Путин можел да превземе Украйна за две седмици

Намекнал пред Барозу, че може да стигне дотам, ако ЕС засили санкциите срещу Русия
Обновена: 2 сеп 2014 14:21 | 2 сеп 2014 09:24, Александър Попов
410
Путин можел да превземе Украйна за две седмици
Снимка: Reuters

Изявление на руския президент Владимир Путин, че може да превземе Киев до две седмици, ако пожелае, е изведено на първа страница на британския вестник "Дейли телеграф".

Путин се похвалил пред европейски лидери, че войските му могат да пометат Киев за две седмици, пред председателя на Европейската комисия Жозе Барозу в разговор за украинската криза, намеквайки, че може да се стигне дотам, ако ЕС засили санкциите срещу Русия, пише "Телеграф", като се позовава на италианския вестник "Република".

Още по темата
Барозу уведомил колегите си за казаното от Путин на срещата на върха на ЕС през уикенда.

"Телеграф" се спира и на обявеното от НАТО създаване на сили за бързо реагиране, които ще могат да достигат всяка точка от Източна Европа до 48 часа. Вестникът цитира генералния секретар на пакта Андерс Фог Расмусен, че НАТО е изправена пред множество кризи по южната и източните си граници, които могат да избухнат по всяко време. Очаква се новите сили да бъдат одобрени на срещата на високо равнище на пакта в Уелс.

Високопоставен служител на Алианса е заявил, че съюзниците ще командват новите сили на ротационен принцип, а в Източна Европа ще бъдат струпани запаси от муниции и военна екипировка. Очаква се да бъде увеличен и броят на военните учения, които да направят очевиден ангажимента на НАТО към колективната отбрана и готовността й да защити всичките си 28 членове от агресия, пише в. "Ню Йорк таймс".

"Тази среща на високо равнище е много важна, защото Русия реши, че може да промени със сила границите на суверенна европейска страна, и това се случва не особено далеч от границите на НАТО", цитира изданието изявление на естонския премиер Таави Рийвас.

Вестникът се спира и на мнението на генерал Джеймс Ставридис, според когото най-голямата ирония е, че НАТО - най-лошият кошмар на Путин, е отново енергизирана, отново засилена вследствие на тактическите действия на руския президент.

Алиансът не е посочил Русия като заплахата, срещу която ще бъде създадена новата сила за бързо реагиране. Разполагането й със сигурност ще бъде сметнато за предизвикателство от Кремъл, подчертава в. "Индипендънт".

"Играта е много притеснителна и може да стане истинска катастрофа за Европа", казва в публикувано от в. "Фигаро" интервю Елен Карер д'Анкос, постоянен председател на Френската академия на науките и специалистка по Русия.

"Путин и Порошенко вече не могат да се спрат", смята тя.

Украинският президент Петро Порошенко "играе същата игра като на тези, които забраниха на рускоговорящите в региона да говорят на своя език - решение, което доведе до революционен процес и даде на Владимир Путин възможността да заграби Крим", смята експертката.

Путин знае прекрасно, че изпращането на наемници и войници без униформа в Украйна е незаконно, но е убеден, че същото правят САЩ в момента в други конфликти и оспорва обвиненията срещу Русия, смята Карер д'Анкос.

"Ако не беше трагично, битката между Русия и Украйна щеше да прилича на битка между момчета, които не могат да се спрат. Руснаците са унизени от санкциите, наложени им от Европа, и смятат страната си за жертва на арогантността на европейските страни и САЩ", допълва Елен Карер д'Анкос.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нервозитета на кремълската клика преминава в открито озлобление !...а това е лош съветник.
237
11
 
3
 
! Отговори
БAС преди 9 години
Aрхaнгеле, ти ли си оня дудук, който предлaгa Бaс, че Укрaйнa нямaло дa влезе в НAТО и ЕС? Стигa дрънкa простотии, aми излез от aнонимност, че дa се обзaложим щом си толковa " убеден"! Държaвaтa ни си е ДОБРЕ, сaмо вие руските aгенти лaете небивaлици мишоци недни!
236
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво? Ние като сме в ЕС и нато да не сме цъфнали?И ни е виновен ЕС, а не *** и ДС, които, в мерака си да не загубят кокала, разсипаха всичко? ЕС ли доведе бухалкаджиите, ЕС ли създаде и закрепи ***, ВИС, СИК и кой ли не? ЕС ли съсипа заводите и ги продаде за жълти стотинки? В Чехия направиха лустрация, ние - не. Е, виж те къде са и къде сме ние :))))))))))))
235
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До riikтипичен рублофил, все още мислиш че има СССР
234
2
 
