ЕС изглежда готов да се простреля в крака, бавейки "Южен поток"

Забавянето е по политически причини, твърди Газпром
Обновена: 2 сеп 2014 15:41 | 2 сеп 2014 14:56, Елка Василева
150
ЕС изглежда готов да се простреля в крака, бавейки "Южен поток"
Снимка: Reuters

Европейската комисия "се опитва да забави изпълнението на проекта "Южен поток" въз основа на строго политически съображения. Такова мнение изразява говорителят на Газпром Сергей Куприянов в писмо, публикувано днес във в. "Файненшъл таймс", предаде ИТАР-ТАСС.

Писмото е изпратено в отговор на статия в изданието на журналиста Гай Чазан (от 24 август), който нарече "Южен поток" празна надежда и написа, че бъдещето на проекта изглежда все по-мрачно.

Куприянов изразява несъгласие с тези твърдения и изтъква, че решението за "Южен поток" е взето въз основа на прецизна икономическа и търговска оценка.

Още по темата

"Засега ЕС изглежда готов да се простреля в крака, блокирайки проекта, който ще увеличи енергийната сигурност и ще помогне на Европа да удовлетвори нарастващата нужда от внос на енергия, без разходи за европейските данъкоплатци. Аз обаче се надявам, че търговската логика, за която говори г-н Чазан, ще възтържествува", пише говорителят на Газпром.

В писмото си той отправя следното предупреждение: "За разлика от северните страни членки на ЕС, които са облагодетелствани от повишената сигурност на доставките през "Северен поток", югоизточните европейски държави все още не разполагат с алтернативен маршрут за доставки на газ. Разходите за модернизация на украинската транзитна система се оценяват на цели 19,5 милиарда долара и все още няма да бъде премахнат рискът при транзит".

Според Куприянов "Южен поток" ще направи това на по-ниска цена. Проектът по думите му се ползва с търговската подкрепа на водещи европейски компании и участващите страни, които приветстваха алтернативен маршрут и източник на инвестиции в икономики, засегнати от криза. Всичко това сочи здрава бизнес логика, аргументира се говорителят на Газпром.

В статията си Гай Чазан бе изразил съмнения около търговската логика на "Южен поток". Според автора проектът винаги е бил движен повече от политиката, отколкото от бизнеса, и тъй като търсенето на газ в Европа е все още слабо – отчасти заради големия скок на възобновяемите енергийни източници и евтините въглища от САЩ - газопроводът дори може да не е нужен на Газпром.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
8
 
7
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Трябва ЮП да се замрази.Стига руски колонизатори!Преди месеци Кипър откри огромни залежи на газ готови да захранят половин Европа.Турция има 4-5 доставчика и постига ниска газова цена .Тия дето разравят че само Русия има газ да си гледат работата.
92
4
 
14
 
! Отговори
В БЪЛГАРИЯ преди 9 години
има 8 милиона РУСОФИЛИ и 1000 русофоби. Но добре платени...
91
0
 
5
 
! Отговори
ПЕШО ШЕВРОНА преди 9 години
НЕ СЕ КОРКАЙТЕ СКОРО И У НАС ЩЕ ВАДИМ ГАЗБОГ ДА Я ПРОСТИ ЮЖНАТА ПТИЧКА ОТЛЕТЯ ЗА СИБИР
90
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък като гледам с какво брутално настървение Газпромаджиите напират и натискат да се строи Патока и си викам кой ли има повече келепир от него ?Европа или газовите олигарси ?
89
2
 
8
 
! Отговори
ЗАГРИЖЕН преди 9 години
Не е прав говорителя на ГАЗПРОМ! Северните страни, тези които най-много натискат да не се строи "Южен поток" са си осигурили газта от Русия! България специално си прострелва главата , а не краката, ако не се построи тази тръба! В Украйна скоро няма да има успокоение, освен това, ако ситнът на Джо Байден вземе тръбите в Украйна, Русия твърдо ще врътне кранчето и ние единствено ще можем да доставяме от Турция и ще и свирим! А, не ще внасяме газ от Космоса, така таза Плевнята, той разбира от газове
88
4
 
5
 
! Отговори
НЕ Е ЗАДЪ:ЖИТЕЛНО преди 9 години
който не обича РУСИЯ да обича САЩ. Обаче е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НАДУПЕН на ЗАПАД
87
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам защо глупавите Русофили си мислят, че като не обичам Русия трябва задължително да обичам САЩ.
86
3
 
