Путин е получил мандат за конфликт със Запада

Руският печат: В Югоизточна Украйна се възцарява "бойната логика на войната"
Обновена: 27 яну 2015 09:43 | 27 яну 2015 09:40, Елка Василева
456
Путин е получил мандат за конфликт със Запада
Снимка: Reuters

В Югоизточна Украйна се възцарява "бойната логика на войната", пише "Независимая газета".

Тази логика "се развива по свои специфични закони и външно няма почти никаква връзка с политическата надстройка и събитията, довели до конфликта", посочва руският вестник.

На фронта според него се очертава явно надмощие на сепаратистите, водещи все по-активни нападателни действия.

"От гледна точка на военната наука решението е вярно" - военният потенциал на силите на Киев далеч надхвърля бойните възможности на отцепниците. А превантивните удари означават да овладееш инициативата, пояснява изданието, цитирано от Би Би Си.

В редакционен коментар то разсъждава защо руската власт не смята за необходимо да се оправдава заради украинската си политика.

Още по темата

Западните правителства и голяма част от политическите елити не вярват, че сепаратистите в т. нар. Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР) действат без помощта, знанието, дори и без преките указания на Москва. Всеки военен успех на противниците на Киев се тълкува като "продължение на руската агресия".

Смята се, че след Крим Русия иска да отнеме от Украйна нова част от територията й или да затвърди по силов път влиянието си в тази страна. Според Запада всичко това е неприемливо поведение и повод за наказание.

Специфичното тук е, че Русия не полага особени усилия да разубеди западните политици и обществеността. Официално се заявява, че Русия не е страна в конфликта, изтъква се липсата на преки доказателства за участието й във войната. "Но в крайна сметка Москва просто отхвърля обвиненията, без да се отрече от заявената интерпретация на събитията", подчертава всекидневникът.

Той цитира социологически данни, според които 66 на сто от хората в Русия днес не се тревожат от мнението на Запада за присъединяването на Крим към федерацията. А 79 на сто смятат, че най-големите западни страни са противници на Русия, стремят се да решават проблемите си за нейна сметка и при сгоден случай накърняват интересите й.

"При всяко положение общественото мнение и над 80-процентното доверие към Владимир Путин му дават мандат за конфликт със Запада. Вече не е от голямо значение колко убедително звучи в чужбина руската гледна точка. Най-важното е как звучи тя вътре в страната", добавя "Независимая газета".

Според руския лидер "киевските власти отказват да вървят по пътя на мирното уреждане, не искат да решават с политически средства" конфликта в страната. А Киев е използвал примирието само за да прегрупира силите си и е подновил военните действия, отбелязва "Росийская газета".

"Путин нарече конфликта в Донбас гражданска война", информира в заглавие мрежовото издание "Утро". "Комерсант" пише за "крайно резките изявления и инициативи, разменени вчера между руските и украинските власти". Владимир Путин "по-специално (.. .) обвини официален Киев, че има влечение към силовите методи и интернационализира конфликта в Източна Украйна", припомня вестникът.

За президента е очевидно "кой всъщност воюва там" – "до голяма степен това са т. нар. доброволчески националистически батальони", които "по същината си вече не са армия, а (. . .) чуждестранен натовски легион", цитира "Комерсант" изказването на Путин пред студенти.

Киев съзря в тези думи продължение на "идеологическата война". И още вчера във Върховната рада бе внесен законопроект на правителството, който дава възможност самопровъзгласените ДНР и ЛНР да бъдат признати за терористични организации. А
основното искане на Москва е тъкмо Киев пряко да контактува с техни представители, посочва изданието.

Путин нарече украинската армия чуждестранен натовски легион "не само за да покаже в чий интерес тече войната в Украйна. Важно е да се напомни на украинските властници, че Русия, а в скоро време и украинският народ ще се отнасят към тях като към предатели на националните интереси", напомня електронният "Взгляд".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи вчера като "глупости" твърдението на Путин, че украинската войска е "натовски легион". Чуждестранните сили в Украйна са руски, това е и проблемът, посочи Столтенберг.
 
Западът ще възприеме острите думи на Путин като "обвинение срещу НАТО, че дава пряка военна подкрепа на официален Киев", прогнозира политологът Фьодор Лукянов. Според него обаче Западът няма да промени подхода си и да се меси директно в украинския военен конфликт - предстои "поредният рунд в размяната на
пропагандни изявления".

Вчера Украйна въведе режим на повишена готовност за извънредна ситуация. Москва е готова да отвърне със смекчаване на миграционното законодателство. Владимир Путин предложи на украинските граждани да се спасяват от мобилизация на руска територия, пише изданието.

"Мнозина (в Украйна) вече бягат от мобилизация, гледат да се изселят в Русия, да изчакат тук известно време. И добре правят. Защото просто ги бутат под куршумите като пушечно месо", обяснява руският президент, цитиран в "Комерсант".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЯМА РАЗЛИКА ОТ КОНФЛИКТА В КОСОВО И КОНФЛИКТА В НОВОРУСИЯ..ИМА ДВА НАРОДА КОИТО НЕ ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ ЗАЕДНО..И В КОСОВО СТАНА ПЛАТЕНО И ТУК В УКРАЙНА Е ТАКА МОЖЕ БИ НО НЕВИЖДАМ ЗАШО ЕДНИТЕ ИМАТ ПРАВО НА САМОСТОЯТЕЛНОСТ А ДРУГИТЕ ДА НЯМАТ..---------Кой ти каза, че нямат? Чичо Сорос. Той обича да говори такива неща, защото после маймуните му се кланят. НЕ! Новорусия имат право на самоопределяне, част от закона, по който Евр. съд призна Косово за самостоятелна държава.Ще се реши с бой.
206
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички знаем как гласуват за русия под строй! Иначе или лагер или смърт.46 г в България народната република и до днес в народната република в донецк и в народната република в луганск!---------------Ефекта от такива коментари е, че вече рядко ги чета целите, защото знам каквп о пише - псувни, нареждания, обиди, заплахи и истерични крясъци.
205
5
 
