Вече няма изгледи за подновяване на "Южен поток"

Трудно европейската власт ще коленичи да моли Русия, казва руски експерт
12 дек 2014 09:36, Елка Василева
153
Вече няма изгледи за подновяване на "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Вече няма изгледи да бъде подновен проектът "Южен поток", смята Константин Симонов, генерален директор на руския Фонд за национална енергийна сигурност. "Трудно е да си представим как европейската власт внезапно ще си признае, че не е права", и "ще коленичи да моли" Русия, след като "толкова време й е късала нервите с Третия енергиен пакет", пояснява експертът, говорил пред РИА Новости.

"Австрия, Унгария и България се обадиха (в полза на "Южен поток", б. р.) но никой не ги чува" - Германия има много силни позиции в Брюксел, а тя изобщо няма нужда от този газопровод, тъй като е подсигурена с руски газ през "Северен поток", казва Симонов.

Още по темата

България имаше особено голяма нужда от руски газ, "защото тя вече замръзва", посочва московският специалист, проректор на Финансовия университет към правителството на Русия.

В коментар за сегашните планове на Москва да пренасочи енергийните си проекти към Турция Симонов изтъква, че според оценки транзитът през Турция ще е по-рисков. "Все пак в тази страна има силни ислямистки нагласи и кой знае каква ще е властта там след десетина години, какъв курс ще поеме страната. С България беше по-лесно да се градят отношения", заявява той.

Турция "получи фантастичен подарък", защото там се концентрират вече и каспийските, и близкоизточните, и руските газови потоци. Сега тя може да диктува свои условия на Европа, казва Симонов.

Европейски делегации вече се отбиват в правителството на Турция, която вече години "е запратена от собствените им чиновници на десето място в опашката за влизане в ЕС", коментира руският експерт.

Трудно е да кажем как ще постъпи Турция с новите си козове. Може да избере тактиката "и тук лижа, и там мажа". Страната обаче има пред себе си лошия пример на Украйна, разкъсана в крайна сметка от подобни противоречия, добавя Константин Симонов.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
8
 
! Отговори
Tina преди 9 години
дО аНОНИМЕН 82Заради погрешен избор, преди много години, загубихме завинаги Македония, Беломорието, Северна Добруджа.Когато, следствието на мутренската политика, загубим и Тракия и Лудогорието, към коя посока ще напуснете вие, къде ще избягате и мислите ли, че въобще ще можете да се скриете от Възмездието?...
56
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наистина ,докато се активират, троловете,докато ги инстуктират какво ,как ,кога ,да клепят,да отклоняват и прехвърлят темата, от уж за газта, пък на, Русия мина мноого време. ,Турция подготви вече договора. Явно ,техните техните авататари, на троловете, живеят в миналият век и стереотипа на деиствията им от 60-70 те година не се е променил и в новото време .Със стари дрехи, на сватба не се ходи . Затова над 75 % от българите са с Русия.
55
0
 
4
 
! Отговори
botash tur преди 9 години
Rabotya v BOTASH ı sam uveren 4e kogato trabata zadeystva prez turska teritoriya 6te stava duma samo za biznes. Za predteksti, kato darjava,byara ,religiya,sistema,i t.n.tatak nyama myasto.Tuk e taka -- samo biznes !i
54
6
 
5
 
! Отговори
пипон преди 9 години
До до пипонестествено, че ги има. 45 години инсталиран от СССР криминален контингент командрисва тази държава, как се чисти това? само със смяна на поколения. колко отчайващо *** си само.
53
4
 
3
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
ЩЕ КОЛЕНИЧИ С УМОЛЯВАЩ,БЛАГОДАРЕН ПОГЛЕД.ЧЕ ДРУГАРЯТ ПУТИН Е ДОВОЛЕН И РАЗТОВАРЕН ОТ АНГАЖИМЕНТА/ПОНЕ ВРЕМЕННО/.
52
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До пипон Ами те са тука бе ,управляват ни. БКП и мутрата и ДС. Само сменихме КГБ с ЦРУ.Ама преди имаше ,работа ,сигурност и нямаше изнасилени деца от.... и нямаше изнасилени ,заклани бабички и старци и нямаше резачки на врата.
51
4
 
5
 
! Отговори
зороастер преди 9 години
До Анонимен 76какво значи да си "комунист"? дефинирай се. искаш общи средства за производство, друго какво? мислиш ли, че някой иска да има нещо общо с теб?
50
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Северен поток, изграден по същите правила, че и по лоши , бил добър за Запада и купуват ,ама купуват. сега ние сме в ролята на Полша . Лигавиха се и докато се усетят ,газопровода мина покрай тях,през водите на Шведите .И после ,ред сополи ,ред..Наследниците на БКП-БСП-ГЕРБ-Куневица- ДПС-СДС-Скат- направиха всичко възможно да протакат и после,уж тоз виновен, онзи виновен, но всички работиха в полза на Турция.Това е политика на колониялна държава.
49
13
 
