ЕС: Руският конвой в Украйна е "явно нарушение" на границите

"Призоваваме Русия да преразгледа решението си"
Обновена: 22 авг 2014 20:51 | 22 авг 2014 18:41, Веселина Йорданова
196
ЕС: Руският конвой в Украйна е "явно нарушение" на границите
Снимка: Ройтерс

Европейският съюз определи като "явно нарушение на украинската граница" навлизането на руския хуманитарен конвой, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Заместник-говорителят на Дипломатическата служба на ЕС Себастиен Брабан изрази съжаление от решението на Русия конвоят й да влезе на украинска територия, без да бъде придружен от коли на Червения кръст и без разрешение от украинските власти.

Още по темата
Говорителят поздрави украинските власти, които обвиниха Москва в "пряка инвазия", че проявяват сдържаност и имат готовност за диалог за "избягване на допълнителна ескалация на кризата".

"Призоваваме Русия да преразгледа решението си", каза говорителят на Катрин Аштън, върховния представител на ЕС по сигурността и външните работи.

Брабан припомни, че за да се осигури пълно спазване намеждународното хуманитарно право, конвоят, който трябва да бъде от стриктно хуманитарно естество, трябва да бъде ескортиран от Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и украинското правителство трябва да е дало съгласие за навлизането му на украинска територия.

Част от автоколоната с руска хуманитарна помощ, която от седмица чакаше разрешение да влезе на територията на Украйна, тръгна днес към сепаратисткия град Луганск. По-късно сепаратисти съобщиха, че първите камиони вече са в Луганск.

От Москва заявиха, че всички необходими гаранции за безопасността на конвоя са взети и за маршрута му е уведомен МКЧК. От МКЧК обаче уточниха, че автоколоната не е придружена от техни сътрудници поради липсата на достатъчно гаранции за безопасността им.

Украинският президент Петро Порошенко определи навлизането на конвоя като "грубо нарушение на международното право", но обеща, че Киев ще направи всичко възможно да избегне ескалацията.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: РусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жената от червеният кръст каза, че не са с колоната защото там се стреляло, обстрелвали са сградите в градовете. Това го правят украинските сили след като и президента им вдига врява то да ги изкомандва да спрат стрелбата тогава камионите ще имат придружители ама май не искат. Търсят си поводи само. Глупаво е да направиш проверка на камионите след което да не ги пуснеш защото нямали придружители, че кой луд ходи там където се стреля? Спрете се със стрелбата и от двете страни!
73
2
 
10
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
ES savsem skoro 6te se "prerazgleda"... Na sustavni 4asti :-)
72
3
 
47
 
! Отговори
аз преди 9 години
Когато онази щатска кокошка,как й беше името,обяви,че сащ са похарчили 5 милиарда да докарат майданските престъпници и заедно с това изпрати Европа "по дяволите"/по острия превод не искам да ползвам/,европа-та демократично замълча и я подкрепи.Сега,когато хората умират заради техните мръсни игри,хуманитарната помощ от Русия,става НЕДЕМОКРАТИЧНА! Наистина *** you, Европа!Не искам да имам нищо общо с теб;гнус ме е!
71
2
 
7
 
! Отговори
До пъпчивите :)) преди 9 години
Преди да коментирате,прочетете си уроците бре ,поне по история :))
70
43
 
5
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
русия скоро ще си намери майстора в лицето на НАТО! Тогава ще се разбереме в буквалния смисъл с рускоговорящата пасмина в България!
69
3
 
