Санкциите ще ни принудят да заложим на науката, рече Путин

Така Русия ще разработва свои собствени технологии
8 дек 2014 20:20,
291
Санкциите ще ни принудят да заложим на науката, рече Путин
Владимир Путин Снимка: архив, БТА

Президентът на Русия Владимир Путин каза днес, че страната трябва да направи скок в развитието на фундаменталните науки, след като западните страни ограничиха достъпа й до модерни технологии като част от санкциите срещу Москва заради действията й в Украйна, предаде Ройтерс.

Говорейки на правителствено съвещание в Санкт Петербург, Путин каза, че наложените й забрани могат да стимулират Русия да разработва свои собствени технологии.

Вашингтон забрани износа на високотехнологично петролно оборудване за Русия и наложи санкции на руските петролни гиганти, като Роснефт, Лукойл и Газпромнефт, като забрани на западни компании да им помагат в разработването и експлоатацията на дълбоководни находища край арктическите брегове, както и на шистови петролни залежи.

Русия, която е вторият световен износител на петрол, разчита на арктическите и на шистовите си петролни залежи, за да поддържа дневния си добив от около 10,5 милиона барела, след като добивите от западносибирските петролни полета вече намаляват. Руската икономика е сериозно засегната от спадането на цените на петрола и растящия натиск върху рублата, което изправя страната пред риск от рецесия.

Путин каза, че Русия няма да реже субсидиите за наука и ще ги държи над нивото от 834 млрд. рубли (15,56 млрд. долара) до 2020 г., както е планирано, въпреки нуждата да се преразгледат бюджетните разходи заради спадащите приходи от износа на нефт и газ. Тази година това са половината от всички руски приходи от износ., отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
4
 
5
 
! Отговори
Сър Пичук преди 9 години
Порди липса на съвременни технологии *** ще измисли нова фундаментална наука, която да доказва, че колкото са по-зле - толкова са по-добре...Горките, в Русия има толкова много все пак умни хора, как понасят тоя срам....
122
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зимни сънища на руската мечка !
121
2
 
8
 
! Отговори
Революция преди 9 години
До Ха,ха,ха,аааа...Страно но факт научиха цял свят да правят водка . Само да отбележа кучето ми беше болно и единствения серум който го спаси беше РУСКИ останах учуден но факт и вече мисля че не са за подценяване
120
1
 
10
 
! Отговори
yan преди 9 години
До до 159Заеби таз песен народна - за притъпяване на съзнанието на по-простоватите.Всички крадци - в панделата. Нама значение на партията им.Всички убийци, изнасилвачи - до живот, или до стената/може и на въжето/.Комплексарите като Одисейчо, Божко,Странджа, Шоп - поставили се в услуга на тези, които имат полза от затъпяването и манипулирането на народа - да чукат чакъл за магистрали...
119
10
 
11
 
! Отговори
до Василев преди 9 години
Иронията ти е неуместна. Никой не е искал ресурсите на Русия, даже базата в Севастопол не е оспорена от никого - не случайно имаха договор за 40 години... Русия сама си измисля врагове-призраци за да отклони вниманието от вътрешните проблеми, както и да почеше нараненото его на загубила велика сила. За всички простотии, дето сега ги надроби, си е виновна сама!
118
2
 
2
 
! Отговори
до 168 преди 9 години
ок, разбрано
117
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 151 АнонименСтига глупости! За наличните количества в БГ се знае още по Тошово време! Петролът не е уникат/продукт-изключителен - занаятчииски продукт! пп. дълго е да се обяснява, но да разкопаят страната за малки количества е тъпо! пр. МОЛ-овете изяждат малките магазинчета! А малките ако не са нещо уникално сами се самоизяждат на пазара чрез дъмпинг! Всъшност като, че някой иска чрез това ровене и отравяне да понижи още цената на земята, водата, територията и въобщена България да падне!
116
10
 
9
 
! Отговори
154 до 162 преди 9 години
Русия ВЕЧЕ ни е слуга!Отдавна.Суровинен придатък, на който плащаме стотинки колкото да не пукне от глад! (буквално глад, понеже внася половината си храна от вражеския ЕС, хахахаха!!)
115
5
 
6
 
! Отговори
до 159 преди 9 години
Че кво им гадното на буржоата - те движат прогреса напред, подобриха живота и на селяните също!Аз пък точно затова най-много мразя комунистите - опитваха се да вклинят измислена вражда между всички нас според произхода - а ние сме едно и също, всички заедно!
114
3
 
1
 
! Отговори
за Ха,ха,хаааа..161 преди 9 години
НА ТОВА МУ ВИКАТ:...."ЕДИНСТВО.... И БОРБА НА ПРОТИВОРЕЧИЯТА"...ха,ха,хаааааааааа
113
9
 
9
 
! Отговори
до 154 преди 9 години
Иска ви се, ама не ви стиска или ви стиска много силно, та толкова ви се иска! Болни мозъци сте вие ! Прочети и запомни- Русия ще превърне всичко в пепел, преди да стане слуга на някого !!!
112
8
 
6
 
! Отговори
Ха,ха,ха,аааа... преди 9 години
.....НАУКА ...ВОДКА .....И РУСНАК....ХА,ХА,ХАААААААААА...ЕТО НЕЩО КОЕТО НЕМА ДА СЕ ПОЛУЧИ!!/...па и нема вече от къде да се крадат технологии..../
111
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kusno e 4ado.
110
2
 
0
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
ком 156 е до 143 /от 140/пп. не вярвам на Ванга!!!!
109
3
 
6
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
До 140 АнонименНе е Ванга! Но не понасям лицемерието на материализмът западен! Крим! Крим и населението в Украйна ! Глупости! западът не е хуманен предпочитат да прилагат бавна и мъчителна смърт в колониализираните си територии! ПР е геноцидът в БГ на което те стоят и безпристрастно наблюдават! Онова което се случи и бе предизвикано в Украйна е бърза и по-безболезнена смърт! Приказките от страна на запад за хуманност, демокрация, ... са лицемерие!
108
5
 
8
 
! Отговори
до 150 преди 9 години
"Сега ревем и чакаме да се срине Русия"Тя вече се срина - виж курса.Друг въпрос, че руснаците ги лъжат, че друг им е виновен, та още не са излезли на улицата да пометат Путин...
107
3
 
4
 
! Отговори
до 148 преди 9 години
"Русия има запаси от нефт и газ за хилядолетия напред"Така е, още хилядолетия напред ще слугува на Запада за стотинки!Обаче за все по-малко стотинки!
106
1
 
3
 
! Отговори
братя преди 9 години
Да вземе пример от пернишкио университет-те така се праи наука.
105
4
 
4
 
! Отговори
НАМАЛЯВАЛ... преди 9 години
нефта в Западен Сибир, просто се е преместил в Източен ! Вие напълно сте скъсали с реалността!Русия има запаси от нефт и газ за хилядолетия напред !
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 142 АнонименРазменят си полето на действие - Сащ и Русия! пп. щом и малак България се ще се разкопава за макар и незначителни количества газ !!!