Ердоган встъпва в длъжност с внушителна церемония

Очаква се на нея да присъстват 19 президенти
Обновена: 28 авг 2014 08:17 | 28 авг 2014 07:57, Веселина Йорданова
74
Ердоган встъпва в длъжност с внушителна церемония
Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: архив, Ройтерс

Реджеп Тайип Ердоган, който бе избран за президент на Турция на 10 август, ще положи днес клетва и официално ще встъпи в длъжност.

На церемонията се очаква да присъстват представители на около 75 страни - 19 президенти, сред които и българският президент Росен Плевнелиев, 14 премиери, четирима председатели на парламенти, както и много министри от различни страни, включително арменският външен министър Едуард Налбандян.

Още по темата
САЩ ще бъдат представени от делегация, а Русия от външния министър Сергей Лавров, съобщават турските медии.

Те отбелязват, че Ердоган е първият турски президент, избран пряко от народа, и затова церемонията, на която той ще положи клетва, ще се различава от всички досега.

Първо Ердоган ще положи президентска клетва във Великото национално събрание на Турция, където председателят на парламента Джемил Чичек ще му връчи президентските пълномощия за следващите пет години.

После Ердоган ще поднесе венец на мавзолея на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк. След това церемонията ще се пренесе в президентската резиденция в Чанкая, където Ердоган и съпругата му Емине ще бъдат посрещнати от гвардейци.

Ердоган и Гюл ще направят заедно преглед на почетната рота. След това Гюл официално ще предаде
президентските пълномощия на Ердоган.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турция си става империя при Ердоган. Много интересно, като почне експанзията им, на кого ще разчитаме. Представям си как ще ни защитават евро бюрократите...тъжна работа.
6
4
 
12
 
! Отговори
viewer преди 9 години
Един велик политик, от какъвто има нужда България... Колкото и да го плюете, нещата, които направи за Турция са факт. Който не вярва, да иде и да види намясто. Достатъчно е да мине само границата "Капитан Андреево - Капъкуле"...
5
5
 
7
 
! Отговори
ДД преди 9 години
Не ми харесва,че Турция се ислямизира и следва открито политиката на неоосманизъм, т.е. да си върне старите граници от времето на турското робство. 57469
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво ни интересува това нас НОРМАЛНИТЕ ХОРА
3
13
 
13
 
! Отговори
преди 9 години
Българите можете само да мечтаете за политик като Ердоган.За 12 години човека вкара държавата в рерлси,без заеми и стабилна икономика.
2
7
 
20
 
! Отговори
Салахадин преди 9 години
Плевнелиев плюе Русия и я обвинява,че е враг на България,после ще присъства на церемонията на Ердоган.И вие ще гласувате за ГЕРБ есента??Дали не сте изтрещяли роби???
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не го харесвам защото не съм излюмилизиран а нормален мюслюманин н Турция ще дърпа напред с него и ще става все по могъща в региона !