Путин постави надгробния камък на "Южен поток"

Решението е подновяване на войната Русия - ЕС според италианския печат
Обновена: 2 дек 2014 09:13 | 2 дек 2014 09:09, Елка Василева
90
Путин постави надгробния камък на "Южен поток"
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Водеща тема за италианските издания е обявеното от руския президент Владимир Путин от Истанбул решение, че газопровод „Южен поток“ няма да има.

Путин постави надгробния камък на проекта, който от 2018 г. трябваше да доставя в Европа руски газ, заобикаляйки Украйна, отбелязва италианският икономически всекидневник "Соле вентикуатро оре". Аргументът на Путин беше, че щом Европа не иска такъв проект, то той няма да се осъществи.

Украинската криза, която влоши отношенията между Русия и Запада, намали възможностите за договорка между Москва и Брюксел с цел легализиране на газопровода в съответствие с Третия енергиен пакет на ЕС. Но не само това предвещаваше края на проекта. Той стана много скъп, над 50 милиарда долара според последните оценки, а Русия е все по-затруднена да го финансира.

Още по темата

Не само западните санкции изключиха от финансирането международните банки, но и спадът в цената на петрола, от който за Москва идват над половината от приходите, предизвика криза за руската икономика, допълва изданието.

Решението на Путин обаче ще има пряк отзвук върху Италия. Тя още в началото на май беше заличена от трасето на газопровода, който противно на оригиналните планове щеше да спре в Австрия. Но италианската енергийна компания Ени притежава 20 процента от съвместното дружество, което трябваше да строи и управлява онази част от газопровода, извън руска територия. Съдбата на това дружество сега остава неясна. В него 50 процента от акциите държи руската Газпром, а френската компания Електрисите дьо Франс и германската Винтерсхал държат по 15 процента.

Италианската компания Саипем пък започна работа по подводния участък на тръбопровода благодарение на спечелени договори за възлагане на обществени поръчки, последният от които е на стойност 2 милиарда долара и беше възложен през март. По ирония на съдбата вече сглобените тръби и готови да бъдат подложени по дъното на Черно море вчера потеглиха от България към Русия на борда на кораба платформа Кастор 6. Като цяло за италианските компании в проекта решението на Путин беше като гръм от ясно небе. Договорите с тях обаче предвиждат големи обезщетения в случай на неизпълнение, припомня вестникът.

Изданието допълва, че чуждите партньори на Русия и Ени дадоха да се разбере, че нямат намерение да подпомагат финансово Газпром за реализиране на проекта, а неотдавна италианското правителство каза, че за Италия Южен поток не е в списъка на приоритетите. Същото очевидно е в сила и за Путин, според когото Русия сега предпочита да ориентира своите енергийни ресурси към други райони на света. Сред тях са Китай, с който Москва сключи договори за енергийни доставки, но също така и Турция, където Газпром заедно с компанията Боташ планира да построи друг газопровод, който може да се свърже чрез Гърция с Балканска Европа. Освен това чрез газопровода „Син поток“ Турция ще получава 20 процента повече руски газ от януари, тоест около 3 милиарда кубични метра, с 6-процента отстъпка в цената.

Путин се отказа от проекта за супергазопровода „Южен поток“ заради липсата на желание от страна на ЕС да го осъществи, отбелязва в. "Кориере дела сера".

Според в. "Република" решението на Путин е подновяване на войната между Русия и ЕС. Изданието припомня, че реакцията на руския президент да се откаже от проекта е предизвикана от София, чието правителство още не е дало зелена светлина за преминаването на газопровода през българската територия.

Изданието се пита дали не става дума просто за заплаха, а не за категорично решение, така че да бъде накаран ЕС да промени мнението си за газопровода.

