Русия започна пряка и открита агресия срещу Украйна, заяви Киев

Има руски войски в Донецк и Луганск, съобщи украински министър
Обновена: 1 сеп 2014 16:25 | 1 сеп 2014 12:38, Елка Василева
354
Русия започна пряка и открита агресия срещу Украйна, заяви Киев
Снимка: Reuters

Президентът на Украйна Петро Порошенко обвини Русия, че е започнала "пряка и открита агресия", която по думите му радикално е променила баланса на силите на бойното поле в борбата на Киев срещу проруските сепаратисти, предаде Ройтерс.

"Срещу Украйна бе започната пряка и открита агресия от съседна държава. Това промени по радикален начин ситуацията в зоната на конфликта", каза Порошенко в реч във военна академия в Киев.

Още по темата

Той съобщи, че украинското държавно ръководство смята да си направи "сериозни изводи" от ситуацията в Източна Украйна и че ще има кадрови промени на високо ниво в украинските въоръжени сили, предаде ИТАР-ТАСС.

Засягайки въпроса за външнополитическите приоритети на Украйна Порошенко заяви, че Украйна "е преден пост на Европа и ще бъде част от европейската цивилизация".

Председателят на украинския парламент Олександър Турчинов помоли президента Петро Порошенко да обяви траур по повод смъртта на военнослужещи в района на Иловайск. "Във връзка с трагичната гибел на защитници на Украйна, обкръжени в района на Иловайск, Донецка област, предлагам да се обяви национален траур", каза Турчинов.

Вчера лидерът на "Десен сектор" Дмитро Ярош съобщи за значителни човешки загуби в редиците на специалните подразделения, които участват във военната операция в Югоизточна Украйна, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Междувременно и украинският министър на отбраната Валерий Хелетей заяви, че в сепаратистките бастиони Донецк и Луганск има руски войски.

"Появиха се руски войски не само в Донецк, но и в района на летището на Луганск. Има такива войски и в други градове", заяви министърът пред телевизия Интер.

"Воюваме с Русия и Русия решава какво става в Донбас" - минния басейн, който включва Донецка и Луганска област, посочи Хелетей.

Руският президент Владимир Путин пък упрекна европейските лидери, че си затварят очите за военните действия на украинските сили, насочени срещу граждански райони, предаде Франс прес. Силите на Киев "разстрелват с право мерене жилищни квартали", заяви пред журналисти руският държавен глава, цитиран от ИТАР-ТАСС. "И това е нещо, което за жалост много страни, включително в Европа, предпочитат да не забелязват", добави Путин.

"Опълченците в Източна Украйна целят да отблъснат украинските въоръжени сили и артилерията от градовете, за да не им позволят да стрелят по жилищни зони", отбеляза руският президент, чиито изявления бяха излъчени по телевизията.

Руският лидер обвини Киев, че отказва политически диалог със сепаратистите от Източна Украйна.

Конфликтът в Източна Украйна е взел близо 2600 жертви.

Миналата седмица той премина в нов етап след информации от различни източници за присъствието на руски редовни войски в Украйна, над 1000 войници според НАТО, припомня Франс прес.

Двама матроси са в неизвестност, а осем са спасени, след като вчера проруски сепаратисти подложиха на артилерийски обстрел украински патрулен катер в Азовско море, съобщи говорител на украинската брегова охрана, цитиран от Ройтерс.

"Катерът потъна. Успяхме да спасим осем матроси, след като други катери се притекоха на помощ. Седем от спасените са получили изгаряния или други наранявания. Двама матроси са в неизвестност. Спасителните операции продължават", заяви говорителят Серхий Астахов.

"След анализ на ситуацията смятаме, че атаката е дошла от артилерийска система, но още не знаем откъде е извършен обстрелът", добави той.

Вчера два кораба на украинската брегова охрана бяха подложени на обстрел близо до стратегическото югоизточно пристанище Мариупол, което проруските сепаратисти са посочили като своя следваща цел, отбелязва Франс прес.

Мариупол е разположен на близо 100 км южно от сепаратистката крепост Донецк на брега на Азовско море. Той е стратегически пункт, който свързва руската граница с Крим, посочва БТА.

На един от пътищата към града са разположени бетонни блокове и са изкопани окопи за спиране на евентуално нашествие на танкове на проруски сепаратисти, съобщи журналист на АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
0
 
31
 
! Отговори
хм! преди 9 години
Киев май се обърка тотално в говоренето си. Всеки ден от няколко месеца пускат новини за навлезли руски войски, а сега че почнали пряка и открита агресия. И от кога бе? Кое е вярното -предишното или това? Лъжливи овчарчета са те!
296
0
 
35
 
! Отговори
тя преди 9 години
Само Русия помага на руското население в Украйна , а "цивилизована "Европа е готова всички хора от източната част да се избият.
295
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПреди да пишете бла-бла русофилистични тъпотии, прочетете нещата от извора: pravda.ua/rus/articles/2014/09/1/7036345/
294
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"Скоро гледах как водиха едни пленени артилеристи да видят какво са направили при обстрела си."Къде гледахте, по путинските ТВ зомбоканали ли?
293
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много е лесно да хвърляш бомби и ракети от разстояние. Няма заплаха за живота ти, не виждаш какво мазило правиш, с нервите си в ред и си жив и здрав. Така воюват славните и непобедими американци и техните подчинени бандеровци. А когато прелети над тях самолет и бягат за памперси. Сега трябва да се бият истински. Да дават жертви, да виждат кръв, човешки крака и глави. Скоро гледах как водиха едни пленени артилеристи да видят какво са направили при обстрела си. Направо полудяха. Киев много лъже.
292
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До тттщото нашите СМИ гледат само Киев
291
1
 