5
 
! Отговори
НА БАЙДЕН СИНЧЕТО преди 9 години
как се гласеше само да става шеф на ШИСТОВИТЕ НАХОДИЩА В СЛАВЯНСК. Де късмет да се беше появил малко по-рано с кирка на рамо да копае там. СТРЕЛКОВ щеше да го отстреля като яребица. Сега като видяха дебелия ВИП УСА гостите-съветници не смеят да излязат извън КИЕВ. Щото там в ДОНБАС стрелят още с противотанкови пушки от 2 световна 14.5 мм, дето бие на 2 км и прави дупка в БТРа. Що УСА съветници там ги ПОСЪВЕТВАХА да не си пъхат гагите в УКРАЙНА
85
3
 
1
 
! Отговори
Ако САЩ доставят преди 9 години
до БГ КОЛОНИЯТА УСА демократска ГАЗ по 200$ франко ставам веднага УСА ФЕН. Дотогава не ме бройте и ги смятайте за УСА-то за НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЛЪЖЦИ И КРАДЦИ
84
4
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Добре де, драги путинчанци, кажете каква ще ни бъде цената на газта - ако е 300 долара вместо сегашните 500 и отгоре се съгласявам. Вие сте навити да ви *** като топлофикация - хем нейните тръби минават през вас, хем им плащате за това, хем им плащате за монтажа, а накрая ви дерат и с цената. Плащате даже, че ви отчитат веднъж годишно
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Chugunite pak pochnaha s "otravianeto" na dobrudza :)Nqma nikakvi otravianiq be chukove , vsichko e propaganda da ne se dobiva v BG
82
5
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Да речем - правим Южния поток, идват руските "спецове" по газта - поддръжката е разбира се тяхна, за нас остава да им осигуряваме водката (това ще е развитието на Северна България), а ние (данъкоплатците) се вътрим 3 ли 4 млрд, не получаваме транзитна такса 30! години, като междувременно си плащаме заема ежегодно. Цената на газта остава същата или по почина на социалното правителство на Орешарски я намаляват с 4 долара на 1000 кубика.
81
4
 
4
 
! Отговори
Азъ преди 9 години
Дон Биберон ти си пълен ***, ***, шизофреник, *** и още кво ли не. Влезъл във хамерикански филм дето само гърми умира и още изрощити. Тебе търви ще те затрият и американци и европейци и руснаци. *** ***.
80
3
 
5
 
! Отговори
Виц преди 9 години
Обама пита *** може ли да играе шах ?Защото в първо време първо мести после мисли.*** му отговорил че може..Тогава Обама го попитал може ли да му направи рукада на $ашаците...ха..ха
79
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма как да обичаш някоя страна ако взаимоотношенията са като с Русия. Направете това иначе ви спираме еди какво си. Те не случайно са ни направили толкова зависими от тях за да може да спират различни неща ако не ги обичаме. Направо голяма обич ме тресе към Русия.
78
2
 
4
 
! Отговори
до ПЕШКО преди 9 години
Теб и Айнщайн не може да те убеди. Е все пак трябва малко насрещно движение с ГЛАВНИЯ МОЗЪК. Някои неща са безсмислени. По-добре си лакирай ноктите
77
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Логиката на Русофилите е - "Трябва да обичаме Русия, защото зимата ще ни спре газа" *** червеите.
76
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русофоб ли съм ако не харесвам Русия заради политиката спрямо съседите и?
75
5
 
5
 
! Отговори
Азъ преди 9 години
До всички дръскаци, дришльовци и американски ***. Отговорете ми на въпросите : Какво ще стане с нас през зимата като спрат газовите доставки заради крадливите украинци? Какво ще стане с Добруджа след като се замърси от добива на шистов газ? Кой ще дойде да добива този газ? Къде ще отиват тези приходи, данъци, разходи за консултантски договори? има други въпроси. Ако отговорите разумно и с аргументи веднага ви се извинявам.
74
4
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Хайде и КРАСАВИЦАТАами давай, убеди ни защо да го строим този Южен Поток. Да видим има ли въобще смислен аргумент освен "заобикалянето на Украйна"