Путин постави надгробния камък на "Южен поток"

Решението е подновяване на войната Русия - ЕС според италианския печат
Обновена: 2 дек 2014 09:13 | 2 дек 2014 09:09, Елка Василева
90
Путин постави надгробния камък на "Южен поток"
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Водеща тема за италианските издания е обявеното от руския президент Владимир Путин от Истанбул решение, че газопровод „Южен поток“ няма да има.

Путин постави надгробния камък на проекта, който от 2018 г. трябваше да доставя в Европа руски газ, заобикаляйки Украйна, отбелязва италианският икономически всекидневник "Соле вентикуатро оре". Аргументът на Путин беше, че щом Европа не иска такъв проект, то той няма да се осъществи.

Украинската криза, която влоши отношенията между Русия и Запада, намали възможностите за договорка между Москва и Брюксел с цел легализиране на газопровода в съответствие с Третия енергиен пакет на ЕС. Но не само това предвещаваше края на проекта. Той стана много скъп, над 50 милиарда долара според последните оценки, а Русия е все по-затруднена да го финансира.

Още по темата

Не само западните санкции изключиха от финансирането международните банки, но и спадът в цената на петрола, от който за Москва идват над половината от приходите, предизвика криза за руската икономика, допълва изданието.

Решението на Путин обаче ще има пряк отзвук върху Италия. Тя още в началото на май беше заличена от трасето на газопровода, който противно на оригиналните планове щеше да спре в Австрия. Но италианската енергийна компания Ени притежава 20 процента от съвместното дружество, което трябваше да строи и управлява онази част от газопровода, извън руска територия. Съдбата на това дружество сега остава неясна. В него 50 процента от акциите държи руската Газпром, а френската компания Електрисите дьо Франс и германската Винтерсхал държат по 15 процента.

Италианската компания Саипем пък започна работа по подводния участък на тръбопровода благодарение на спечелени договори за възлагане на обществени поръчки, последният от които е на стойност 2 милиарда долара и беше възложен през март. По ирония на съдбата вече сглобените тръби и готови да бъдат подложени по дъното на Черно море вчера потеглиха от България към Русия на борда на кораба платформа Кастор 6. Като цяло за италианските компании в проекта решението на Путин беше като гръм от ясно небе. Договорите с тях обаче предвиждат големи обезщетения в случай на неизпълнение, припомня вестникът.

Изданието допълва, че чуждите партньори на Русия и Ени дадоха да се разбере, че нямат намерение да подпомагат финансово Газпром за реализиране на проекта, а неотдавна италианското правителство каза, че за Италия Южен поток не е в списъка на приоритетите. Същото очевидно е в сила и за Путин, според когото Русия сега предпочита да ориентира своите енергийни ресурси към други райони на света. Сред тях са Китай, с който Москва сключи договори за енергийни доставки, но също така и Турция, където Газпром заедно с компанията Боташ планира да построи друг газопровод, който може да се свърже чрез Гърция с Балканска Европа. Освен това чрез газопровода „Син поток“ Турция ще получава 20 процента повече руски газ от януари, тоест около 3 милиарда кубични метра, с 6-процента отстъпка в цената.

Путин се отказа от проекта за супергазопровода „Южен поток“ заради липсата на желание от страна на ЕС да го осъществи, отбелязва в. "Кориере дела сера".

Според в. "Република" решението на Путин е подновяване на войната между Русия и ЕС. Изданието припомня, че реакцията на руския президент да се откаже от проекта е предизвикана от София, чието правителство още не е дало зелена светлина за преминаването на газопровода през българската територия.

Изданието се пита дали не става дума просто за заплаха, а не за категорично решение, така че да бъде накаран ЕС да промени мнението си за газопровода.

Според в. "Стампа" Путин категорично е затворил газовата магистрала заради неконструктивната позиция на ЕС относно проекта.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фалиращата путенландия показва последните останки от слабичките си мускули.На кого ли му пука за рашките.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Москва и Анкара са се договорили да построят морски газопровод за 63 милиарда кубически метра за година ( както Южен поток ! ). От тях за Турция ще бъдат 14 млрд., а останалите ще се доставят на границата между Турция и Гърция и от там за Южна Европа .
25
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сидеров крзв *** ще трябва да врьща бакшишите милиарди на путин
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние не щем да признаем,че по този начин Европа сама си врътна кранчето под американски диктат.За нас загубите ще са големи,че може и да седим на студено заедно с ,,Гейропата"Днес гледах по телевизиите как ръкопляскат,че са спечелили.Нито дума за тримата американски ,,мошеници и бандити" които заплашваха Орешарски.А голямата цел е Шеврон да контролира гозопровода в Украйна.
23
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рублата рине дъното. Това би било пагубно за руската икономика. И отново САЩ и ЕС съсипаха Русия. Жалко за този народ. Не се поучиха от грешките си от миналото, няма и да се поучат.
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Време е за протести и оставки !!!
21
3
 
