Милер: България губи 3 млрд. евро от "Южен поток"

"Българската страна не даде разрешение за строителство, а не ЕК"
Обновена: 6 дек 2014 16:32 | 6 дек 2014 14:04, Анисия Иванова
523
Милер: България губи 3 млрд. евро от "Южен поток"
Алексей Милер. Снимка, архив Reuters

България губи 3 милиарда евро инвестиции и приходи от транзита на 18 млрд. куб метра руски газ годишно от спирането на проекта "Южен поток", каза ръководителят на Газпром Алексей Милер в телевизионно интервю, цитирано от ТАСС.

Въпросът за спирането на проекта "Южен поток" определено е закрит, каза той. "Колкото до България, то без съмнение за страната това е сложна ситуация. Не само заради пропуснатите ползи, но и заради преките загуби. В България няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6000 работни места.

България губи статута на транзитна държава, а в момента през България се пренасят транзитно 18 млрд. куб метра газ към Турция, Македония и Гърция. След изпълнението на проекта за морски газопровод към Турция всички тези количества ще минават през Турция", посочи ръководителят на Газпром.

Концернът е инвестирал в инфраструктурата за "Южен поток" на руска територия 4 млрд. евро, но нищо не се губи, защото инвестициите ще бъдат използвани за проекта за морски газопровод към Турция, посочи той.

Европейският съюз направо подари на Турция газовото кранче към Европа, подчерта Милер. Турция вероятно ще може да се възползва от това в диалога си с Европа, а Русия получава нов стратегически партньор в газовата сфера, заяви той.

По думите му Турция става голяма транзитна държава и през нейна територия ще се пренасят над 50 млрд. куб метра руски газ. Това без съмнение повишава геополитическия й статут в региона.

На практика Турция става разпределителен център, какъвто е Германия за Северна Европа, според шефа на Газпром. Със строителството на новия морски газопровод ролята на Украйна като транзитна страна фактически "се свежда до нула", посочи той.

Газпром променя стратегията си спрямо европейския газов пазар, призна Милер.  Решението за отмяна на "Южен поток" е началото на края на стратегията на концерна да доставя газ до крайния потребител, каза той.

Проектът бе спрян в деня, когато в Черно море пристигна корабът, който трябваше да полага тръбите на черноморското дъно, уточни Милер.

Ръководителят на Газпром подчерта, че строителните работи не са били възможни при липса на разрешение за строителство от българска страна, което няма нищо общо с Третия енергиен пакет на ЕС, който регламентира експлоатацията.

"Липсата на разрешение за строителство е решение на българската страна, а не Европейската комисия", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


523
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за три дни печалбите станаха от 400млн.евро 3милиарда,какво благородство и колко са загрижени за "малкия брат"руските братушки,сълзи ми потекоха от умиление но както казват сръбските братя на нашите "националисти"от аТАКА и БСП "чувай Боже рус да те брани и грк да те храни"и са колко са закъсАли сърбите да Опрат до русите,те нали бяха Америка за нас, ей как се върти колелото на историята като една палачинка
255
5
 
11
 
! Отговори
Austin Powers преди 9 години
Ако Южен Поток беше се осъществил, какво щяхме да правим със старите тръбопроводи които вече са изплатени и не ни струват и един лев?
254
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 373: И Турция ще подържи "Патока" докато Путин каже, че пари нема, но Америка е виновна.
253
11
 
14
 
! Отговори
Българин преди 9 години
България не била дала. ***.
252
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
никакви руски стоки не виждам на пазара,въобще,какво се произвежда в русия,водка и матрьошки. а сетих се ,бих ползвал някоя рускиня еднократно
251
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До *362Ти да не си ходил на помощно училище? Научи се да пишеш, после прави сметки.
250
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия я делят 6-7 месеца от фалита. роснефт вече е в неплатежоспособност и се разпродава,газпром е на загуба,всички военни проекти са отложени за 2017-2020 година
249
1
 
8
 
! Отговори
Austin Powers преди 9 години
От дру форум:26.Син на Слънцето | 06.12.2014 10:04Това с тоя тъй наречен Южен поток е като оня виц:.... старци на пейка пред блока"ей какъв шоколад имаше едно време по време на СССР, хапнеш един бонбон и чукаш без пари цяла нощ бригадирката в ТКЗСто. а сега при демокрацията и цяла кутия бонбони да изядеш все тая. развалиха го оня шоколад, сега се плаща..."
248
12
 
20
 
! Отговори
КУР ЗА ЕС преди 9 години
ЕС НЕ САМО ПОДАРИ ЮЖЕН ПОТОК НА ТУРЦИТЕ, АМИ ДАДЕ КАТО БОНУС С НЕГО И БЪЛГАРИЯ.
247
7
 
11
 
! Отговори
КУР ЗА ЕС преди 9 години
ЕС НЕ САМО ПОДАРИ ЮЖЕН ПОТОК НА ТУРЦИТЕ, АМИ
246
5
 
8
 
! Отговори
369 преди 9 години
количествата по северен поток намаляват. общо за Европа спада на руската газ е 10%
245
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България би шута на КГБ олигигарсите. Точка !
244
0
 
2
 
! Отговори
Atmaja преди 9 години
TR si pravi smetkata, ako nama mu6teria nama da ima i traba
243
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България нищо не губи, тя само печели, така ще ти кажат евро-***. Ама не ги питай какво печели България, защото и те не могат да отговорят горките.
242
14
 
12
 
! Отговори
Бай мангал преди 9 години
брей този как лъже като дърт *** 3 милиарда ама друг път за България се загрижил миндила руски а като го вкарате в Турция този газ после на къде нали пак към Европа само че два пъти по скъпи руски айдуци
241
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** много се фукахте с атомната енергетика ,но скоро ще загубите и нея . ще внасяте ток от братска ви Турция защото руснаците няма да ви удължат срока за работа на 5 и 6 блок .Освен това е опасно вие да имате атомна енергетика защото сте *** -будали и ще направите някоя бела.
240
5
 
14
 
! Отговори
* преди 9 години
И се пропуска най-важният факт : планетата има нефт и газ най-много за още 30 години , а 63 милиарда при условие , че се получават 1 милд. приход от които разход са 600 000 Э т.е. 400 000 Э чиста печалба се получава , че газопровода трябва да работи за да се изплати по 2г. и 6 м. за милиард . По груба сметка 315 години и на 316-тата ще почне да носи печалба т.е 285 г след като е свършила гаста
239
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото по далеч са руските мужици от България толкова по добре ,пръв това го разбра опълченеца,революционера и държавника Стамболов.Които в момента е признат от всички,че с пробългарската и антируска политика модернизира държавата и е направи лидер на балканите.
238
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ненужен поток просто няма да го има нито до турция нито до където и да било. италия е отказала много доставки на руска газ и прави тръба до либия плюс терминал за втечнен от катар източното средиземноморие и сащ. при проект 63 млрд куб м. има реални заявки за 25 млрд. или тръбата става икономически неизгодна. таксите за пренос немогат да я платят за 100 години. в бг реват вестниците на пеевски и няколко политици от бсп които чакаха комисионни
237
2
 
8
 
! Отговори
Atmaja преди 9 години
malko veroiatno e da ima vtori gazoprovod prez TR, tova e istinata. 6te raz6irat sin potok, Miler sanuva sani6ta