Газът ще минава само по "Турски поток", "Южен поток" е закрит

ЕС да не изпусне тези обеми газ, предупреди Милер
Обновена: 14 яну 2015 18:34 | 14 яну 2015 16:29, Елка Василева
855
Газът ще минава само по "Турски поток", "Южен поток" е закрит
Алексей Милер. Снимка: архив, Reuters

"Турски поток" е единственият маршрут за бъдещи доставки на 63 милиарда кубични метра руски газ, преминаващи сега транзитно през Украйна. Това заяви шефът на Газпром Алексей  Милер в отговор на въпрос на журналисти за проекта за газопровод "Южен поток".

"Проектът е закрит. Газопроводът "Турски поток" е единственият маршрут за бъдещи доставки на 63 милиарда кубични метра руски газ, преминаващи сега транзитно през Украйна. "Други варианти няма", подчерта той, цитиран от ТАСС.

Още по темата

По думите му европейските партньори на Газпром са информирани за това и сега задачата им е да се създадат необходимите газопреносни структури от границите на Турция и Гърция.

"Те имат максимум няколко години. Това е много строг график. За да се вместят в тези срокове, работата по строителството на новите магистрални газопроводи в страните от ЕС трябва да започне още днес. В противен случай тези обеми газ могат да се озоват на други пазари", предупреди ръководителят на Газпром.

Милер допълни, че Газпром изгражда стратегията си въз основа на плана за създаване на Енергиен съюз в ЕС.

Руският президент Владимир Путин обяви, че проектът за газопровод „Южен поток“ няма да бъде реализиран, при посещението си в Турция на 1 декември 2014 г. Като причина за това той посочи липсата на разрешение от страна на България. Вместо "Южен поток" беше обявено, че ще бъде построен "Турски поток", който ще минава през територията на Турция. По-късно премиерът Бойко Борисов излезе с идеята България да стане общ разпределителен център на газ за държавите членки на ЕС в региона, като в страната ни бъде създаден създаден газов хъб, който да снабдява Централна и Западна Европа, както и страни от европейската енергийна общност.

Транзитните рискове за доставките на руски газ през Украйна тази зима се запазват, заяви също така днес ръководителят на Газпром Алексей Милер, цитиран от ТАСС. Според Милер поради финансови затруднения Украйна не е могла да купи през ноември и декември необходимите обеми руски газ и значително е намалила газовите запаси в подземните хранилища, пише БТА.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


855
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
471
3
 
5
 
! Отговори
преди 9 години
До БожоЩом отиваш с личното си возило................ясно колко си прокопсал. Кво,ходи работа да търсиш,но не наемат тази година заради отлива на руснаци?
470
1
 
3
 
! Отговори
преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВКво,ще ме дърпаш за теглича ?
469
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кофти генетичен материал сме-айдуци и донори,няма свестни.
468
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пък ние ще си построим газов хъб.
467
4
 
7
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До АнонименПрокопсал съм, преди една седмица се върнах от ски в Алпите заедно с жена си и детето !!! Пътувах с автомобил и на всяка граница преминавах като експрес през селска гара :))) Почти не чух руска реч, за разлика от предишни години !!!
466
3
 
5
 
! Отговори
преди 9 години
До БожоЖелаете само доброто на Русия,но САЩ и ЕС трябва да контролират Сибир...........хахахахахахахаах
465
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Архитип:***.Длъжност:кадровик.Звание:чин или политтрегер.Организация:мафия,организирана престъпност.Позиция:властимащ.Образование:МВР школа,политшкола.Източник на доходи:корупция,рекет,бюджет.Верую:Аз съм този,който съм.Силата е с мен,аз съм MAN,SUPERMAN.
464
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Божо,като управляват сменяеми неща, да не си прокопсал последните 25 години?
463
2
 
4
 
! Отговори
преди 9 години
До Анонимен 669Да инжинер съм. Да шублер съм виждал и знам да работя с него,но не ми е необходим.
462
3
 
8
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВЗащо мислиш, че когато се критикува путин и кремълската мафия , това е обида за Русия и руснаците ??? Аз мисля , че точно путин и мафията, която го крепи, е обида за Русия и руснаците !!!! Желая само доброто на руските хора, защото те са като нас, хора различни - добри и лоши, умни и глупави, близки като манталитет , поради което са толерантни към простотиите на управниците си !!! Ако не бяхме в Европейския съюз, и нас щеше да ни управлява едно нещастно несменяемо нещо !!!
461
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 657специализанта в Англия,кажи ся че си и инженер *** не си виждал шублер
460
1
 
3
 
! Отговори
преди 9 години
До Анонимен 665Късно е чадо,вие добре ни научихте как да се справяве в джунглата на пазарната икономика.........хихихи
459
2
 
6
 
! Отговори
преди 9 години
До БожоПари се печелят от взаимна изгода,ако на България газът и е скъп,то нека направи като Полша,да си го купува от Катар! Щом мислиш,че газът от друг доставчик е по-изгоден..............България също има възможност да разтрогне договора с Газпром,но до сега нито едно про американско правителство него направи.
458
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това,че си с две специализации в Англия,не определя кой си ти.Литератора,моля,някой да опише българския герой днес.
457
6
 
8
 
! Отговори
Божо преди 9 години
***, кажете една добра дума за България !!! Кажете една добра дума за българите !!! В ТОЗИ МОМЕНТ България намалява рекета от кремъл с 60 % , а вие плачете с крокодилски сълзи !!! вие българи ли сте !!! Ако България спечели толкова пари от САЩ , аз ще съм щастлив , въпреки че съм ***, еврогей, толераст и пиндос и фашист!!! вие, *** , не сте българи !!!
456
2
 
3
 
! Отговори
преди 9 години
До спец по всичкоЗа разлика от теб,аз съм с 2 специализации в Англия.
455
3
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Оле боже. Тоя на снимката да не е архитипа на всички руски мафиоти във филмите?
454
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС ще флира ,ако не сключи Трансатлантическото споразумрние за търговия със САЩ.Това означава историчрски момент,в който Европа става провинция на САЩ.България най-вероятно отново ще припява"мене ме нема в цялата схема".Не знам защо ,но този факт ме кефи.Къде е психоаналитика да го анализира?
453
2
 
3
 
! Отговори
преди 9 години
До спец нефтеникТи наистина си много зле. Сигурно си завършил помощно училище....................
452
2
 
5
 
! Отговори
преди 9 години
До спец юристНе си мислете,че като плащаме по-малко за бензин сега,вадим хляба от устите на руснаците. Половината от тези пари отиват директно за нови разработки. Да света ще спести 3-5 трилиона долара,сега,но ще ги плати с лихвите в бъдеще.