39
 
! Отговори
ттт преди 9 години
Защо се крие твърдението на шефа на наблюдателите от ОБСЕ (някакъв Пиер беше) от преди няколко дни, че няма навлизане на руски войски в Украйна? Европа на своите наблюдатели ли вярва или на голословни твърдения?
290
0
 
43
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
....тази "безалтернативност" се налага и за "евроатлантическите ценности"! Милиони мислещи хора по света виждат, че "свобода, братство, равенство" се е изродило в "лакомия, корупция, олигархия", но медиите продължават да припяват, че глобалното неолиберално общество е безалтернативно и че западът е "връх на сладоледа"! Това, че мислещите хора виждат как ес се превръща в многорасов развален мишмаш, а сащ - в зъл чичко, плашещ света с долари без покритие, няма значение. Важното е масата да вярва.
289
0
 
40
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
От години т.нар. демократични медии прилагат над хората програмата "безалтернативност" - тоест - налаганите от тях твърдения се повтарят стотици пъти под различни форми, за да се убедят всички, че това е "абсолютната правда"! Така се прави сега с войната в Украйна- налага се мнението на сащ, което, всъщност, е израз на интересите на сащ и на никой друг. Така се прави и у нас - налага се мнението, че боко е безалтернативен победител на изборите. Някакси нямало значение кой за кого ще гласува.....
288
3
 
38
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
Съобщение в руските медии :Вчера украинска батарея е открила огън срещу мирно орящ руски трактор.Трактора е отговорил на огъня, унищожил е батареята, след което се е приземил и е продължил да оре. Министерството на земеделието на Русия предупреждава, че ако провокациите продължат в бъдеще ще е принудено да изпрати комбайн!
287
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А къде са доказателствата-САТЕЛИТНИТЕ СНИМКИ НА АМЕРИКАНСКИТЕ САТЕЛИТИ ПОКАЗВАТ СИГУРНО ЯСНО ИМА ЛИ РУСКА НАМЕСА И КОЙ УНИЩОЖИ ПЪТНИЧЕСКИЯТ САМОЛЕТ.И понеже истината е против запада- ПРИКАЗВАТ, НО НИЩО НЕ ПОКАЗВАТ. - защото американските специалисти твърдят ,че с американски сателит може да се види много добре автомобилен номер идасе разчете
286
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако някой не озаптиса параноичното джудже, ВОЙНАТА и нас нямя да подмине.
285
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво стана с Боинга?Нали цялата цивилизована общност беше шокирана? нали холандците ревяха, че ще стигнат докрай в разследването? Какво става с малайзийския самолет?
284
1
 
50
 
! Отговори
краси дъ хор преди 9 години
къде са доказателствата че има руски части в украйна ????????????????????????????????????????????????????????????????????аз трърдя че има натовски войски в село Ягода , старозагорско които тероризират местните селяни и са изпразнили хоремага. На Руска територия многократно са хващани украински войници с оръжие и даже бронетехника.....за това някой да говори? Ескортирани са до границата им и това е . Сега Русия да тръби че Украйна ги напада ли. Мейданските *** убиват свои граждани това е ....
283
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Русия има около 1 милион бежанци от Новорусия. Колко е трудно всред този милион да се намерят 5000 годни да носят оръжие, да се обучат, да се въоръжат и да се върнат в Украйна? Колко време ще отнеме? А колко още ще бъат объчени и върнати в Украйна? С ударите по цивилно население украинците си вкараха такъв автогол, че сега ще папат едни работи... Смятай, ако ми взривиш къщата и убиеш роднините, дали ще искам след обучение да те търся и да те размажа като *** с пета? Това се случва сега.
282
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разговарят Порошенко и Яценюк.Порошенко казва:"струва ми се че разбрах плана на Путин за превземане на Украйна,не въвежда руски войски,а ..." Яценюк го прекъсва и казва:" А извежда укряинските..."Лека ви нощ!На платените русофили да сънуват как гио опъва Путин,а платените русофоби как лапат бананата на Обамата...Общо взето сте еднакви,предатели на Българските интереси...
281
2
 
60
 
! Отговори
смех преди 9 години
защо не се каже истината за катастрофиралия малайзииски самолет, а се правят на расеяни Защото е дело на заговор с участието на САЩ.
280
0
 
39
 
! Отговори
Баба Пенка преди 9 години
До ТяДемоНкрат е съкращение на Демон-Психопат.
279
0
 
37
 
! Отговори
Историк преди 9 години
kp.ru/daily/26169/3056551/Цветна карта на така измислената "украйна".
278
1
 
34
 
! Отговори
Историк преди 9 години
kp.ru/daily/26169/3056551/Цветна карта на така измислената украйна.