23
 
! Отговори
Oz преди 9 години
Слушах какво каза Путин на пресконференцията: разбира че БГ си има своите партньорски задължения и затова избира да НЕ получава 400 милиона евро годишно, спомена че, БГ може би трябва да потърси компенсация от партньорите си за този избор, но Русия уважава този избор. Накратко: българите си избираха партии, които открито обявиха че, са против газопровода, но поддържат проект като най-голямата мадраса в Европа примерно... Политикът с обратно становище Сидеров бе обявен за луд. Сърбайте си попарата и мерете фереджетата че това ви чака, колкото и да не ви се вярва!
20
3
 
10
 
! Отговори
О Шипка преди 9 години
Русийо, защо помагаш на жалките неблагодарни бантускотци, дето в две световни войни бяха срещу теб! Остави да ги превземат сирийци и турци, да чалмосат завинаги това злобно и проклето племе. Нека новите им евро господари от Брюксел ги спасяват.
19
0
 
13
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
Кой ви чете или взима в предвид писаниятя бе Мижутурки!Излезте и се борете за бъдещето си!Иначе все по-бедни и прости ставате!
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що ли ми се струва че тия дни *** ще врътне кранчето и на Украйна. И да видиме ЕС полски ябълки яде ли ...
17
1
 
20
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
НА УДАРА С ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ УДАР. ДОБРЕ ЩЕ ГИ НАШАМАРОСА ЕС ПУТИН, ЩЕ РАЗВАЛИ КРИВИТЕ СМЕТКИ НА ЗАПАДНЯЦИТЕ И ТЕХНИТЕ ГОСПОДАРИ В АМЕРИКА. САМО ТАКА. ТЕ ИНАЧЕ НЯМА ДА СИ СЕДНАТ НА ЗАДНИЦИТЕ. ГОСПОЖА МЕРКЕЛ ДА СЕ ИЗКАЖЕ ПО ВЪПРОСА ЩЕ ИМА ЛИ ОЩЕ САНКЦИИ ЗА РУСИЯ ИЛИ ЩЕ ОТМЕНИ ДОСЕГАШНИТЕ?
16
0
 
5
 
! Отговори
Никола преди 9 години
Доста си зле...когато заплатите и законите ни станат като тези в германия или великобритания....тогава ми говори
15
2
 
9
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
Що само злобеете без полза с *** коментари!Докато не станете общество като гръцкото поне, ще ви грабят и тровят!А политиците не са ***, а алчни!Осигуриха дори внуците си за охолен живот, а вие продължавайте да драскате без полза!
14
2
 
22
 
! Отговори
АЦЕТО преди 9 години
не Путин сложи камък ,а тъпите от ЕС и хамериканците, но големия ще го ядем пак ние с нашите лизашки политици
13
8
 
7
 
! Отговори
Никола преди 9 години
Ами да България има частичен суверенитет от момента на влизането в ЕС ,както и останалите страни членки , нали това е смисъла на Европейската Идея , една общност с еднакви правила и закони . ЮП в този си вид нарушава тези закони и съвсем нормално е да не може да съществува . Може , ако се съгласи Путин по тръбата , която ще и българска да има достъп и на газ от други източници , примерно от нашия блок в ЧМоре- Хан Аспарух , нещо като магистрала , който плати той кара ! Путин обаче не му отърва !
12
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилното заглавие е Путин постави надгробния камък на ЕС!
11
1
 
28
 
! Отговори
Варна преди 9 години
Това не е кьорфишек....а най големия кошмар на европа и обама....две бивши империи да се съюзят. И между другото ....росатом строи аец за 20млрд долара в турция.....а ние пак сме от страната на булката
10
1
 
16
 
! Отговори
Варна преди 9 години
Познайте от кой ще купуваме газ.....без право на грешен отговор!!!!
9
1
 
16
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Ааа няма такова нещо сутринта по слугинските телевизии се изказаха "специалисти ", че това било кьорфишек и Русия щяла да строи , но при някакви други условия .
8
3
 
20
 
! Отговори
Варна преди 9 години
След като чугуна и братята славяни не ви допадат....слагайте фесовете и се обрязвайте.....жална ни майка