Москва срещу политически подход на ЕС към "Южен поток"

Без руски газ Европа не може да изкара дълго, заяви Лавров
14 окт 2014 16:15, Елка Василева
68
Москва срещу политически подход на ЕС към "Южен поток"
Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Русия изрази надежда, че ЕС ще се откаже от политически подход при осъществяването на проекта за газопровод "Южен поток", по който има противопоставяне между Москва и Брюксел на фона на украинската криза, предаде Франс прес.

Надяваме се Европейската комисия да се откаже от политическия подход при изграждането на газопровода и да се основава на жизнените интереси на населението и на бизнеса в страните членки на ЕС, заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща с ръководители на компании, членуващи в Асоциацията на европейския бизнес в Москва.

Още по темата

Проектът "Южен поток", който се оценява на 16 милиарда евро, ръководен от руския енергиен гигант Газпром, трябва да доставя от края на 2015 година руски газ за Европа, заобикаляйки Украйна.

В началото на октомври бъдещата върховна представителка на ЕС за външната политика и сигурността и заместник-председател на Еврокомисията Федерика Могерини заяви, че на този етап няма политически условия за продължаване на проекта "Южен поток", с който са свързани европейски компании като италианската Eni и френската EDF.

Европейската комисия заявява, че договорите, подписани от Газпром, нарушават европейските разпоредби за конкуренцията. По тази причина България, през чиято територия трябва да премине "Южен поток", спря работа по проекта, припомня АФП.

Без руски газ Европа не може да изкара дълго, заяви още Лавров на форума. "Всички прекрасно разбират, че без руски газ Европа не може да се справи много дълъг период. Всички, включително отвъд Океана, се опитват да наложат мнението, че трябва да има пренасочване към доставки от САЩ на шистов газ и втечнен газ", каза още Лавров, цитиран от ТАСС.

Русия няма да прави изключения за отделни европейски компании, подчерта руският външен министър и напомни, че представители на някои европейски компании вече са предложили на Москва да не прилага срещу тях рестриктивни мерки, ако те се откажат да изпълняват санкциите на ЕС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
9
 
! Отговори
ЩЕ ГОРИМ преди 9 години
на чуковете дръжките тази зима. То сърпове отдавна няма. Само ПИЧ - ки и СЪР - ове като за доктор психиатър
11
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се изключва тук-там из европа пукане на водопроводи и от сорта романтични приключения при красивите ледени студове тая зима. Ми то поумняването все отнякъде трябва да се почне. А една драстична промяна в навиците на някои евролиглъовци ще ги отхвърли ако от чуждия гръб и ще им се наложи да ходят, образно казано, пеша и без дуене.
10
30
 
10
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
Руската преса наскоро обяви, че поддържащия персонал на кремъл многократно е засичал путин и лавров да интимничат и да си разменят целувки. А аз мислех, че путин е мъжкар??
9
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде кутевски ***, къде сте?
8
34
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смехотворна Масква риве на умряло :) Какво по прекрасно от това! :)
7
12
 
20
 
! Отговори
неутрален преди 9 години
Айдее МАШАЛА авери, слагайте *** да отпразнувате ГЕРБ + ДПС = ВНЛСега ЧОК се радвайте...всички гербаджии да пият сладка ракия за случката. Айдеее 6 без 10 и вече имате ШУКАР правителство.
6
15
 
22
 
! Отговори
Рецесия преди 9 години
Путин е хитряга, знае че като огладнеят еврогелйците, ще целуват ръката и ще молят за помощ. Ердоган се изказва вече за нова османска империя. А южен поток може и да мине през Турция и Гърция. Или България да стане част от Турция и руснаците ще се договорят с турците за южен поток, пука им на турците те не са в еврогейския съюз, а бизнеса си е бизнес
5
4
 
14
 
! Отговори
Цветан Василев преди 9 години
Шумоли се сред народа че абревиатурата на КТБ в разгънат вид била - К*р Тате Баница. Седя в една кафана тука и си блъскам главата какво ли пък означава Южен поток. Че не е Южен то е ясно - посоката му е изток- запад. Дали руснаците не ни намекват да си изградим истински южен поток - с посока север-юг демек интерконектора с Гърция - Александруполис.
4
14
 
11
 
! Отговори
Един Българин преди 9 години
Ами напротив - може. Малко са ключовите производства, които не могат без газ. ВЕИ може да се прилага и за отопление, а както знаем за целта яко се ползват дърва у нас. Има технологии за нулеви въглеродни отпечатъци, но все още са много скъпи. Светът по принцип трябва да се откаже от горивата ако искаме да живеем по-дълго на тази земя.
3
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе днеска само *** ли ви пише статиите ? Ужас , ще го блокирам тоя сайт ,ако продължава така ....
2
13
 
43
 
! Отговори
Рецесия преди 9 години
Германия влиза в рецесия. Трябва да се случи чудо за да бъде избегната. Гърция през декември ще договаря нов заем. А българските политици служат на ЦРУ. Нищо добро не иде.
1
35
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко руско на ***.