ЕС: Руският конвой в Украйна е "явно нарушение" на границите

"Призоваваме Русия да преразгледа решението си"
Обновена: 22 авг 2014 20:51 | 22 авг 2014 18:41, Веселина Йорданова
196
ЕС: Руският конвой в Украйна е "явно нарушение" на границите
Снимка: Ройтерс

Европейският съюз определи като "явно нарушение на украинската граница" навлизането на руския хуманитарен конвой, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Заместник-говорителят на Дипломатическата служба на ЕС Себастиен Брабан изрази съжаление от решението на Русия конвоят й да влезе на украинска територия, без да бъде придружен от коли на Червения кръст и без разрешение от украинските власти.

Още по темата
Говорителят поздрави украинските власти, които обвиниха Москва в "пряка инвазия", че проявяват сдържаност и имат готовност за диалог за "избягване на допълнителна ескалация на кризата".

"Призоваваме Русия да преразгледа решението си", каза говорителят на Катрин Аштън, върховния представител на ЕС по сигурността и външните работи.

Брабан припомни, че за да се осигури пълно спазване намеждународното хуманитарно право, конвоят, който трябва да бъде от стриктно хуманитарно естество, трябва да бъде ескортиран от Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и украинското правителство трябва да е дало съгласие за навлизането му на украинска територия.

Част от автоколоната с руска хуманитарна помощ, която от седмица чакаше разрешение да влезе на територията на Украйна, тръгна днес към сепаратисткия град Луганск. По-късно сепаратисти съобщиха, че първите камиони вече са в Луганск.

От Москва заявиха, че всички необходими гаранции за безопасността на конвоя са взети и за маршрута му е уведомен МКЧК. От МКЧК обаче уточниха, че автоколоната не е придружена от техни сътрудници поради липсата на достатъчно гаранции за безопасността им.

Украинският президент Петро Порошенко определи навлизането на конвоя като "грубо нарушение на международното право", но обеща, че Киев ще направи всичко възможно да избегне ескалацията.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: РусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
26
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО ЕС! преди 9 години
Предложение до европейските бюрократи от Брюксел!..........Вместо да се замеряте с ябълки,домати,кратавици,киви,праскови,вместо да правите ями и да ги заравяте, изпратете ги в цяла Украйна, щото съм сигурна, че не само в Източна, а и в цялата част гладуват!Ейййййййййййй, европейциииииииии, чувате ли!!!!!!!!!!
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 82.......И аз искам!!!!!!!!!!!1
52
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 64То днес дори гръцки сайт го цитира Волен-"Те взимат решения, опасни за България. Сидеров обърна внимание, че това, решение, което е взето от Министерския съвет, е скрито от обществеността и нито една медия не го е оповестила.".......Статията е на сайта prisonplanet.gr и заглавието й е - "Българска партия обвинява правителството за опасни учения с американците"
51
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС "определи", ЕС "осъди", ЕС започна да говори и коментира... В Крайна сметка, като дръпнем чертата- ЕС не направи НИЩО на практика! Резултат: Голями сме, силни сме, много сме, богати сме- НИЩО НЕ ПРАВИМЕ, И ЗА кр НЕ СТАВАМЕ!!! Познато, нали???
50
25
 
7
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Кога Русия ще капитулира, не разрбра ли, че не може да воюва с Украйна - подкепена от САЩ и ЕС. Какво им пука на руснаците дали украинците ще се избият или ще умрат от глад?
49
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ЕС: Руският конвой в Украйна е "явно нарушение" на границите"Тогава леля Меркел да обяви през зимата докато мръзнат германците, че "Северен Поток" е явно нарушение на границите на Германия, защото разбираш ли руската газ влизала в Германия с явно нарушение на границите и се опитвала да завладее Европата. И Меркел да го обясни това на избирателите си германци.Как ще оставите без храна обикновенния украйнец заради действията на хунтата от Киев бе европейци?
48
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде мога да даря средства за хората в източна Украйна?
47
2
 
8
 
! Отговори
ДАА АЗ преди 9 години
евроевреиският съюзи на тези пт другата страна да им се набие в глаявите прости и *** ПРОБЛЕМИТЕ СЕ РЕШАВАТ НА,,,МАСАТА ЗААА ,ПРЕГОВОРИ ,,,КВО СИ ПОМИСЛИХТЕ СЕГА .....НЯМА ДРУГА МАСА. ,,, СТИГА СТЕ ПЪЛНИЛИ ГУШИТЕ НА ОРЪЖЕИНИТЕ К О М П Л Е К СИ *** НЕЩАСТНИ
46
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС е мръсен коптор от неверници и сборище на отрепките на света , а ние като глупави овце влезнахме в тая гнус и няма да виня руснаците ако пратят наколко стотици мегатони в наша посока.
45
2
 
17
 
! Отговори
мисионера преди 9 години
Ами някой ако е чел история,ще знае,че украйнците са руснаци :) , все едно да набивате на хората в бг. че тракийците не са българи**********************я пак ? питай македонците какви са ...
44
2
 
22
 
! Отговори
neno преди 9 години
Явно това,че част от конвоя е в Украйна яко тормози ЕС и САЩ Щом Меркел с звъннала на Путин и Обама си е прекъснал отпуската,че да поиска от Путин да се видят,то това е явен факт,че Путин отново ги изпързаля по тънката лайсна и сега отново си умират от ужас и злоба Сигурно Меркел и Обама са произвели газове за зимното отопление на двуетажна къща
43
2
 
28
 
! Отговори
мръсни номера преди 9 години
Въпреки мръсните номера на Порошенко и на т.н. "ЕС", камионите от руския хуманитарен конвой вече са пристигнали в Луганск и се разтоварват. Жителите възторжено ги посрещат. Камионите довечера се връщат в Русия.
42
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС да спре се занимава с Путин, ами да обърне внимание на истинската заплаха в свштовен мащаб! А иненно тази от т.н. ИД!Защото да не ядем всички резачката.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС праща така "хуманитарна" помощ youtube/watch?v=vlaQIMmqSYw&list=UU_r7f9GjEfEKQGqGU_v6tBwднес от Луганск
40
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС за това ще гориш в АДА не този на Данте, а в ядрен до пълното ви разпадане на атоми.
39
2
 
36
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Еурогейския съюз са просто едни лицемерчета. Ако се загледате в новините ще видите, че в Лондон е фраш с некви образи с неизвестен произход, които обявяват джихад, искат да обезглавяват журналисти и проечее, и прочее. И като се замислите, че същите тези имат против образовани емигранти(доктори, инженери, ИТ специалисти) от Източна Европа да работят при тях, че и ореваха света против нас и Румъния. Картинката започва лека по лека да ви се изяснява.
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами някой ако е чел история,ще знае,че украйнците са руснаци :) , все едно да набивате на хората в бг. че тракийците не са българи !
37
3
 
28
 
! Отговори
нико преди 9 години
чудя се как е възможно такова отношение към проблем с деца и мирни граждани в центъра на европа , омерзен съм от ес , омерзн съм от нашите политици
36
13
 
2
 
! Отговори
мисионера преди 9 години
тази снимка е от зверствата на сърбите в бивша югославия , няма да ти мине евтината пр.
35
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС ,вие с какво помогнахте до сега на населението в Украйна ?????