Русия започна пряка и открита агресия срещу Украйна, заяви Киев

Има руски войски в Донецк и Луганск, съобщи украински министър
Обновена: 1 сеп 2014 16:25 | 1 сеп 2014 12:38, Елка Василева
354
Русия започна пряка и открита агресия срещу Украйна, заяви Киев
Снимка: Reuters

Президентът на Украйна Петро Порошенко обвини Русия, че е започнала "пряка и открита агресия", която по думите му радикално е променила баланса на силите на бойното поле в борбата на Киев срещу проруските сепаратисти, предаде Ройтерс.

"Срещу Украйна бе започната пряка и открита агресия от съседна държава. Това промени по радикален начин ситуацията в зоната на конфликта", каза Порошенко в реч във военна академия в Киев.

Още по темата

Той съобщи, че украинското държавно ръководство смята да си направи "сериозни изводи" от ситуацията в Източна Украйна и че ще има кадрови промени на високо ниво в украинските въоръжени сили, предаде ИТАР-ТАСС.

Засягайки въпроса за външнополитическите приоритети на Украйна Порошенко заяви, че Украйна "е преден пост на Европа и ще бъде част от европейската цивилизация".

Председателят на украинския парламент Олександър Турчинов помоли президента Петро Порошенко да обяви траур по повод смъртта на военнослужещи в района на Иловайск. "Във връзка с трагичната гибел на защитници на Украйна, обкръжени в района на Иловайск, Донецка област, предлагам да се обяви национален траур", каза Турчинов.

Вчера лидерът на "Десен сектор" Дмитро Ярош съобщи за значителни човешки загуби в редиците на специалните подразделения, които участват във военната операция в Югоизточна Украйна, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Междувременно и украинският министър на отбраната Валерий Хелетей заяви, че в сепаратистките бастиони Донецк и Луганск има руски войски.

"Появиха се руски войски не само в Донецк, но и в района на летището на Луганск. Има такива войски и в други градове", заяви министърът пред телевизия Интер.

"Воюваме с Русия и Русия решава какво става в Донбас" - минния басейн, който включва Донецка и Луганска област, посочи Хелетей.

Руският президент Владимир Путин пък упрекна европейските лидери, че си затварят очите за военните действия на украинските сили, насочени срещу граждански райони, предаде Франс прес. Силите на Киев "разстрелват с право мерене жилищни квартали", заяви пред журналисти руският държавен глава, цитиран от ИТАР-ТАСС. "И това е нещо, което за жалост много страни, включително в Европа, предпочитат да не забелязват", добави Путин.

"Опълченците в Източна Украйна целят да отблъснат украинските въоръжени сили и артилерията от градовете, за да не им позволят да стрелят по жилищни зони", отбеляза руският президент, чиито изявления бяха излъчени по телевизията.

Руският лидер обвини Киев, че отказва политически диалог със сепаратистите от Източна Украйна.

Конфликтът в Източна Украйна е взел близо 2600 жертви.

Миналата седмица той премина в нов етап след информации от различни източници за присъствието на руски редовни войски в Украйна, над 1000 войници според НАТО, припомня Франс прес.

Двама матроси са в неизвестност, а осем са спасени, след като вчера проруски сепаратисти подложиха на артилерийски обстрел украински патрулен катер в Азовско море, съобщи говорител на украинската брегова охрана, цитиран от Ройтерс.

"Катерът потъна. Успяхме да спасим осем матроси, след като други катери се притекоха на помощ. Седем от спасените са получили изгаряния или други наранявания. Двама матроси са в неизвестност. Спасителните операции продължават", заяви говорителят Серхий Астахов.

"След анализ на ситуацията смятаме, че атаката е дошла от артилерийска система, но още не знаем откъде е извършен обстрелът", добави той.

Вчера два кораба на украинската брегова охрана бяха подложени на обстрел близо до стратегическото югоизточно пристанище Мариупол, което проруските сепаратисти са посочили като своя следваща цел, отбелязва Франс прес.

Мариупол е разположен на близо 100 км южно от сепаратистката крепост Донецк на брега на Азовско море. Той е стратегически пункт, който свързва руската граница с Крим, посочва БТА.

На един от пътищата към града са разположени бетонни блокове и са изкопани окопи за спиране на евентуално нашествие на танкове на проруски сепаратисти, съобщи журналист на АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
8
 
51
 
! Отговори
тя преди 9 години
кои са тези в Киев? Убийци и престъпници срещу мирни хора -жени , деца...
256
3
 
40
 
! Отговори
Hayvanko преди 9 години
От в4ера руснацате са в контранастапление и тяхната цел е Киев!!!!!
255
4
 
36
 
! Отговори
! преди 9 години
Украйна поиска от ООН глада в страната от 1932-1933 г. да бъде признат за геноцидИзбирателно организирания от комунистическия тоталитарен режим изкуствен глад или Голодомор в Украйна през 1932-1933 г. е причинил смъртта на между 7 и 10 млн. невинни мъже, жени и деца, които по това време представляват около 25% от населението на Украйна, ;(
254
7
 
46
 
! Отговори
333 преди 9 години
ЕДИН КАГЕБЕЕЦ ИЗЛЕЗЕ С ПО- ЗДРАВ РАЗСЪДЪК ОТ ПРЕЗАДОВОЛЕНИТЕ ЗАПАДНИ ***. КАКВИ ЖАЛКИ ВРЕМЕНА ДОЖИВЯХМЕ, РАЗУМЪТ В СВЕТА ДА БЪДЕ СПАСЯВАН ОТ ПОЛКОВНИК ОТ КГБ. КОЛКО Е ПАДНАЛО ИНТЕЛЕКТУАЛНОТО И МОРАЛНОТО НИВО НА СВЕТА.
253
10
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поклон пред Путин!Спасител от новия западен фашизъм!Всички видяхма каква демокрация и зачитане на човешките права донесоха в Либия Ирак Афганистан всички виждаме двойния стандарт на ЕС и НАТО Всички виждаме как Армията в Киев и Газа избива с артилерия хиляди цивилно население но това е антитерористична операция....но когато народа се защитава от армията това са терористи... но когато вътрешните войски при правителството на Янукович не смееха дори да понабият както трябва тези които хвърляха срещу тях коктейли *** те бяха борци за демокрация ...същите борци за демокрация запалиха живи над
252
4
 