Според в. "Стампа" Путин категорично е затворил газовата магистрала заради неконструктивната позиция на ЕС относно проекта.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
8
 
! Отговори
Българския народ преди 9 години
ВЕЧНА МУ ПАМЯТ. АМИН.
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kakto vinagi vodeshtiq komentator KAKA ELKa vodesh komentator sega na vsi4ki koito se radvat shte im kaj edno shte kopuvame gaz ot turciq bravo na po visoki ceni kakto vinagi zashtoto sme mnogo umni /a kaka elka marshata grozna da bqga da celuva zadnika na 4ERNIQ OBONGO
45
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а не бе,ще ви се усмихва.сега ще ми се топлите на дедовия.
44
4
 
17
 
! Отговори
така е 49 преди 9 години
Прочетох в Дир бг че освен нас най тъпите сме три държави-губ-Грузия,Украйна,България.
43
9
 
19
 
! Отговори
ха ха ха преди 9 години
Нали викахте -кой,кой,кой.Обратното сега е йок,йок,йок.Казвах ви,че големите политици,големите държави винаги намират колая на всичко,малките-ядат калая.Браво на Путин.
42
3
 
20
 
! Отговори
до 37 преди 9 години
Хората плюят по седерасо-приватизаторската наркоманизирана помия, унищожила България. И продължаваща да гони в чужбина грамотните българи.
41
6
 
27
 
! Отговори
1 преди 9 години
Не мога да разбера що за хора управляват тази държава! Не сме единствените и само губим от това, че ще спре ЮП. Европа не разрешава, но националният интерес е по-важен от този на Европа. Кога ще изберем мъдри хора, които да мислят поне 5 години напред, а не само за днешния ден????
40
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахаха, това е като да си с изгнила раздрънкана Волга и да скачаш на нова S-класа. Путинчо се закопава все повече, но го вади голем - ама мек. Пък разни русофили тука въобще не им е ясна картинката и си баят едно, ама то като държавата е пълна с бивши военни, ДС-та МВР-та и всякакви такива структури, облажили се от социализма, ще е така.
39
3
 
42
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Не мога да разбера, на какво се радват някои тук?Газапровода няма да мине през България, но ще мине през Турция и Гърция. Няма да има "Южен поток", а примерно "Син поток 2". Реално, руснаците пак ще заобиколят Украйна и не губят нищо. Турците и гърците печелят по-евтин газ и транзитни такси. Вероятно и Сърбия, и бившите Юго републики ще имат по-евтин газ.А сега ми кажете какво печелим ние, за да се радвам и аз?
38
2
 
20
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
до 41, дай ми логично обяснение за загубата на 400мл. евро на година и ще се съглася с тебе. Усеща се , че си млад и зелен, и незнаеш времето когато всичката ни продукция се продаваше в СССР и имаше работа и самочуствие българина, а сега ... не ми се влиза в темата.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за Турция ще бъдат 14 млрд., а останалите ще се доставят на границата между Турция и Гърция и от там за Южна Европа .значи можем да се договорим с турция за 399 дола за 1000 кбк за да може и анкара да се облажи на цени както германия иначе йок пазальк
36
0
 
4
 
! Отговори
До (НМ) Народна Мили преди 9 години
Така, наистина се оказа прав, ама под масата.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сидеров заминава за консултации в Москва?
34
7
 
3
 
! Отговори
До ha ha преди 9 години
Волене, стига спами. Излез из под масата и се огледай, светът се развива!
33
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южните патки патките ги яли.България се оказа голям залък за дребничкия ***.
32
2
 
9
 
! Отговори
Читател преди 9 години
Абе, какво става днес, дето отворя все Путин ме гледа. Аз де не съм гинеколог!?
31
1
 
23
 
! Отговори
(НМ) Народна Милиция преди 9 години
Сидеров се оказа прав.
30
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма по-жалка *** от гърчещи се и плюещи по БЪЛГАРИТЕ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ руски българи.
29
2
 
22
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
В голяма грешка сте, оправете си заглавието, надгробният камък не го постави Путин ами..... всеки умен българин зне кои. Хайде да не казвам, че ще ме изтрият като вчера, а и много други такива като мен който казват неудобната истина. R I P Bulgaria.
28
20
 
11
 
! Отговори
уррраааааа преди 9 години
Запомнете тази дата.Един ден нашите деца ще празнуват тази дата.