2
 
! Отговори
путин капут преди 9 години
Без господдержки в банкротство окажутся более чем 200банков в2015г. и160в2016г., импонадобится свыше 900млрд и500млрдруб. соответственно.
204
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига с тоя РЕФЕРЕНДУМ бе руски калпациВсички знаем как гласуват за русия под строй! Иначе или лагер или смърт.46 г в България народната република и до днес в народната република в донецк и в народната република в луганск!
203
3
 
2
 
! Отговори
caikovski преди 9 години
rysia v ataka
202
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"Мина нормално и референдума за Народна Република България под дулото на съветските войски"А този референдум мина под дулото на официалната власт и беше против нея.Тогава "опълченците" строеха барикади от стари гуми пред входа на една сграда в град , бяха "въоръжени" с картечницата на Чапаев от музея и нямаше никакви зелени човечета като в Крим.
201
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 309----------А ето един човек, който е в час.Гласуването не е детска работа. Не е само да си пускаш бюлетинки и после да ги броиш сам, лично ...
200
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 305--------Тъй тъй ...Но резултатите какви бяха? Я само напиши съотношението да помислим как са успели да подменят вота. То беше над 90%, ако не се лъжа. Около 90%, това няма как да се нагласи с подмяна.Това са милиони хора, не го сравявай със село
199
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 304----------Абе ей!Аз съм застъпник за ПП "Глас Народен" и съм по секциите на всички избори.Без пари!!!!!!!!И съм стоял до 9-10 часа1) Вадят се бюлетините една по една.2) Подреждат се на купчинки3) Броят се4) Пишат се в протокола5) Подписват се няколко човека на протоколаИ всичко това става пред 15 човека - 7-8 наблюдатели и 7 членове.И как ще се подменят? Чак не мога да си представя.Е виж ако в някое село са подменяли, това вече е друга тема ... но те са малко
198
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите са новите ЕНИЧАРИ !С *** не се спори! Или той или ти! Живот и за двамата НЯМА! ЩЕ ОЦЕЛЯТ ТЕ ИЛИ БЪЛГАРИТЕ! КАКТО БЕШЕ ПО И СЛЕД ТУРСКО!
197
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мина нормално и референдума за Народна Република България под дулото на съветските войски 98% за ДНР заа НРБ и 3% за монархия! Нищо че българина след 500 год турско и 60 години свобода НЕ Е ЧУВАЛ ЗА ТАКОВЯ ЖИВОТНО НАРОДНА РЕПУБЛИКА АМА НА С 98% ГО ИЗБРА НИЩА ЧЕ НЕ ЗНАЕКАКВО Е !!!
196
1
 
3
 
! Отговори
Шопа преди 9 години
Спомням си как на едни наши избора журналисти бяха снимали избирателната урна в една от изборните секции в София. Бюлетините на дъното бяйа прилежно подредени една върху друга на око тези добре подредени бюлетини бяха към 2500 като имам предвид топче копирна хартия по 500листа. Тоест нечия грижлива ръка ги е пъхнала там преди да запечатат урната после отгоре жюлетините бяха в безпорядък така както и следва ако се пускат през отвора. Съгласете се манипулации има
195
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко бяха СИК-овете / съгласно Европейски регламент на една СИК се падат 1000 човека / в Крим и особено по -късно в Донбас бяха по 50 000 на секция.И какво значи "Европейски регламент" в Крим?ама ти си бил много информиран, знаеш за точен брой хора на секция, такива неща ... то на БГ он еър ли го даваха? Предполагам
194
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да разбера защо проевропейските украинци бягат при агресора Русия, защо не се крият в Брюксел.
193
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един човек на длъжност като Столтенберг не може да се изказва по този начин - да нарича нещо "глупости" .Това показва колко му е пипето и че става за бодигард на кравеферма.
192
0
 
2
 
! Отговори
290 до 293 преди 9 години
Ако Сократ и Платон ви прочетат отнякъде коментарите, ще се въртят в гроба като вентилатори.
191
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 291-----След като референдума е преминал успешно, сега трябва да се докаже, че не е, а не аз да доказвам че е преминал по реда си, при положение, че по националната ни телевизия обявиха че е минал нормално!
190
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВсеки референдум може да се манипулира така щото никой да не знае за какво гласува !!! И накрая да ти обявят резултат от които всеки да се чуди за това ли е гласувал !!!-----------По тази логика, то в целия свят може да се нагласи.Например Обама е станал президент с нагласени избори!Айде сега някой да ми докаже, че не съм прав!Все едно да ти кажа - ей там на 20 светлинни години има една звезда, в орбита й обикаля планета и тя е зелена.Аде докажи ми че не е зелена!
189
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защото когато въоражен човек влиза на територията на друга държава с цел да прави съботажи и золуми си е чиста проба терорист----------И кой иска да прави саботажи и золуми???Еб*си интелекта дето изкара иихааа
188
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
жалко че след 25 години демокрация все още не си научил какво значи свободно допитване до народа----------------Аз гледах по БНТ как хора си пускат бюлетинките в урнички.После гледах по БНТ коментари на наблюдаващите органи, които са от целия свят и те казаха, че всичко е преминало по реда.Не знам какво си видял ти, какво си гледал, ама изглежда по пропагандната ви телевизийка, която гледате дават други неща ...Аз гледам БНТ!!!