47
 
! Отговори
Таня преди 9 години
Европейски съюз ли, Катрин Аштън ли, мръсни, гадни лицемери, охранени тюлени... Хората измират от глад и ракети, тези се загрижили за конвой на Червения кръст. "Грубо нарушение на международното право...", а къде е правото, тези ужасени, нещастни хора да получат храна, медикаменти и най-вече да почувстват, че някой мисли и се грижи за тях. И пак казвам, по студени и неитересуващи се за съдбата на обикновените хора от тези в ЕС няма. Това се отнася и за самодоволните угоени български евродепутати
68
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само преди около година много ЕВРОПЕИСКИ ПОЛИТИЦИ ЗАЯВЯВАХА ЧЕ НАТО Е ИЗЧЕРПАНО КАТО ВОЕННА ОРГАНИЗАЦИЯ . По добре би било един общо европеиски отбранителен съюз. Другото разбира се е отказа от превъоръжаване на много западноевропеиски държави и намалението на финансите за отбрана. Още изключително добрите отношения между Русия и Германия включително във военната сфера. Сега ,даите да се разберем .Може и да сме бедни ама не сме прости .Нали другарите от държавният департамент какво ще кажете
67
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия ревове и хленчения от страна на американците и ЕС взеха много да дразнят . Самкции глупости заплахи Путин си ги прави на 5 стотинки и ще продължава да ги прави до като не се изправят мъжката срещу него и руснаците ,жалко във целият тоя цирк че и нас ни натресоха . Меркел днеска каза че е разочарована от хода на реформите във Украина . Ами корупция ,бандетизъм и пладнешки грабеж . Това е Украина за тия които не знаят .Няма оправия за това Американците забъркаха лаината и бегаха
66
5
 
42
 
! Отговори
до 101 преди 9 години
Разбира се,че и Украйна ,и Америка ,и ЕС искат смъртта на цивилното население на Източна Украйна и доказателство за това е че се гъбаркаха цяла седмица да ги проверяват,не успяха,защото целта е да не пуснат помощите, а сега рИват като ощипани моми защо са пресекли.Мръсни и долни фашисти,мизантропи и двуличници.Къде е нашата Сталинка да викне,та да защити славяните,оглушително мълчи в очакване на висок европейски пост,в услуга на САЩ и ястебите
65
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българин, Шоп, софиянец - странни никове със странен и много близък произход. Хората, стоящи зад тях могат да превърнат тези етно/регионално ориентирани понятия в мръсни думи.
64
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ivailo1403На това му се вика ГЕНОЦИД!!!Но 'нашите" политици не му викат така
63
4
 
16
 
! Отговори
Хм преди 9 години
до Анонимен 97Последната петиция на Тексас за отделяне от САЩ беше отхвърлена на 15.01.2013г.Подписана е от повече от 125 000 души. Черният господар на Белия дом каза НЕ.И там няма мирно отделяне. :)
62
3
 
38
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Вече е ясно,че хунтата води и бежанска война срещу Русия,затова и държи цяла седмица хуманитарния конвой - колкото повече бежанци към Русия,толкова по-добре за престъпниците от Киев!Чест прави на руснаците,че пращат тази помощ,защо това не направят САЩ и ЕС?Или, те вече са в "преразход",сакън,тия милиарди,дето наляха за преврата,трябва да се избиват,а Украйна, все още, нищо не им дава!Дори обратното,затъва все повече,загуби Крим,изтока е под въпрос,и т.н.
61
3
 
30
 
! Отговори
Пламен Петков преди 9 години
До БългаринСмени си ника,недей да посрамваш народа.Мога да ти предложа варианти:слугинаж,***,***......Каквото и да е ,само не Българин.
60
3
 
32
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
Брюкселски лицемери, ако вашите деца гладуваха, с хляб ли щяхте да ги нахраните или с "международното право"?
59
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странно какво ще стане, ако някоя държава изведнъж си намери интересите в САЩ? Например - да организира някоя революция в някой щат?Дали САЩ ще седят и ще гледат отстрани, както сега правят руснаците?
58
4
 
23
 
! Отговори
До Спонги преди 9 години
Умират заради имперските амбиции на една свръхдържава да унищожи възраждаща се от руините Русия и да й се настани в задния двор - Крим. Посткомунистическият диктатор, рожба на КГБ, Путин защитева интересите на държавата си от агресията на САЩ!
57
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европейският съюз и мнението на Порошенко нямат никакво значение и никаква тежест в случая. Кат си пееш Пенке ле, кой ли те слуша. Русия е силата в момента и надеждата на на източна "Украйна". Тарикатите да се съобразяват с Русия!!!
56
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Taq Katrin lie Ashtan lie, privestva Kameran za diskriminaciqta na Balgari i Rumanci! Dobre de ZAKONNO lie pitam az! A 28 te EU Darjavi kadeto se podpisaha prez 2007 za prisaidinqvaneto ni kam EU? Mai toq dokument e samo na hartiq!
55
3
 
32
 
! Отговори
Меркелтивен преди 9 години
Е-ал съм ви граници,хора умират от глад и оръжие.Добре,че са чуждите тв,та да разберем какво става