25 години след падането на стената в Берлин – различията остават

Заплатите в западната част на страната възлизат на ?3094, докато на Изток са по ?2317
3 окт 2014 21:46, Бойчо Попов
71
25 години след падането на стената в Берлин – различията остават
Снимка: Ройтерс

Цели 25 години след падането на стената в Берлин и 24 години след обединението на ФРГ с ГДР различията между двете части на страната остават. И то не само по отношение на икономиката, но и в чувствата към самото събитие.

Според анкета на Infratest dimap около 75 на сто от източногерманците оценяват обединението като положително събитие. В Западна Германия обаче само по-малко от половината (48%) виждат в него повече положителни, отколкото отрицателни страни, предава DPA.

На изток има твърде малко „процъфтяващи райони". Икономическата мощ в източната част на страната е с една трета по-малка от нивото на провинциите в западната част на Германия. От известно време разликата се затваря с все по-бавно темпо.

Но и това не е всичко – източноевропейците печелят доста по-малко. Средностатистическото възнаграждение в западната част на страната възлиза на 3094 евро на месец, докато на Изток то е 2317 евро.

По отношение на нивото на безработицата обаче разликата се топи. В Източна Германия то е на най-ниското ниво от 1991 г. насам. Въпреки това безработицата там е 9,1 на сто, докато на Запад възлиза на 5,8 на сто.

В едно икономическо отношение обаче Изтокът има предимство. Благодарение на факта, че там хората започваха по-рано кариерата си, сега пенсиите са по-високи. Според последните данни средностатистическите пенсии в Източна Германия възлизат на 1096 евро за мъжете и 755 евро за жените. В западната част сумите са съответно 1003 евро за мъжете и 512 евро за жените.

Въпреки това обаче състоянието на средностатистическия източногерманец е наполовина по-малко от това на западногерманеца. Докато пълнолетните жители на Запада разполагат с около 94 хил. евро, източногерманците имат средно по около 41 хил. евро. Средната стойност на използваната недвижима собственост възлиза на 151 хил. евро на Запад и само на 88 хил. евро в източната част на страната.

Различия има и по отношение на ифраструктурата. Източногерманските улици са по-опасни, а особено опасни според статистиката са тези в Бранденбург. През 2013 г. вследствие на катастрофи там са починали 69 германци на 1 млн. жители, а в друга източногерманска провинция – Саксония-Анхалт, делът е бил 61 на 1 млн. Средностатистическият показател за Германия е 41 починали на 1 млн. жители.

Берлинската стена служи за граница между Западен Берлин и ГДР от 13 август 1961 г. до 9 ноември 1989 г. На 3 октомври 1990 г. Германската демократична република престава да съществува. 

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
3
 
! Отговори
Яница преди 9 години
И така 25 години по-къно от онаэи Европа эа която СЪБАРЯХА стената не се получи нищо!!! Не помогнаха и опитите эа фалшифициране на събитията преэ 1989 г.!!! Става дума преди всичко эа периода октомври-декември 1989 г., когато по эаповед на Горбачов, (най-жалката фигура в историята на СССР, Русия и Иэточна Европа и неговата перестройка) бяха иэвършени ПРЕВРАТИ във всички социалистически страни, включително и в Българя!!!
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Stava duma za brutni zaplati. Izvajda se pose 20 %osigurovki. Ama nali triabva da se pishat grumki zaglavia..
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе сидни,разбрахме че си най добре, айде изчезвай
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вижте разликата между видинско монтанско и софия , каква германия какви 5 лева
46
2
 
2
 
! Отговори
до атакист преди 9 години
какво става с бялата златка, ще ходи ли по екзотични плажове и скъпи парижки хотели
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами да не сте правили война бе!Ние ви победихме и още ви пати главата. Поздрави от най добрата страна за живеене в СВЕТОВНАТА КЛАСАЦИЯ за 4ти пореден път и 2014, класация която се прави всяка година по BLI индекс - доходи 10% по високи от Американските здравна система пенсионна, 85 години средна продължителност. На първо място по СТАНДАРТ НА ЖИВОТ!!поздрави от сидни ав$$тралия
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До BBisPedalНякой не си е взел лекарствата май а?
43
3
 
8
 
! Отговори
льжата преди 9 години
Разлика има но тя се компенсира сцените.На запад всичко е поскьпо.Давам като пример наемите на квартирите
42
7
 
5
 
! Отговори
Отмъщението преди 9 години
Ми да ! Всичко се води от ОТМЪЩЕНИЕТО ,,Че източната част е била в СИВ.Така отмъщават и на България - ниски заплати, смъртоносни условия на работа , нечовешки робски отношения и невиждана експлоатация !" Геноцит !До кога ?
41
1
 
6
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Не е хубаво да се гледа в чуждото канче.Кой какво си е надробил,това ще сърба!
40
6
 
2
 
! Отговори
до Ани преди 9 години
Абсолютно съм съгласен - благодатна почва за развитие на простаци и атакисти. Най-вече за безгръначни хора.
39
2
 
13
 
! Отговори
? преди 9 години
Това ли им е проблемът на източногерманците?!: ) Около 1000 ? разлика. Логично е, все пак живяха в соц. лагера, трудно се стига западния стандарт, но и България беше соц. страна, а днес е в катастрофа. ....Заплащането е в пъти по-ниско, а и човек няма избор. Всъщност бъгарите още живеем в онзи строй като манталитет и начин на мислене. Затова сме толкова зле.
38
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе плюят някои соца,вярно имаше глупости,но цените бяха идеални!А днес сме ги стигнали германците по цени,а източните им заплати на нас ни изглеждат западни.
37
8
 
6
 
! Отговори
Petar, NY преди 9 години
Тия пари преди или след данук са? Щото ако са преди много кофти.
36
9
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Тервели защо си приравняваме цените с Германия но не и заплатите?-------------- Сериозно ли питаш? Ти *** ли си?
35
20
 
17
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Разликите във възнаграждението между източна и западна Германия може много лесно да се обясни. Продуктивността на работещите в източна Германия е с около 25% по-ниска от тази в западната част. Това не е измислица , а доказан статистически факт.По отношение на заплатите в Б-я може да се твърди същото. Разликата е около 10 към 1 защото в Б-я се работи 10 пъти по-малко, или другояче казано, ние българите сме 10 пъти по-мързеливи.
34
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То ясно като бял ден, че където е минал комунизма и за 1 месец той е оставил незаличими следи за следващите 1000 години. Вероятно след 1000 години в Германия вече няма да има видима разлика между изтока и запада.
33
10
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ МАЧКА преди 9 години
skandalno.net
32
7
 
11
 
! Отговори
хммм преди 9 години
това е точно третата ми година във тая фирма, казва се Хоерко за поправяне на компютри, в цяла Германия е. Човека който е отговорен за нашата работа е вече 8 години тук, а общо от 15 се занимава с компютри професионално, заплатата му е 2600. Поправи ме ако греша с нещо но пак е по-малко. Никой от познатите ми не взима над това, нямам сметка да лъжа, но статията хич не е правилна...
31
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз не знам в какви филми си влязъл Бойчо, каква е тая средна заплата от 3000 евро? Моята е 1800 и едва ми стига, при положение че съм в центъра на Мюнхен и работя с компютри. Вярно на 24 години съм още------за да стигнеш заплата от 3000 ойро ще трябва да градиш кариера най-малко 3 години и ядеш много леб дотогава.