Руският съд да разследва пращането на войски в Украйна!

Властта ще скрие информация, убеден е руски депутат
11 ное 2014 10:38,
85
Руският съд да разследва пращането на войски в Украйна!
Снимка: Reuters, архив

Руските правоохранителни органи трябва да разследват въпроса с незаконните заповеди за изпращане на войски в Украйна, твърдят правозащитници от Русия, цитирани във "Ведомости".

Сезирана от депутата Лев Шлосберг, Главната военна прокуратура потвърди, че 12 десантчици от град Псков са загинали "извън местата на постоянна дислокация". Прокуратурата обаче не уточни къде и се мотивира с военната тайна, пише вестникът.

Според Шлосберг прокуратурата съзнателно не посочва, че военните са загинали на учения – ако е било така, отговорът би бил по-съдържателен.

"Властта няма да отговаря честно на подобни запитвания, а ще прави всичко, за да скрие информацията", смята друг руски депутат - Дмитрий Гудков, отправял подобно запитване преди. "Ако предположим, че военнослужещите са загинали в Украйна, а в писмото се казва, че всички придвижвания се правят по заповед, значи е имало незаконна заповед за придвижване на територията на Украйна", смята Сергей Кривенко от Съвета по човешките права към президента на Русия.

Най-важното в отговора е, че военните са се придвижили по заповеди, неподлежащи на разгласяване, смята адвокатът Руслан Коблев. Той предполага, че военните, озовали се на украинска земя, най-вероятно са прекратили предварително своите договори или са поискали отпуск, което ще бъде потвърдено с документи. Дори да има "престъпна заповед, данните за нея ще бъдат засекретени, както и материалите от разследването", убеден е юристът.

Отговорът от Главната военна прокуратура отразява стратегията на руската бюрокрация, изтъква "Ведомости" в друг материал на тази тема. "Интересите на държавата и на чиновниците стоят по-високо от човешкия живот и правото на обществото да знае как са загинали сънародниците ни", пояснява изданието.

В Русия има различни методи за пазене на военната тайна, се казва в редакционен коментар от "Ведомости". Депутатът Шлосберг пръв публикува репортаж за странните погребения на десантчици от Псков и бе пребит. Щом правозащитници задават неудобни въпроси, обвиняват ги във враждебна пропаганда и образуват срещу тях наказателни дела. Реакция, която отразява стремежа на руския управляващ елит да скрие зад завеса от секретност възможноповече данни, добавя всекидневникът.

Властите на сепаратистката "Донецка народна република" в Източна Украйна "заявиха, че спират размяната на пленници с Киев - до следващия кръг от преговори в Минск", където заседава контактната група за Украйна, пише "Комерсант". Това девалвира минските споразумения от 5 и 19 септември - размяната на пленници бе едва ли не единствената им точка, която се изпълняваше, забелязва изданието.

По-рано донецките власти изразиха желание за нови преговори в Минск още този месец. Избрани на 2 ноември за лидери на "Донецката и на Луганската народни републики", Александър Захарченко и Игор Плотницки обаче отправиха сигнал, че с този нов статут няма да преговарят с Киев и ще делегират съответните пълномощия на своите министър-председатели. Украинската страна пък отказва да преговаря с "премиерите на непризнатите републики". Всичко това може да отложи за дълго време новата среща в Минск, предрича вестникът.

Според украинския експерт Михайло Погребински обаче и двете страни имат интерес да преговарят. Нерешените проблеми с размяната на пленници са достатъчно основание, без да споменаваме проваления режим за спиране на огъня, подчертава той, цитиран в "Комерсант".

"Брюксел се озова в ролята на дойна крава", пише на първата си страница "Независимая газета" и цитира критични изявления на еврочиновници пред Ройтерс във връзка с помощта за Украйна. "Украинците манипулират Евросъюза", смята високопоставен европейски служител, преговарящ с Украйна. ЕС вече се пробужда и си припомня, че трябва по-добре да брани собствените си интереси, допълва той. "Може би сме се хванали на въдицата за "малката бедна Украйна", казва европейският дипломат.

