Германия срещу руските планове на Балканите

Русия искала отново силно влияние в Източна Европа, пише "Файненшъл таймс"
28 ное 2014 08:51, Александър Попов
276
Германия срещу руските планове на Балканите
Снимка: Reuters

Германия засилва ангажимента си на Балканите на фона на безпокойството, че Русия цели да се наложи отново в Югоизточна Европа, пише британският вестник "Файненшъл таймс".

Германският президент Йоахим Гаук посети Словения тази седмица, което е показателно за решителността на Берлин да реагира на притесненията за нарастващо руско влияние в региона. За разлика от руския президент Владимир Путин, който отдели голяма част от неотдавнашното си посещение в Сърбия на военен парад, бившият протестантски пастор посети център за професионално обучение, манастир и авиозавод, отбелязва британският ежедневник.

Украинската криза поражда опасения в западните столици, че Русия иска да наложи волята си над други страни в Източна Европа, включително на Балканите, коментира "Файненшъл таймс".

Ангела Меркел каза по време на пътуването си до Австралия за срещата на върха на Г-20, че не иска да се връщат дните, когато Москва можеше да диктува решенията в други източноевропейски столици. Берлин се страхува, че дори страни членки на ЕС са уязвими - особено тези с исторически и икономически връзки с Русия като България.

Други цели на Москва са държави, силно зависими от руския газ, включително Словакия и Унгария и такива със значително руско малцинство като Естония и Латвия. Сърбия може да се окаже особено податлива на Москва заради негодуванието от войните в бивша Югославия.

Повечето страни от ЕС признават независимостта на Косово, но Русия подкрепя отказа на Белград също да го направи, посочи "Файненшъл таймс".

Германският канцлер Ангела Меркел избра да предприеме дипломатическа инициатива и да организира през август в Берлин конференция за Западните Балкани на стотната годишнина от Първата световна война. Родерих Кизеветер, член на комисията по външни работи към германския парламент, смята, че Германия трябва да отчете и положителни промени като избирането на новия румънски президент Клаус Йоханис, "който заслужава подкрепа", отбелязва "Файненшъл таймс".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още по темата: Германиярусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
10
 
! Отговори
Грешката е вярна преди 9 години
До ПешкоДа разбирам ли, че мемориалът лъже, щото го е правила седерастката власт? А теб Пешко и да те претрепят не ти признавай опашатите лъжи!
115
0
 
9
 
! Отговори
Пешко и асоциациите преди 9 години
До ПешкоБраво, Пешко, да ти имам асоциациите, че да ме запознаеш и с Утка.
114
8
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Пешко е лъжльоТо добре, че най-накрая се разбра, че имало такова нещо, даже се чудя, че има мемориал. А за лъженето - има си документи и архиви, ако не те мързи ще си ги проучиш.
113
10
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 175,значи, друже, не ми натяквай за 1878. Много съм признателен, има стотици паметници, целият център на София е в руски имена и забележителност, сам императорът следи строго парламента ни. Признателен съм много. Но това не означава, че трябва да им се лази в краката, както всички *** съветват по съветски
112
1
 
6
 
! Отговори
Пешко е лъжльо преди 9 години
До ПешкоБраво1, лъжеш като кумирите ти Цвъки и Боко! *** в Балчик и прочети на меморияла за събитието в центъра на града фактите: няколко предупредителни изстрела.
111
10
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен до Пешко,добре че на руснаците им дадохме писменост и вяра, та да ми се мислят тука за велики и да ми се изненадват, че сме пишели на кирилица
110
1
 
13
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 9 години
До АнонименРуската армия не е окупирала България през 1878 година, а е останала на нейна територия до гласуването на Търновската конституция и и консолидирането на българска държавност, тоест за кратките 2 /две/ години. Червената армия присъства в България съвместно със Съюзническата комисия до подписването на мирно споразумение. Това не може да се третира като инвазия и окупация, *** гербероподобен.
109
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пешко,ама тебе верно те е яд,че Русия ни е освободила от турците.Ако това не беше станало що *** щеше да се разхожда тук.Рай за *** като теб.
108
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до до ПешкоЖалко, че руснаците са си сложили 666 на главата, за което ще ходят в ада
107
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПешкоПешко,жалко че руснаците свалиха чалмата от главата на дядоти,иначе сега да те *** в Анадола и да "въртеше" кадаиф по цял ден.Жалко,че не са затрили твойто семе--наистина жалко
106
11
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Малко братска руска дружба:"Балчик е разположен амфитеатрално във валог, отворен към морето. За час и половина бомбардировка върху тази площ се изстрелват 80 тона снаряди. Разрушителният ефект е голям, поради гъстото градско застрояване и то от паянтови и полумасивни сгради. Поетесата Дора Габе, която посещава града един месец по-късно, обрисува тягостната атмосфера и сравнява Балчик с мъртъв град-гробище. Подобно е описанието и на друг свидетел - писателя Стилиян Чилингиров"
105
12
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До ?????????????,да не забравяме нахлуването на руснаците през ПСВ, както и бомбардировките над Варна и Балчик по същото време
104
3
 
11
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 9 години
До АнонименКитай е социалистическа страна, в която Комунистическата партия на Китай е управляваща сила, *** гербероподобен! Кога най-после ще се ограмотите и ще изхвърлите от употреба лексиката на нациста Гьоринг?!
103
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ????????????????????Руската армия е окупирала България през март 1878 г , а съветската през септември 1944. Имате ли други въпроси?
102
8
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До ВескаВеске, с умиление те прочетох, напомни ми за жена му на Баш Майстора, дето крадеше любеници по бостаните. И тя Веска беше
101
5
 
2
 
! Отговори
бимбо преди 9 години
До Анонименсамо България, приятел, сите българе - за България. русофили=американофили=тотални ***. ***!
100
3
 
12
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ДО СТРАНДЖАТА. ЗАЩО БЕ ТИ УМНИКО НЕ ВЗЕМЕШ ДА СЕ ИЗНЕСЕШ НА ЗАПАД КАТО МНОГО ТИ ХАРЕСВА А СЕ НАТИСКАШ В БЪЛГАРИЯ И ПО ЦЯЛ ДЕН ВИСИШ ПО ФОРУМИТЕ И ГИ ЗАЛИВАШ С ПОМИЯ. ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ ПРИ МЕРКЕЛ, ПРИ ОБАМА ТЕ ТЕ ЧАКАТ С ОТВОРЕНИ ОБЯТИЯ, ВСЕКИ ДЕН ВСЕ ЗА ТЕБ ПИТАТ
99
13
 
2
 
! Отговори
bomb Vietnam again преди 9 години
Искрено се надявам да няма такава държава наречена Русия повече
98
11
 
0
 
! Отговори
bomb Vietnam again преди 9 години
Спокойно, и ние се надяваме да ги изравнят със земята, заедно със дружките им от Виетнам
97
2
 
11
 
! Отговори
???????????????????? преди 9 години
До АнонименИ кога по-точно руска армия е окупирала България, умнико?