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Операцията по спасяването му се е провалила, защото никога не е имало такава операция.