Шикорски се отметна от думите си за подялба на Украйна

Поискаха оставката му заради безотговорното поведение
22 окт 2014 10:40, Елка Василева
38
Шикорски се отметна от думите си за подялба на Украйна
Радослав Шикорски. Снимка: Reuters

Председателят на полския Сейм (долната камара на парламента) Радослав Шикорски се отметна от думите си, че руският лидер Владимир Путин е предложил Варшава и Москва да завземат Украйна и да си я поделят, съобщиха световните агенции. Шикорски каза, че "паметта му го е подвела" и че такава среща в Москва, на която уж бил обсъждан този вариант, не е имало. За идеята за "подялбата" не бил чул лично, а му разказвали, уточни Шикорски, който до скоро бе външен министър.

В неделя американският сайт Политико писа, че Шикорски е заявил пред журналист на сайта, че през 2008 г. Владимир Путин на среща в Москва предложил на полския премиер Доналд Туск двете страни да си поделят Украйна.

След публикацията Шикорски първо каза, че интервюто не било авторизирано, а думите му не били изтълкувани правилно. После в интервю за полския вестник "Газета виборча" заяви, че той лично не е присъствал на въпросната среща между Туск и Путин, а за нея му разказвали.

Още по темата

На пресконференция във Варшава вчера сутринта председателят на Сейма и бивш външен министър отказа да отговори на въпросите на журналистите, като ги препрати към изявлението си за "Газета виборча". Премиерът Ево Копач го разкритикува за това и се извини на журналистите за поведението му.

По-късно на специална пресконференция Шикорски се извини, каза, че "го е подвела паметта", че след проверка се е оказало, че в Москва през 2008 г. не е имало такава среща между Туск и Путин.

Бившият министър припомни, че Украйна винаги е била в центъра на външната му политика. "Всички знаете колко енергия и страст посветих на украинските въпроси последните седем години. Източното партньорство, поредни визити, разговори с партньори, преговори за споразумение между президента Янукович и опозицията - с това живях седем години. Сега, когато виждам, че Крим е анексиран, а в Източна Украйна не е възстановена териториалната цялост, исках да изпратя ясен сигнал колко погрешна е политиката на Владимир Путин и колко опасна е за международната общност и за Полша", цитира вестник "Газета виборча" обясненията на Шикорски.

Човек понякога се увлича и в този случай стана точно това, каза маршалът на Сейма и изрази съжаление, че е поставил в неудобно положение премиера Ева Копач и Доналд Туск.

Журналистите настояваха да научат от кого е чул слуха за разговора между Путин и Туск, но Шикорски заяви, че вече е решил да говори само за това, което е чул със собствените си уши и отказа да даде повече информация.

Политическите опоненти на Шикорски поискаха той да бъде освободен от поста председател на парламента заради безотговорното си поведение, предаде Асошиейтед прес.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Винаги ,когато прочета нечии напъни да внуши думата *** -разгадавам напъващия се ,като човек желаещ да бъде в бар "Синята стрида" и да вижда "мъже" с фуражки ,кожени дрехи и други атрибути и му пожелавам: Бъди щастлив такъв и онакъв ...колега!!!
18
0
 
10
 
! Отговори
123 преди 9 години
Полша - най-голямата *** на САЩ, следвана от България и пудела Плевналиев !
17
0
 
9
 
! Отговори
LE4 преди 9 години
До 25 ИванСиньо украсения "демократ" дори не беше журналист,беше един *** оператор.Ама пък после какъв велик началник стана ехеее...
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е какво като я поделят Украйна ??? И без това в миналото все си е била поделена. Добре че дошъл чичко Ленин че им дал право да имат Украинска република а чичко Хрусчов им подарил Крим! А на днешна Полша засега е забранено да участва в подялбата в името на евроатлантическата солидарност когато се разпадне Русия Полша ще бъде щедро възнаградена А хохлите ще гризнат пак дръвцето дали ще е руско или полско
15
0
 
12
 
! Отговори
ИВАН преди 9 години
До Анонимен: ЧЕ , ИЗМИШЛЬОТИНАТА ЗА ТОВА ЧЕ ЖИВКОВ ИСКАЛ ДА СТАВАМЕ РЕПУБЛИКА НА РУСИЯ , НЕ Е ЛИ СЪЩАТА МРЪСОТИЯ ! АМИ ,РЕПЛИКАТА "ДА ДОЙДАТ ТАНКОВЕТЕ " ,НЕ БЕШЕ ЛИ ПРОВОКАЦИЯ НА ЕДИН СИНЬО ОКРАСЕН "ДЕМОКРАТ"-ЖУРНАЛИСТ ! ВСЕ МРЪСОТИИ , НО ПОДМИНАВАНИ С ЛЕКА РЪКА ОТ ПРОКУРАТУРАТА !
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Леле, тия полски пиеници кой ги бръсне за сливи? Ще излезе накрая че Хитлер им е предложил да си поделят Франция, ама отказали от скромност. Комици!
13
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм сигурен, че подобни предложения или намеци е имало. Защо трябва поляка да потвърждава, след като гласът на ***, Жириновски го каза в прав текст в едно интервю. В геополитиката искреността не се цени, затова са натиснали Шикорски да се отметне.
12
2
 
13
 
! Отговори
до 20 преди 9 години
Може би защото е от Средна Европа, още не се е ощракал. *** полски говеждини.
11
1
 
21
 
! Отговори
LE4 преди 9 години
Лъжата на Шикорски не ме учудва,западните политици са патологични лъжци.Учудващото в случая е,че си е признал,това вече е нещо ново.
10
3
 
17
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Ама от поляк какво очакваш? Те са готови като амбразурчици да защитят Запада на всяка цена,дори и с жалката си държава
9
2
 
14
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
ТО ПРОСТОТИЯТА НЕ ХОДИ ПО ГОРАТА
8
2
 
27
 
! Отговори
Малайзийския самолет преди 9 години
Както е казал Чърчил "Докато истината си обуе гащите, лъжата е обиколила три пъти света". И това нещо активно се използва срещу Русия.
7
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето по този начин се прави пропагандата срещу Русия - с абсолютни лъжи и откровени измишльотини. По-неприятното обаче е, че има елементарни и прости хора, които се хващат на подобни глупости.
6
2
 
33
 
! Отговори
Поначало преди 9 години
Т.нар. "демокрация" - власт на народа е само маска на "демонокрацията" - власт на демоните. Лъжи, манипулации, гьонсуратлък, кражби, грабеж на цели държави, убийства, зверства, геноцид, експлоатация, колонизация, робство, разврат, перверзии... В Украйна си показаха лицето. Не го видяха само зомбитата, които не знаят на кой свят живеят.Този е просто типичен представител.
5
2
 
22
 
! Отговори
Деси преди 9 години
Баси и змийските очички
4
11
 
5
 
! Отговори
е преди 9 години
явно са го сплашили, ама да не е ставал политик, като не може да държи на думата си. те за това свидетели дават показания в съда с клетва. после няма "размислих"
3
7
 
56
 
! Отговори
другара Тодар Живков преди 9 години
По същия начин стоят нещата и със сваления Боинг.Уж имат доказателства срещу Русия ,но не ги показват.Хвърлиха партенката,а сега се спотйват и чакат нещата да се забравят.
2
1
 
42
 
! Отговори
1234 преди 9 години
И в Полша както в България не е важно какво се "ЧУВА", а кой го е казал за да го унищожат. За това България е 100 в класацията "свободата на словото"!
1
46
 
7
 
! Отговори
Го4о преди 9 години
А ПУТИН кога ще се ОТМЕТНЕ от думите си?