ООН и ОССЕ призоваха за спиране на бойните действия в Украйна

Центърът на Донецк беше подложен на артилерийски обстрел
3 окт 2014 09:45, Елка Василева
15
ООН и ОССЕ призоваха за спиране на бойните действия в Украйна
Снимка: Reuters

Възобновяването на пълномащабни бойни действия в Украйна може да доведе до катастрофа не само в страната, а в целия регион, предупреди генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, цитиран от ТАСС.

Центърът на Донецк - града, крепост на проруските сепаратисти в Източна Украйна, вчера за първи път беше подложен на артилерийски обстрел след подписването на примирието на 5 септември в Минск.

При артилерийския обстрел е загинал представителят  на Международния комитет на Червения кръст Лоран Етиен, швейцарски гражданин. Това беше съобщено от местните власти.

В местната милиция до снощи бяха постъпили шест съобщения за падане на снаряди в центъра на града. Предишният ден при артилерийски обстрел загинаха 10 цивилни в предградията на Донецк, недалеч от контролираното от украинската армия летище.

"Връщането към пълномащабни бойни действия може да предизвика катастрофа в Украйна, в региона и отвъд него", се казва в изявление на Бан Ки Мун. Той призова всички страни "строго да се придържат към задълженията си в рамките на споразумението от Минск от 19 септември с цел бързо постигане на примирие".

Генералният секретар на ООН подчерта необходимостта "да се удвоят политическите и дипломатически усилия за постигането на тази цел".

От своя страна председателят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), президентът на Швейцария Дидие Буркхалтер, призова всички страни по конфликта в Украйна да спрат бойните действия и да спазват примирието, предаде ТАСС.

"Обезпокоени сме от новите тревожни събития. Споразумението за прекратяване на огъня е реална възможност за деескалация на конфликта и застрашаването на този шанс е безотговорно", се казва в изявление на Буркхалтер.

Той призова "незабавно да се прекратят бойните действия и строго да се съблюдава режимът на прекратяване на огъня, както и да се изпълняват мерките, договорени на срещата в Минск на 19 септември".

Буркхалтер заяви, че е "потресен от убийството на десет души при обстрел на училище в Донецк и от смъртта на служител на Международния комитет на Червения кръст".

Необходимо е "да се гарантира сигурността на хуманитарните работници и на цивилното население в съответствие с нормите на международното право", заяви председателят на ОССЕ. Той отбеляза, че работата на хуманитарните организации сега е много важна, особено в условията на наближаваща зима, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако хората бяха загинали от 'сепаратистки' обстрел, лелеее, каква олелия щеше да настане - ще има "подкрепяните от Русия т.нар. опълченци избиха ..." А сега - "при артилерийски обстрел загинаха цивилни хора..." Кажете бе, КОЙ изстрелва снарядите да падат в центъра на Добецк и да убиват мирни хора, какво мълчите като мушмули?Сигурен съм, че не *** мълчи, а всички западни медии...
5
1
 
8
 
! Отговори
as преди 9 години
Новината е от 1,10,14г. И е стреляно срещу Училище в първия учебен ден. Това на снимката е училищен автобус.Вчера летището е превзето.
4
3
 
25
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
МЕЖДУНАРОДЕН СЪД ЗА ПОРОШЕНКО И МИНИСТРИИЗВЪРШЕН БЕ ГЕНОЦИД И ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ В НОВОРУСИЯПОРОШЕНКА НА СЪД КАКТО СТАНА С МИЛОШЕВИЧ ИЛИ САЩ И ЗАПАДА ОТНОВО ДЕМОНСТРИРАТ ДВОЙНИ СТАНДАРТИ
3
3
 
37
 
! Отговори
До 2 преди 9 години
Как КОЙ, бе? Сами! Ти досега не разбра ли? Досега сами си разтрелваха братята, жените, възрастните родители, сами си разрушиха инфраструктурата, сами се опожариха, сами се разстреляха и сами накрая се и закопаха!Какви *** въпроси задаваш?*** са, защото знаеш, че няма да получиш адекватен отговор.Като със самолета.Абе, какво стана със самолета??????Нещастници! А виж краварите, сега си намериха нова играчка, сега се закачат с Китай.Защото Русия вече каза,че за енергията ще иска рубли или юани!!!
2
2
 
26
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Така ще е докато не се ликвидират всички нацита в тия баталъони ,чужди наемници и т.н. Бавен ще е процеса,но в крайна сметка,укр. армията наци-гвардията ще бъдат изтребени до крак Правят същата грешка като Хитлер,от мания за величие ще си унижожат личния състав и техниката Ето няколко примера Южното котле ,където вместо да отстпят,укр. военните се правеха на рамбовци и от 4000 ,я са излезли 2000 я не Иловайск същата работа,Донецкото летище същата работа А иде суровата руска зима
1
3
 
19
 
! Отговори
Гневен преди 9 години
Тези гореспоменати организации да се закрият! Нещастници, акъл ще дават! КОЙ ДОСЕГА ПОДКРЕПЯ БРАТОУБИЙСТВЕНАТА ВОЙНА И ГЛАВНИЯ И ПОДСТРЕКАТЕЛ потрошенко "кървавия"? Кой им дава картбланш за всички зверства и безобразия? Лицемери, я погледнете как се саморазправят кандидат депутатие - в боклуджийската кофа! И тези ооневци имат очи нещо да мрънкат? О, те "боклужиите" ще дойдат скоро и в еуропата, нали това искате? Така създават ИГИЛ-2, ама като нямат акъл, хак да им е! За нашия народец ми е жал!