"Украинските олигарси обират каймака навсякъде", коментира той факта, че украинският износ и в ЕС, и в Русия не се облага с мита. Затова европейските предприятия вече се оплаквали от недобросъвестна търговия.

"Някои кръгове в украинската власт може да имат интерес от сговор с руснаците, за да използват Евросъюза", твърди еврочиновник, участвал в последните газови преговори. И наистина - разсъждава "Независимая газета", цитиран от Би Би Си, - от преговорите явно печелят и руският "Газпром", и украинският "Нафтогаз": при всяко положение те получават от европейците допълнителни финансови гаранции.

"Тия момчета се знаят помежду си по-добре, отколкото ги познавам аз", заявява европейски служител, според когото делегациите на Русия и на Украйна действат съгласувано и фактически седят заедно срещу него на преговорната маса.

Според украинския посланик в ЕС Костянтин Елисеев обаче предположенията от този род са "руска пропаганда". "ЕС днес зае мястото на Русия, дълги години субсидирала икономиката на Украйна. Днес мнозина украински чиновници смятат, че всички преговори означават шантаж, за да се изкопчват нови и нови отстъпки. Но за тази позиция на Киев има голяма вина и Москва, фактически разглезила своите партньори с политика на отстъпки", коментира руският политолог Владимир Жарихин.

Европа едва ли ще спре да кредитира Украйна, защото проблемът да се гарантират доставки на газ ще става все по-остър. Сумите от МВФ няма да стигат за изплащане на всички дългове на "Нафтогаз". А просрочените дългове са твърде големи, за да може Киев да се справи със собствени сили, прогнозира финансовият аналитик Альона Афанасиева.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
6
 
! Отговори
циганин преди 9 години
ако знаехте през 89 та до къде ще ни докарат тези управляващи не бихте ли ги пратили в Белене на почивка тогава?
68
2
 
4
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Въпрос към г-н Щерев : Обяснете ми защо при диктатурата достигнахме девет милиона жители ,а в демократичния капитализъм достигнахме шест милиона ? Аз мисля , че "Ликвидационните съвети " на Ст. Савов и сие и унищожените под американски диктат около 1400 предприатия са причина за толкова много тъжни детски очи. Да си спомняш икономиста Ран ? Съучастници бяха партократската върхушка и ДС не бъркай идеологиите!
67
1
 
1
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Пък тези нарочени войници така много приличат на опълченците -направо едно към едно . Па и руски говорят "гадинките"-просто европейците едва ги различават /по европейски "кри-терии"може би/ -но това го разбирам , ама как украинците правят разлика -ум не ми го побира.
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
otnovo neznayno ot kogo finansirani organizacii (uj de neznayno).dokato govoreha za 15 000 choveka ruska voyska sega kazvat za 14. neshto mnogo glupavo se poluchava.
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
щом нато се меси в украйна русия трябва да я окупира цялата.това е руска територия
64
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия са "отпускари", бе. Гарнизонка с преминаване на границата. Нямо толкова *** народ. Ако вземат и нашите *** ще счупят ***.
63
0
 
3
 
! Отговори
стара кримка преди 9 години
До Анонимен 77Каква е връзката между двете събития. Поясни малко повече.
62
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До квестор А 1 марта 2014 года Президент Ирана Хасан Рухани заявил, что его страна отказалась от производства ядерного оружия. На следующий день, 2 марта 2014 года, российские войска без опознавательных знаков появились в Крыму.
61
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 66 ...до 73..27 марта 2014 года Генеральная Ассамблея Организации Объединенных Наций (ООН) признала незаконным референдум по присоединению Автономной Республики Крым к Российской Федерации, который состоялся 16 марта 2014 г.Позицию России поддержали лишь 10 государств Армения, Белоруссия, Боливия, Куба, Северная Корея, Никарагуа, Судан, Сирия, Венесуэла и Зимбабве. Это, скажем так, идеологические союзники. ТОВА ЛИ Е ВЕЛИКАТА РУСКА ИМПЕРИЯ
60
0
 
