Путин можел да превземе Украйна за две седмици

Намекнал пред Барозу, че може да стигне дотам, ако ЕС засили санкциите срещу Русия
Обновена: 2 сеп 2014 14:21 | 2 сеп 2014 09:24, Александър Попов
410
Путин можел да превземе Украйна за две седмици
Снимка: Reuters

Изявление на руския президент Владимир Путин, че може да превземе Киев до две седмици, ако пожелае, е изведено на първа страница на британския вестник "Дейли телеграф".

Путин се похвалил пред европейски лидери, че войските му могат да пометат Киев за две седмици, пред председателя на Европейската комисия Жозе Барозу в разговор за украинската криза, намеквайки, че може да се стигне дотам, ако ЕС засили санкциите срещу Русия, пише "Телеграф", като се позовава на италианския вестник "Република".

Още по темата
Барозу уведомил колегите си за казаното от Путин на срещата на върха на ЕС през уикенда.

"Телеграф" се спира и на обявеното от НАТО създаване на сили за бързо реагиране, които ще могат да достигат всяка точка от Източна Европа до 48 часа. Вестникът цитира генералния секретар на пакта Андерс Фог Расмусен, че НАТО е изправена пред множество кризи по южната и източните си граници, които могат да избухнат по всяко време. Очаква се новите сили да бъдат одобрени на срещата на високо равнище на пакта в Уелс.

Високопоставен служител на Алианса е заявил, че съюзниците ще командват новите сили на ротационен принцип, а в Източна Европа ще бъдат струпани запаси от муниции и военна екипировка. Очаква се да бъде увеличен и броят на военните учения, които да направят очевиден ангажимента на НАТО към колективната отбрана и готовността й да защити всичките си 28 членове от агресия, пише в. "Ню Йорк таймс".

"Тази среща на високо равнище е много важна, защото Русия реши, че може да промени със сила границите на суверенна европейска страна, и това се случва не особено далеч от границите на НАТО", цитира изданието изявление на естонския премиер Таави Рийвас.

Вестникът се спира и на мнението на генерал Джеймс Ставридис, според когото най-голямата ирония е, че НАТО - най-лошият кошмар на Путин, е отново енергизирана, отново засилена вследствие на тактическите действия на руския президент.

Алиансът не е посочил Русия като заплахата, срещу която ще бъде създадена новата сила за бързо реагиране. Разполагането й със сигурност ще бъде сметнато за предизвикателство от Кремъл, подчертава в. "Индипендънт".

"Играта е много притеснителна и може да стане истинска катастрофа за Европа", казва в публикувано от в. "Фигаро" интервю Елен Карер д'Анкос, постоянен председател на Френската академия на науките и специалистка по Русия.

"Путин и Порошенко вече не могат да се спрат", смята тя.

Украинският президент Петро Порошенко "играе същата игра като на тези, които забраниха на рускоговорящите в региона да говорят на своя език - решение, което доведе до революционен процес и даде на Владимир Путин възможността да заграби Крим", смята експертката.

Путин знае прекрасно, че изпращането на наемници и войници без униформа в Украйна е незаконно, но е убеден, че същото правят САЩ в момента в други конфликти и оспорва обвиненията срещу Русия, смята Карер д'Анкос.

"Ако не беше трагично, битката между Русия и Украйна щеше да прилича на битка между момчета, които не могат да се спрат. Руснаците са унизени от санкциите, наложени им от Европа, и смятат страната си за жертва на арогантността на европейските страни и САЩ", допълва Елен Карер д'Анкос.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
3
 
19
 
! Отговори
такааа преди 9 години
С косово, нато направи прецедент. Така че сега изобщо нямат право да недоволстват срещу Русия. Те са в пълното сиоснование да си правят каквото си поискат, още повече че там има милиони руснаци и те няма да приемат страната им да бъде плацдарм на сащ.
257
0
 
8
 
! Отговори
асен преди 9 години
ей 302 АНОНИМЕН по твоя принцип в Гърция ,Турция ,Югославия и донякъде Румъния си "ИЗЧИСТИХА" българите След 1913 и 1918 година Я се запитай имаш ли прадядо и къде е воювал *** сине
256
3
 
11
 
! Отговори
ген.Гурко преди 9 години
Точно две седмици.За 3 дена изриват всичко и после седмица и половина парти..
255
7
 