43
 
! Отговори
ха..ха преди 9 години
До ДЕМОКРдемократ или ***.... къде е разликата.. в случая.
251
2
 
32
 
! Отговори
Робин Луд преди 9 години
До Наблюдателнаблюдаваш много вярно,приятелю...изцяло съм в твоята наблюдателна посока :)...аре със здраве:)
250
16
 
37
 
! Отговори
ДЕМОКРАТ преди 9 години
При освобождаването на заложниците бяха убити 12 служители на специалните служби и един местен жител. Ранени бяха 810 души, сред които заложници и членове на ФСБ, Министерството на извънредните ситуации, Министерството на вътрешните работи и вътрешните войски.*** ЗА ДА УБИЕ 10 ЧЕЧЕНЦИ ИЗБИВА И ЗАЛОЖНИЦИТ
249
18
 
38
 
! Отговори
ДЕМОКРАТ преди 9 години
НАЙ-ГОЛЕМИЯ ТЕРОРИСТ Е ***.ИЗБИВА ЗАЛОЖНИЦИТЕ НА ТОВА СЪБИТИЕ:Днес се навършват 10 години от трагедията в Беслан, Северна Осетия, където терористи завзеха сградата на местно училище, пише в. Российская газета. На този ден преди десет години първият учебен звънец се превърна в последен за 186 деца и 148 възрастни. 1 септември 2004 г. повече от 1200 деца, родители и учители се озоваха в плен на чеченски терористи.
248
5
 
46
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До Робин Луд: Количество клонинги и платени *** ли визираш :)) Май като гледам повечето симпатизираме на ДНР и ЛНР, и РУСИЯ .... Русия от месеци апелира за мирно решение на въпрос,а и все ООН под давление на САЩ и ревовете на паленцата им не приемат такова решение, а после говорят за мир. Е бах си двуличието. А сега когато опълченците бият фашагите, изведнъж и Парашенко ( дето не искаше да чуе дори за примирие ) започна да говори с един благ такъв гласец за мир и разбирателство ... Смях...
247
3
 
40
 
! Отговори
Робин Луд преди 9 години
До Анонимендо 288....аз не съм особено умен,господине но виж,колко хора мислят като мен...това говори ли ти нещо или ти си имаш строго начертана от господарите ти чертичка,която не трябва да прекрачваш?
246
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 282 , след като сте толкова умен господине и Украйна не иска да се бие и иска мир,защо не свалят това правителство от *** и не стане всичко мирно и кротко?
245
31
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички българи подкрепяме братския славянски украински народ в борбата за национален суверенитет с болшевишкото Зло.
244
3
 
50
 
! Отговори
321 преди 9 години
До кога тази еднопосочна информация. Нека Порошенко докаже , че Русия се бие в Украйна. Само приказки, както със самолета, а после млъкнаха, защото нещата се оказаха други. А в същото време се бомбардират жилищни сгради и училища. Не могат ли да разберат, че изт. Украйна не иска фашисти и бандеровци да ги управляват. Там отиват доброволци от Испания, Франция и др. страни. Това какво говори? Само Меркел и Оланд се правят на не виждащи. Много здраво ги държи САЩ. Дали има защо???
243
1
 
39
 
! Отговори
Н.Петров преди 9 години
Май, руснаците при Путин направиха повече от нас, които сме в ЕС и НАТО , но това съвсем не означава, че съм против ЕС и НАТО ....Въпросът е , защо е така! Всъщност ,класика е , че всеки народ си заслужава управниците !Колкото до агресията , разрушенията са факт, както и кой ги върши.
242
3
 
59
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 9 години
Днес при превземането на Луганското летище са пленени около 200 поляци (може би миротворци, не пишеше какви са да го ***). Това за един ден, преди имаше съобщения за пленени и убити американци, шведи, прибалти... кви са тия там бе да го ***... пазачи на световната правда...И вече е като виц: Киев каза...
241
22
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалко за Украйна, не може сама да се пребори с агресията на Русия. Да се готви скоро и Молдова. Няма отговорни политици на Запад, които да спрат агресора. Тези от БРИКС явно са с първобитно съзнание (бий по-слабия) или са толкова меркантилни, че мислят, че това няма да ги засегне.Дано само новия Хитлер не докара трета световна война.
240
3
 
63
 
! Отговори
кратък и ясен преди 9 години
Украйна не иска да воюва с Русия,господине...братски народи с братска история са те но виж онези *** отвъд океана ,които изляха милиарди за да започне този конфликт...те са главните виновници а също така и шепата фашисти от майдана с джобове препълнени от европейско и американско злато,продали майките си ,озлочестили сестрите си..те са виновниците...затова Украйна не иска да тръгне на война ...защото помнят всички как са били рамо до рамо през Втората Световна...ама отде акъл да разбереш...
239
7
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна е страна с 45 милионно население. Ако 1000 руски войници обръщат хода на военните действия, представете си какво ще стане ако влязат 100 000. Крайно време е да се осъзнаят и да спрат с насилието за да не се стигне и до там.
238
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Симо, ами те преди време и френските командоси бяха минали границата и не разбрали, че стигнали до средата на България... значи стават такива неща :)