6
 
! Отговори
ХАХАХА преди 9 години
Номер 70 защото не са от онези кръвожадни еврейски анти-хора ЦИОНИСТИТЕ.
59
3
 
11
 
! Отговори
До 66 преди 9 години
Знаете ли как се отличават неграмотните соросоидчета? По това че не знаят,че първите комунистически идеи са се зародили в ЕВРОПАТА!Френската ревалюция,Томас Ман,"Утопия"-та, после К. Маркс и Ф.Енгелс и после Ленин с немски и австрийски пари вдига революцията в Русия само и само да кътурне Руската империя, която е била като кост в гърлото на западните клошари, които и сега си точат лигите за същата Русия. Но Путин ще ви разкаже играта, *** кончити!Ай как ще се радвам да видя това
58
10
 
3
 
! Отговори
щерев до 68 преди 9 години
Виж ся, и фамилните имена пиша с малки букви..ха..ха Кажи сега :Как дела? Спечелили копейки от това да плюеш Родината си и да защитаваш руските терористи?
57
6
 
0
 
! Отговори
16552 преди 9 години
Ha ha! A evreichetata Jirinoivski I Putin Shalomov zashto sa ti taka simpaticni?>
56
2
 
9
 
! Отговори
ХАХАХА преди 9 години
Това еврейче подкрепя открито касапите в Киев, против е националистическа Русия и работи за чужди интереси. Именно за това яде шутове, от време на време, като го видят по улицата хората. Същото може и да се каже и за този продажен сайт ДнесБГ, където много обичат русофобски статийки. ХАХАХА
55
12
 
4
 
! Отговори
Щерев до 63 преди 9 години
Не само ще го съдят а ще го обесят на кулата в Кремъл.Гледай само още малко да има санкции от които пати обикновения руснак.На *** децата му са в "загнилия запад" и не му пука за руския народ.Неговите ще си го очистят...
54
7
 
4
 
! Отговори
Щеерев преди 9 години
Не съм ничия *** за разлика от вас.Пиши те само заради едната пица и няколко копейки.Аз пиша по убеждение и преценявам фактите .а те са:КОМУНИЗМА Е НАЙ-ГНУСНАТА ИДЕОЛОГИЯ РАЖДАНА НА ЗЕМЯТА! ОТВРАТ! ТОЙ ОБРЕЧЕ НА НЕЩАСТИЕ ЦЯЛА ИЗТОЧНА ЕВРОПА И МИЛИОНИ ХОРА ПО СВЕТА, ОСТАВИ РЕКИ ОТ КРЪВ И ДАДЕ НАД 100 МИЛИОНА ЖЕРТВИ! ПО ИЗЧИСЛЕНИЯ НА СОЛЖЕНИЦИН, РУСИЯ ДНЕС ЩЕШЕ ДА Е СЪС 100 МЛН.ПОВЕЧЕ.
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Taka nare4enite "separatisti" sa redovna Ruska armia ot purviq den na konflikta , razbira se 4e ima ( za ukrashenie) mestni alkoholici .
52
8
 
10
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Почва се.Скъпи Путинисти, така ще видите и как самите Руснаци ще съдят Путин за действията му в Украйна
51
5
 
7
 
! Отговори
Алов преди 9 години
Колко ли съжалява *** за своя колега Хитлер че не е жив.Щяха да са търговски партньори в газовия бизнес.
50
6
 
4
 
! Отговори
Щерев до 59 преди 9 години
Е аз съм в предаването не на запис а на живо и текста не ми е написан готов от руското посолство.това е риска на живото предаване..може и да има някоя грешка но фактите те уверявам са проверени и достоверни...не са руска подправена пропаганда.