7
 
! Отговори
пипон преди 9 години
анонимен, като излезем от ЕС и какво? връщаме 90-те щото бяха много хубави? мутрета, ДС, КГБ резидентури? тогава беше супер, нали, евтин руски газ етц. ***.
48
4
 
8
 
! Отговори
Tina преди 9 години
До ЦонгНе се учудвай, Цонг.Просто гербавите *** налазиха всички медии, форуми, телевизии - една и съща мантра.Изявлението на Путин беше на 01.12.Днес е 12.12."Голямото око" изкопа и мобилизира много *** и ***... ;)Верно с доста голямо закъснение, но пък ефектно...
47
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И АЗ СЪМ ЗАКЛЕТ КОМОНИСТ НО СЛЕД КАТО СЕ УВЕРИХ,ЦЕ НАИСТИНА НА6ИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ СА БИЛИ ПРЕДАТЕЛИ,И СА РАБОТИЛИ АБСОЛИУТНО ЗА РУСИИА КАТЕГОРИЦХНО СЕ ОТКАЗВАМ ОТ БСП И ВСЯКА ПАРТИА КОЯТО КЛОНИ КЪМ РУСИИА.СЕГА ИЗЛЕЗНА ИСТИНАТА ЦЕ ЗА КАКВО БЪЛГАРИА ТЪПЦИ НА ЕДНО МЕСТО.РУСИИА МИЕ МИЛА НО БЪЛГАРИА МИЕ МНОГО ПО МИЛА ЗА6ТОТО ТУК СЪМ СЕ РОДИЛ И ИЗРАСНАЛ СЪЖЕЛЯВАМ ЗА МОЯТА ПАРТИА НО КРАИ СЛАГАМ С НЕЯ.ОБИЦХАМ БЪЛГАРИА.СТАНИ6ЕВ И ДОГАН НЕСА БЪЛГАРИ И НЕОБИЦХАТ БЪЛГАРИА.ПЪРВАНОВ Е ВИНОВЕН ЗА ТЯХ.
46
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Цонг А борча на Щатите надхвърли 18 трилиона . Нещо за краха на Долара. Сигурно сте дрогирани и не го виждате .УЖ! Фалираха !
45
10
 
9
 
! Отговори
Цонг преди 9 години
Учудващо малко рубладжии във форума. Или са препили вчера или покрай краха на рублата са ги "съкратили". Явно *** дава назад.
44
3
 
8
 
! Отговори
накрай преди 9 години
И какво излиза най накрая нито газ нито някаква компенсация или помощ.... то ние от това членство в ЕС само членове отзад получаваме май май
43
3
 
10
 
! Отговори
МИНУВАЧ преди 9 години
Историята се преповтаря! Има цикличност на събитията!Да, ама българина все не си е научил урока по история и допуска едни и същи грешки! И така вече векове наред!Лошото е, че тази тенденция няма изгледа да се промени и все ще сме на това дередже!Явно си го заслужаваме!
42
3
 
13
 
! Отговори
Tina преди 9 години
До Анонимен 50:Мислиш ли, че Путин не се е подготвил, че не си е научил урока след тъпотията на Горбачов?Гледай внимателно, как накрая в една европейска страна хората ще МРЪЗНАТ, защото ще им увеличат тока още поне 5 пъти по 10%, как ще замръзнат РЗ /20 лв. е НИЩО/ и пенсии, как ще мизерстват хората в тази страна и как, който може ще ходи да бъде бял роб на идолите ви, за да не умре от глад семейството му...До Евродепутата: ЕвроЛобисти сте, както и в нашето НС - не депутати, а лобисти...
41
2
 
14
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
"Северен поток" който снабдява германците с газ ,то той не отговаря на "Третият енергетически пакет" -трябва да се затваря или трябва да отговаря по логиката и изискванията от Брюксел .Нека позная -нито едно от двете няма да се случи -защото "утре" Меркел ще бъде свалена от немците . А ние -последният вагон на последната композиция и трета класа .
40
10
 
7
 
! Отговори
уйвидек преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Сеа.... Само лихвата по кредита, който България трябваше да вземе от Газпром, за да построи ТЯХНАТА тръба с ТЕХНИ подизпълнители!!! се оценява на 190 милиона евро на година. Това е минус 95 евро от пенсията на всеки един пенсионер в БГ и то само за лихви, без да плащаме главница. Какви печалби, какви 6000 работни места, какви 5 лева. Като си толкова на зор - съберете се *** в БГ, направете дружество и инвестийрате колкото искате. Но не с НАШИТЕ пари! Но пасаран!
39
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей това е истинското лице на комунист/социалиста! Да създава нестабилност и хаус, да разпространява лъжи и пропаганда сред ниските слоеве на обществото, да взема от работещите и да дава на мързелите , да харчи и краде чужди пари...... Запомнете го веднъж за винаги че само комунистите имат изгода от беден и *** народ! Защото основно бедните и простите гласуват за комунисти/социалисти понеже са зависими от системата и вечно чакат на държавата да ги храни.
38
1
 
5
 
! Отговори
До anonimen № 51 преди 9 години
В затвора също няма гладни хора.(а ти, защо пишеш глупостите си на латиница, като и нея не я знаеш)