Санкциите ще ни принудят да заложим на науката, рече Путин

Така Русия ще разработва свои собствени технологии
8 дек 2014 20:20,
291
Санкциите ще ни принудят да заложим на науката, рече Путин
Владимир Путин Снимка: архив, БТА

Президентът на Русия Владимир Путин каза днес, че страната трябва да направи скок в развитието на фундаменталните науки, след като западните страни ограничиха достъпа й до модерни технологии като част от санкциите срещу Москва заради действията й в Украйна, предаде Ройтерс.

Говорейки на правителствено съвещание в Санкт Петербург, Путин каза, че наложените й забрани могат да стимулират Русия да разработва свои собствени технологии.

Вашингтон забрани износа на високотехнологично петролно оборудване за Русия и наложи санкции на руските петролни гиганти, като Роснефт, Лукойл и Газпромнефт, като забрани на западни компании да им помагат в разработването и експлоатацията на дълбоководни находища край арктическите брегове, както и на шистови петролни залежи.

Русия, която е вторият световен износител на петрол, разчита на арктическите и на шистовите си петролни залежи, за да поддържа дневния си добив от около 10,5 милиона барела, след като добивите от западносибирските петролни полета вече намаляват. Руската икономика е сериозно засегната от спадането на цените на петрола и растящия натиск върху рублата, което изправя страната пред риск от рецесия.

Путин каза, че Русия няма да реже субсидиите за наука и ще ги държи над нивото от 834 млрд. рубли (15,56 млрд. долара) до 2020 г., както е планирано, въпреки нуждата да се преразгледат бюджетните разходи заради спадащите приходи от износа на нефт и газ. Тази година това са половината от всички руски приходи от износ., отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
8
 
! Отговори
до 137 преди 9 години
"2008 г, *** обеща подобни неща за науката"Това е най-големият виц при Путин - говори абсолютно същите неща 15 години и винаги нищо не се променя! Ако му гледаш реч, няма шанс да познаеш от коя година е! За спешната модернизация на Русия и технологичната независимост на армията заговори още след трагедията Курск, а срещу корупцията още по-рано - а неговите олигарси днес чупят всички рекорди по корупционни сделки!Горко на горкия руски народ!
102
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парите свършиха, нефта и газа също свършва. От тази година добива на нефт започна да спада с 5% на година, т.е. с 500000 барела на ден, газовите находища са изтощени, нови сондажи няма и скоро няма да има, тогава какво правим? Започваме да развиваме фундаментална наука без необходимия фундамент от учени. Естествено провала на Путин и в това начинание е гарантиран.
101
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Агресивният САЩ се пробва да свие/окраде руските военни бази в Крим! Путин си го прибра! Негови си бяха! пп. какво има да се обсъжда повече за Крим ??? Антипутинците, кат Кубрат дето *** като прасе след срещата с Кличко!
100
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Между другото ... 2008 г, *** обеща подобни неща за науката :)) като гледам, за 6 години фундаментално нищо не се е случило в руската наука.
99
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Санкциите ще ни принудят да заложим на науката"Абе ще ви дойде акъла в главата, ако не ви умори до тогава водката...
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 129Ако пред калашника е детето ти, всеки ще се признае за марсианец ако трябва.
97
4
 
4
 
! Отговори
до 122 преди 9 години
"защо не избухнаха безредици"Защото зелените човечета окупираха Крим, не помниш ли? Що не върнаха изгонените от Крим татари - истинските собственици на тая земя, да видим искат ли в Русия, хаха!
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименами питай живеещите там за какви се мислят ...нека да видим ..дали са руснаци или Българи??
95
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес стоковите борси във цял свят затвориха при цена на петрола ,,Брент,, под 66 долара за барил. Търсене от развиващите се пазари липсваха .САЩ вдигат собственото производство на 9 милиона барила дневно. Започва да се изгражда петролопровод между САЩ и Канада . Специалистите смятат че цената е възможно да стигне под 50 долара .Чудесна новина за нас ,просто приказка.
94
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВасилевАбе то там дето е Русия сега е било България. Да си я искаме ли ?
93
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименв крим е имало винаги Руски войски ...през последните 200 години !!!!! погледни историята и фактите ... .....
92
3
 
8
 
! Отговори
АКАДЕМИЧЕН КОЛЕКТИВ преди 9 години
Другарю Путин,ние освен от комунизъм,от нищо друго не разбираме.
91
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 123 Защото уж руски войски нямаше в Крим, но после *** награди този и онзи и си призна.
90
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 110ако някой е бил против РЕФЕРНДУМА ...защо не избухнаха безредици .....????дори и минимални ....всичко си беше мирно и кротоко .....
89
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 119написал съ това което мисля ...там имаше мирен РЕФЕРНДУМ.....по мирен от всеки проведен до сега .....това че ти не си съгласен с мен е друг проблем ....кое ми е анексията ...след като месния парламент гласива ЗА....както и народа си избра ...депутати и представители
88
6
 
10
 
! Отговори
до 110 преди 9 години
В Крим нямаше "референдум", имаше ТЕАТЪР под дулата на калашници, които няколко руски клоуна нарекоха "референдум" - ние тук в Европа умряхме да им се смеем на скечовете.
87
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 110Допуснаха наблюдатели ...не приначавай историята.. ...само че европа не прати ...излезна с идеята че е против референдума и няма да праща наблюдатели...и че няма да го признае ...техен си проблем ...а и да бяха пратили ...все същото щеще да етам си имаше мирен РЕФЕРНДУМ ...без нито един изтрелян патрон ...без нито един загинал...такова демократично отцепване до сега не е имало в историята....това че европа ни втълпява че е анексия са простотоий .....
86
0
 
0
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
До ВасилевНии не печатим пари, нито сме колониализатори! Напротив нивото е оцеляване, т.с първичните потребности - най вече оцеляване!
85
0
 
4
 
! Отговори
до 108 преди 9 години
"копие ам си беше наше"Наше беше престъплението да го копираме, но оригиналът си беше чужд.Ти какво, радваш се, че българите са били крадци ли??
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 112Сигурно съм се объркал, докато съм ги ползвал. Както и колегите ми. Вероятно купчините неработещи правеци са били оптическа илюзия ... години от живота ми минаха в борба с БГ 'гения' на сглобяване.