15
 
! Отговори
АРХАНГЕЛдо267 Бас преди 9 години
И какво? Ние като сме в ЕС и нато да не сме цъфнали? Вървим към тотален разпад на нация и държава, ядем немски салами от кости и перушина, хубавите ни момичета станаха *** и прислужници на запад, индустрия, образование, здравеопазване и армия са сринати, *** са над 1.2 млн. пенсионерите не могат тока си да платят и т.н. Харесва ли ти?
233
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До riikТи тия числа ги нямаш за нищо. Ако кажеш сега, че си 120% сигурен, ще ме смаеш!
232
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Берлин С тази разлика, че тук става върпос за една нация, една религия и един език. Понеже си много информиран, нека ти кажа,че аз работя с "украинци" от десетилетия. НИКОЙ от тях не говори на измисления украински, говорят само и единствено на руски. После, България е била държава много преди турците да започнат да си връзват шалварите,така че земите тук СА изконно български, не турски. Трето, що па така не разсъждаваше за Косово?!...Или Македония?
231
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
:)С невидимата армия на Путин може да се стигне за един ден и до Лондон! Щотландия ако има нужда - Путин ще помага!
230
6
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
изтриха ми един коментар - в него казвах, че няма общо между Луганск и Шотландия. Луганска е административна област, няма как да направиш референдум за отделяне на административна област и това да се приема за нормално и законно
229
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** в атака!!!
228
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименБедна, но със стратегижеска граница с Русия !!! те пари им наливат само и само да провокират Русия, та после да го играят жални за защитата на НАТО от руския деспот ... ако искаха да се справят с тия главорези от десен сектор правителството и Прошленко отдавна да са ги изтрили, не са чак толкова трудни. Обаче юнаците си вършат екстра работата, за която им е платено( направиха си преврата, сега колят и бесят и чакат да изригне конфликт та да реват помагайте братя Хамериканоси...
227
0
 
2
 
! Отговори
yan преди 9 години
До ВескоИ къде ще ходи през България? В девета глуха? Ако се стигне до война пътят му е Полша, Чехия, Германия, Франция. Ама се съмнявам. По-скоро ще ги стопли от разстояние. А при нас ще дойде радиацията.
226
1
 
9
 
! Отговори
riik преди 9 години
Aз не могa дa рaзберa зaщо се впрягaте нa глупости. Нещaтa сa ясни от еднaтa стрaнa стоят 5 милярдa нaселеное с нaд 80% от ресурсите нa светa, a от другaтa 1 милярд с около 10% ресурси. Искaйa дa сложaт ръкa нa ресурси нa СССР, русснaците ясно им покaзвaт, че товa нямa дa стaне и повеждaт войнa зa зaщитa нa целия техен лaгер. Зaпъдaт усещa, че светa му се изтървa и се опитвa дa го зaдържи, ясно му е че aко не се бори с лидерa нa другия лaгер зaгивa.
225
0
 
4
 
! Отговори
До 260 преди 9 години
До жеко... по скоро 2 дена и киев ще бъде руиниИ теб това май много те радва, така ли???
224
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хохохоооо...Путин накара гейовете сами да си говорят.Вече започнаха и на войници да си играят.На тавана имам една пушка,с която навремето се стреляхме с фунийки.Мога да я дам лично на Барозу.
223
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е по- велик от Худини!Никой не успявал да направи 15 000 армия заедно с танкове и въоръжение невидима! А Путин успя! И то толкова добре че все още никой не може да я намери!
222
7
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Освен това щатски военни така и не са идентифицирани, колкото и путинчанци да говорят за тях все едно офицерският състав е американски. Да не говорим за еврогейската риторика, която е смешна и жалка, при положение, че великата Рассия с необятната руска земля има по-слаба икономика, а 13% от населението живее под прага на бедността
221
13
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Това, което се случва в Украйна, е все едно помаците в югоизточна България да скочат на оръжие и да завладеят Кърджали, Хасково, Елхово и т.н., обявявайки независими новотурски републики. А Анкара да изпраща тайно в България турски войски, които да подкрепят помашките сепаратисти. През това време в съседските държави да коментират, че това са си изконни турски територии, защото през 500 от последните 650 години са били част от Османската империя, а Ердоган е истински мъж и велик политик. :)))))
220
4
 
1
 
! Отговори
БAС преди 9 години
262 Излез от aнонимност и дa се обзaложим ПУБЛИЧНО НA КAКВAТО СУМA КAЖЕШ в Евро или Долaри! Ти тврдиш, че Укрaйнa " нaмaло" дa влезе в НAТО и ЕС, A AЗ ТОЧНО ОБРAТНОТО, ЧЕ БЪРЗО ЩЕ СТAНЕ ЧAСТ ОТ ТЯХ! Хaйде посочи aдрес, ЕГН и име и дa се обзaложим мишок!
219
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И България е била вилает в Османската империя, което не попречи на руски войски да навлязат и да я освободят.