25
 
! Отговори
ФСБ преди 9 години
Новороссия скоро ще е факт, а Евразийският икономически съюз вече си набира скорост. Украинците ако се вдигнат и пометат тая Майданска *** всичко ще се оправи там. А ние ако имаме малко мозък ще се ориентираме към този съюз! МАЛКА поправка към статията цитирам главнокомандващият на руските ВВС ген. Виктор Бондарев РУСКИТЕ ТАНКОВЕ МОГАТ ДА СТИГНАТ БЕЗ СЪПРОТИВА ДО КИЕВ ЗА ДВА ДЕНА...Какви две седмици, какви пет лева, каква Нова Година???
254
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Georgi2 часа за да са пияни и под масата ли им трябват? вече е 11 и половина - те от 3 часа са мъртво пияни!!!!
253
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента Украйна е най-острият проблем в света, може да доведе до 3те световна война която да затрие целия свят. Ако Путин наиситна е казал това (а неговите изказвания и на Лавров са категорично в обратния смисъл) това щеше да е на първа страница на всички медии. Защо само парцала дейли телеграф го публикува? Пълни измислици и пропаганда да насъскват хората. Този вестник май през първата световна е публикувал че българите са отворили концлгери за сърби са задушили 200 хил в газови камери
252
1
 
1
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Kvi 2 sedmici po skoro 2 chasa.Samo deto naduhanite v BG voivodi na masa si mislqt che kato celuvat duparkata na bombama shte oturvat kojata ot Rusia.
251
10
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
А Рассия какво донесе на Грузия, Чечня, Афганистан, Монголия, сега на Украйна? Защо демократът Путин не направи референдуми в 22-те автономни области във федерацията? Кои са тия висши американски военни?
250
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НФБКато испанеца в Киев ли? Дето се оказа, че си е бил в Испания като от ****ин ТВ му сложиха думи в устата!!!!
249
0
 
6
 
! Отговори
асен преди 9 години
хей политиканите, като толкова знаете я кажете чии фирми са арендатори на украинска земя,чии фирми се напъват да вземат без пари /на безценица/ газопроводите и нефтопроводите в Украйна и от какво са милиардите на порошенко и в кои банки го "стиска чепика" ква работа имат в черно море модерните щатски крайцери и тям подобни руската история вече я чуха, и не забравяйте , в този район има стотици хиляди българи, готови ли сте за толкова бежанци?
248
3
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До НФБзначи ти съвсем сериозно предлагаш една държава да бъде разделена, за да не се сърди добрият чичко Путинчанин? Като говориш за петрол и ресурси, да не би пък всъщност добрият чичко ПУтинчанин да иска да се докопа до ресурсите в Донецк? Защо пък да не е най-добре просто да приеме цялото население от Донецк и Луганск в Рассия, щом е такъв зор, ами ще воюва за територии?
247
5
 
15
 
! Отговори
KGB преди 9 години
За всички, които си мислеха, че Русия вече е бита карта...За всички, които мислеха, че пияницата Елцин и *** Горбачов са си свършили работата...Напълнихте гащите май А? И ще става още по-"храшо" няма ЕС няма НАТО няма УСА няма такива филми. Мечо си беше в бърлогата тих и кротък зимен сън, ръчкахте го с пръчка, мятахте камъни ама сега ще има меча прегръдка и *** в лицето! В офиса на Прошленко в Киев вече замириса на WC сега стойте и гледайте сеира другари! МАЧКАЙ В.В ПУТИН да се знае!!!
246
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Превзема се с бой, а ако руснаците влязат в Украйна няма да има бой - украинската армия ще сложи веднага оръжие освен ако марципаненият крал не обещае на всеки войник по 5 марципанчета ако дадат живота си за евроценностите и синчето на Джо Байдън.
245
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 292Селчо нали много ревяхте как американците се намесвали в политиката на суверенни държави? А ТОВА КАКВО Е БЕ СЕЛЧО??????
244
1
 
11
 
! Отговори
---- преди 9 години
Америка не спира да прави проблеми по целия свят.
243
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама гоуеми експерти станахте всички. Я си спомнете кога започна хиперинфлацията на рублата - с военните действия в Грузия. И от тогава само се закопава. Джуджето се е изприщило, защото се оказа, че нищо не зависи от него и всички намериха алтернатива на това което им трябва. Германия и Франция прекратяват всякакви ядрени електроцентрали, направиха десетки превозни средства, който практически не разчитат на горива и кремъското селянче издивя. Кое не разбрахте?
242
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е стига вадихте думите от контекста на изречението!А пък и по принцип си е прав Путин,ако реши да действа както си му е реда по суша,въздух и море за няколко дни е матирал Украйна и то според натовски анализи,пък и да не говорим че половината украйнска армия ще откаже да се бие срещу русия или ще дезертира на тяхна страна,а една трета от населението ще посрещне руските войски като освободители от фашистите!
241
0
 
7
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До БAСТи на тая *** ,добре ли викаш??????? Явно е крайно време да спреш тревата,че се излагаш с писанията си
240
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НФБКАК Е ВАВ ПСИХОТО ? ПРЕДАЙ ПОЗДРАВИ НА ТАВАРИШ ВОЛЕН.
239
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви две седмици, Путин просто е дипломатичен и прави жест към Украйна с това изказване. Едва ли и 2 дни ще удържи украинската армия ако руснаците влязат, най вероятно изобщо няма да има съпротива а уракинците сами ще арестувата натовските наемници и инструктори и ще ги предадат на руснаците.