Орбан: Унгария сама ще избира какви да са отношенията й с Русия

"Нашата работа е да определим собствените си интереси и позиции"
20 ное 2014 16:29, Елка Василева
57
Орбан: Унгария сама ще избира какви да са отношенията й с Русия
Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Унгарският премиер Виктор Орбан, който според някои в Брюксел и Вашингтон се сближава с Кремъл, заяви, че Унгария не може да бъде принуждавана да избира страна в едно противопоставяне в стила на Студената война, предаде Ройтерс.

Успокоявайки критиците, които твърдят, че Унгария е преминала в орбитата на Русия, Орбан отбеляза, че Унгария е единна с Европейския съюз за териториалната цялост на Украйна, но ще се ръководи от националните си интереси дори и това да притеснява съюзниците й в ЕС и САЩ.

"Нашата работа е да определим собствените си интереси и позиции", каза премиерът на среща в Будапеща на етнически унгарци, живеещи в чужбина.

Още по темата

Смятам, че въпросът на чия страна трябва да бъдем, е от комунистически тип. Въпросът, който трябва да си задаваме, е какви са унгарските интереси, а не на чия страна да сме, добави Орбан. Унгарските геополитически интереси са да се борим за предотвратяване на нова Студена война, изтъкна той.

Будапеща подписа с Русия сделка на стойност 10 милиарда евро за изграждане на ядрена централна в Унгария, ангажира се със строежа на подкрепяния от Русия газопровод "Южен поток" въпреки несъгласието на Брюксел и престана да доставя на Украйна газ, който й помагаше да избегне руската енергийна блокада.

Според европейски дипломати в Брюксел са разтревожени от курса на Орбан, а САЩ проявиха раздразнението си към управлението му, като забраниха на шестима високопоставени унгарски представители достъп до САЩ заради корупция.

В речта си днес премиерът заяви, че Унгария е против разпадането на Украйна и че суверенитетът й е важен, тъй като Украйна действа като буфер между Унгария и Русия.

Орбан каза, че за Будапеща германската външна политика, която се "втърдява" спрямо Кремъл, представлява отправна точка и ориентир.

Вчера обаче унгарският премиер заяви, че страната му няма да отстъпи пред несъгласието на Запада с "Южен поток". Нашият съюзнически статут в НАТО и ЕС е ясен, но ние трябва да отстояваме икономическите си интереси. Не е в наш интерес в Европа да има събития, които ни лишават от ресурси, подчерта той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
нео преди 9 години
Нaдеждaтa зa борбa с юдеомaсонскaтa пaплaч съществувa. Докaто имa тaкивa хорa кaто Путин и Орбaн имa нaдеждa. Кaкъв мъж трябвa дa си зa дa се опълчиш нa сaщ и ес. И то от еднa мaлкa и все пaк зaвисимa държaвa. Поклон пред Орбaн. Товa е държaвник, товa е политик, товa е нaционaлист и истински мъж. Гейоподобните изверги от зaпaд ненaвиждaт тaкивa хорa с ясни позиции. Те искaт нa влaст плaзмодии и лигльовци кaто нaшите нещaстници. Сaмо не знaм кaкво чaкaме ...зaлпa нa Aврорa ли пaк.
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само *** сладко си чопли носа и люпи слънчогледа пред телевизора, като гледа поредния турски сериал и слуша новините на турски език.
30
0
 
16
 
! Отговори
Жена преди 9 години
Орбан е умен и красив-жестока комбинация!Комплименти!
29
0
 
20
 
! Отговори
поклон преди 9 години
Думи на истински ДЪРЖАВНИК.
28
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбрахте ли сега защо Боко спечели с гласовете на 15% от народа ?! Защото иначе можеше и на нас да ни се падне някой, който да се запъне да защитава българските интереси.
27
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние и за такава държава само можем да мечтаем, дето ражда такива мъже, воини и патриоти.
26
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво Викторе, така се защитават национални интереси. Не като нашите п.тки с наколенките.
25
2
 
29
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Абсолютно точно поведение на отговорен и достоен политик!Респект,Орбан!Браво на теб!
24
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За такъв министърпредседател ние само можем да мечтаем. Нашите винаги са нечии *** и продължават да са
23
32
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименРубладжия, руско ***, комунист, путинофил, що не си ходи в Русия. Ще върне Унгария 50 години назад в комунизма. Унгария е европейска държава. Като толкова му харесва независима политика да си ходи в Северна Корея.
22
1
 
40
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Сърбия сега и Унгария.Добре бе защо те могат а ние не ставаме.Защо те не се страхуват да кажат ясно какво искат,а ние сме такива подлизурковци.Ще съсипем България само и само да ни се усмихват американците.Те по принцип нищо не дават само се усмихват,и за една усмивчица толкова много жертви-да продадем страната си,да обречем на недоимък децата си,кому е нужно това.
21
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Затова пък българете винаги търчат като овце след конюнктурата и след като вятърът задуха в по-различна посока отново са прецакани. Просто сме меки като пластилин, не си знаем интересите и всички ни лашкат ту наляво, ту надясно. Унгарците бяха черната овца и в източния блок, и сега също, въпреки че са малки държат на позицията си, а в Бг бившите комунисти станаха най-върли анти-комунисти!Позор!
20
20
 
3
 
! Отговори
oценяване преди 9 години
Щях да разбера Орбан, ако неговата Унгария не разчиташе на 80% на фондовете от ЕС, не разчиташе и на 60% на пазара на ЕС и не беше член на същия този ЕС... Вземам тези данни от сайта на самото унгарско правителство. Демокрацията е свобода, но не и лицемерие. Въпроса ми е, защо след като иска абсплютно независима политика спрямо Москва Орбан не предприеме стъпки за излизането на Унгария от ЕС, война подобна на тази в Украйна няма да има гарантирано, виж как ще погледнат самите унгарци е друг въпр
19
2
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Орбан - човек достоен за уважение... браво
18
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Според европейски дипломати в Брюксел са разтревожени от курса на Орбан, а САЩ проявиха раздразнението си към управлението му,"А защо ЕС заплашва Унгария с наказание по член 7, това съюз на свободни държави ли е, или робска империя? А САЩ какви са на Унгария и какво общо имат с ЕС, че се опитват да й дават наклон в политиката?
17
0
 
17
 
! Отговори
rumen72 преди 9 години
До орбанович 12Орбан говори от името на народа си след като избран от него за политиката която той води, разбра ли сега?
16
13
 
3
 
! Отговори
hahaha преди 9 години
До Анонименбьлгария е една просперира6та дьржава за разлика от Унгария
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На нашите западнало еврогейци все нещо им е криво.Предишния премиер Дюрчани социалист и руски шпионин.Сегашният демократ и той руски шпионин.Меркел говори положително за Путин,комуниска,говори за санкций браво.Орбан е избран над 70 % от унгарците и те са горда нация,не цепят басма никому.
14
26
 
3
 
! Отговори
1956 г. преди 9 години
И на вас чипът ви е сменен.Нямате нищо общо с ония унгарци, които през 1956 г. бяха убити от такива като Путин.Жалко.Колкото до нас,българите,никой не ни е виновен.
13
0
 
31
 
! Отговори
дддд преди 9 години
В Унгария няма нито 1 кв.м. необработена земя. Селското стопанство цъфти, преработващата промишленост пращи от работа и всичко заминава за Русия... Т.е. на нашите пазари...А ние, както е казал Милият ни беден Народ - на гол тумбах сме запасали чифте пищови и плашим гаргите...